Home CHILD Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης | Πώς θα τη διδάξουμε στα παιδιά μας

Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης | Πώς θα τη διδάξουμε στα παιδιά μας

by Businessmum.gr

Πόσες φορές μια μικρή πράξη καλοσύνης μάς έχει φτιάξει τη μέρα ή μας έχει συγκινήσει; Δεν είναι, λοιπόν, σημαντικό να εμφυσήσουμε την καλοσύνη και στα παιδιά μας;

Η καλοσύνη είναι μια μορφή ψυχικής δύναμης με τεράστια οφέλη:

– Αυξάνει την ικανότητα ουσιαστικής συσχέτισης με τους άλλους, καθώς ενεργοποιεί τη συναισθηματική ταύτιση, ενισχύει τη συνεργατικότητα και τονώνει την αυτοπεποίθηση.

– Βοηθάει στην παραγωγή της ωκυτοκίνης (ή οξυτοκίνης), γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης», η οποία ανάμεσα στα πολλά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό, είναι υπεύθυνη για την ενίσχυση αισθημάτων ικανοποίησης και ευχαρίστησης, μειώνοντας ταυτόχρονα το άγχος.

– Λειτουργεί σαν φυσικό αντικαταθλιπτικό, αφού φαίνεται ότι επιδρά στην αύξηση της σεροτονίνης στον οργανισμό, η οποία βοηθάει παράλληλα τόσο στη μνήμη, όσο και στη συγκέντρωση.

– Προσφέρει μια αισιόδοξη οπτική και ενισχύει την εκτίμηση που έχει το άτομο για τους άλλους και για το περιβάλλον γύρω του, αναπτύσσοντας τη δημιουργική σκέψη.

Η καλοσύνη είναι μεταδοτική! Να πώς μπορούμε να τη μάθουμε στα παιδιά μας:

1. Ξεκινάει από το σπίτι, για αυτό δημιουργήστε πρότυπα. Τα παιδιά παρατηρούν τη συμπεριφορά ακόμα και στα μικρά καθημερινά πράγματα. Χρησιμοποιήστε λέξεις όπως «παρακαλώ» και «σε ευχαριστώ», ενισχύοντας το νόημά τους, και κάντε μικρές καθημερινές πράξεις καλοσύνης, όπως το να μοιραστείτε ένα αγαπημένο σας φαγητό ή να βοηθήσετε με τις δουλειές που έχει αναλάβει κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας.

2. Βάλτε λόγια στις πράξεις καλοσύνης που δέχεται ή εκτελεί το παιδί, πείτε για παράδειγμα «ήταν πολύ όμορφο που βοήθησες την αδελφή σου να διαβάσει σήμερα» ή «τι ωραία κάρτα είναι αυτή που πήρες; Πώς νιώθεις που η φίλη σου σε σκέφτηκε και αφιέρωσε χρόνο για να σε ευχαριστήσει;»

3. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί να συμμετέχει σε ενέργειες, στις οποίες δεν θα περιμένει κάποιο αντάλλαγμα. Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάτι, αξιοποιήσετε τις δράσεις εθελοντισμού της περιοχής σας.

4. Καθορίστε, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, κανόνες που βασίζονται στην καλοσύνη και τον σεβασμό. Όταν, για παράδειγμα, τα παιδιά μαλώνουν, μην ενθαρρύνετε την τιμωρία, αλλά αμοιβαίες πράξεις καλοσύνης.

5. Αφήστε τα παιδιά να δημιουργήσουν ευχητήριες κάρτες για διαφορετικές περιστάσεις και ενθαρρύνετε το πραγματικό ενδιαφέρον για συγγενείς και φίλους.

6. Εκπαιδεύστε τα παιδιά να παρατηρούν τον κόσμο γύρω τους. Αν,για παράδειγμα, δείτε κάποιον να πετάει σκουπίδια κάτω, εξηγήστε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε το περιβάλλον ή αν κάποιος κρατάει πολλά πράγματα και δεν μπορεί να ανοίξει την εξώπορτα της πολυκατοικίας, δείξτε στο παιδί τι θα μπορούσε να κάνει για να τον βοηθήσει.

7. Μοιραστείτε ιστορίες καλοσύνης με τα παιδιά σας και συζητήστε μαζί τους.

Η καλοσύνη προϋποθέτει την αγάπη και τον σεβασμό για τον ίδιο τον εαυτό και είναι πραγματικά μια αρετή που αξίζει να κατακτήσει κάθε παιδί.

από την Νικοπούλου Βασιλική- Αλίκη, Ψυχολόγο, ΜSc

mothersbird.gr

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts