Home CHILDBABY Πώς κατάφερα να κόψω την πάνα στη μικρή μου, σε 7 βήματα

Πώς κατάφερα να κόψω την πάνα στη μικρή μου, σε 7 βήματα

by Ivi Belesi

Για μια μαμά το να κόψει την πάνα στο παιδί της εμπεριέχει πολλές απορίες αλλά και άγχος. Και αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς το κόψιμο της πάνας είναι μια πραγματικά μεγάλη αλλαγή στη ζωή του παιδιού, η οποία μπορεί να φαίνεται δύσκολη στις νέες μαμάδες, αλλά τελικά δεν είναι! Αυτό που χρειάζεστε είναι οργάνωση, μεθοδικότητα, υπομονή και χρόνος. Πώς ξεκινάμε, λοιπόν, αυτή τη διαδικασία;

Ένα παιδί είναι θεωρητικά έτοιμο να ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία περίπου 2 χρονών χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί κανόνα. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο!

Πρέπει, λοιπόν, αρχικά να νιώσουμε πως το παιδί είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε αυτή την αλλαγή. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για τη διαδικασία είναι τα εξής:

1. Συζήτηση με τον παιδίατρο

Για κάθε αλλαγή που πρόκειται να συμβεί στην καθημερινότητα του παιδιού είναι πολύ σημαντικό να είναι ενημερωμένος ο παιδίατρος καθώς γνωρίζει το παιδί τόσο καλά όσο εσείς, μπορεί να σας συμβουλέψει, και φυσικά να είναι ο καλύτερος σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία. Ρωτήστε τον αν θεωρεί πως το παιδί και οργανικά είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη διαδικασία για το κόψιμο της πάνας και ακολουθήστε τις συμβουλές τους συνδυαστικά με το δικό σας μαμαδίστικο ένστικτο. Αυτός ο συνδυασμός εμένα δεν με έχει προδώσει ποτέ!

2. Προετοιμασία σπιτιού και καθημερινότητας του παιδιού

Θα αλλάξουν πολλά στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού με αυτή την αλλαγή και πρέπει να προετοιμάσετε το έδαφος ανάλογα. Μια πολύ καλή περίοδος να ξεκινήσετε αυτή τη διαδικασία είναι άνοιξη προς καλοκαίρι, αφού αφαιρέσετε χαλιά και τα πολλά κλινοσκεπάσματα, ή καλοκαίρι. Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για την πρακτικότητα της διαδικασίας που το παιδί είναι απαλλαγμένο και από πολλά ρούχα.

Προμηθευτείτε, αν δεν έχετε ήδη, ένα αδιάβροχο προστατευτικό κάλυμμα για το κρεβάτι του. Επίσης επιλέξτε γιογιό, κουλούρα ή ακόμα καλύτερα μια μικρή τουαλέτα για να την εκπαίδευση του παιδιού και φυσικά πολλά εσώρουχα με αγαπημένους ήρωες, βαμβακερά και άνετα.

3. Συζήτηση με το παιδί

Πριν την έναρξη της διαδικασίας είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με το παιδί για το θέμα και να του προτείνετε χωρίς επιβολή να το δοκιμάσετε. Ενθαρρύνετε το παιδί προβάλλοντας ως πρότυπο εσάς ή τον μπαμπά, ανάλογα αν είναι κοριτσάκι ή αγοράκι, για τη συνήθεια της τουαλέτας, χωρίς ντροπή. Παρουσιάστε παραδείγματα φίλων του παιδιού που έχουν κόψει την πάνα. Δώστε χρόνο λίγες ημέρες για τέτοιες συζητήσεις και όταν νιώσετε πως το παιδί είναι σχετικά έτοιμο και φιλικό με την ιδέα, προτείνετέ του να ξεκινήσετε τη δοκιμή.

4. Αφαίρεση πάνας κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η διαδικασία για το κόψιμο της πάνας φυσικά και ξεκινάει από το σπίτι και μπορεί να συνδυαστεί και με την υποστήριξη του παιδικού σταθμού. Ξεκινάμε να αφαιρούμε την πάνα τις πρωινές ώρες και να αφήνουμε το παιδί με εσώρουχο, θυμίζοντάς του ανά τακτά διαστήματα (για παράδειγμα κάθε ένα τέταρτο) να επισκέπτεται την τουαλέτα.

Σημαντικό είναι να συνηθίζει το παιδί για αρχή να κάθεται στην τουαλέτα με μια συστηματική συχνότητα για να εξοικειώνεται με την ιδέα της τουαλέτας και το αίσθημα της ανάγκης να την επισκεφτεί. Πάντα πριν από κάθε γεύμα και μετά είναι σημαντικό να συνηθίζει να επισκέπτεται την τουαλέτα. Πολλές φορές θα θέλει να πάει αλλά χωρίς τελικά αποτέλεσμα. Θα υπάρχουν και τα μικροατυχήματα που δεν θα προλάβει να πάει. Όλα είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα. Μην το μαλώσετε και μην το αγχώσετε. Ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει την προσπάθεια. Πρώτος στόχος είναι να παραμένει το παιδί με πάνα χωρίς ατυχήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

5. Εδραίωση της συνήθειας

Είναι σημαντικό να καταφέρει το παιδί να διαχειρίζεται την ανάγκη αρχικά για τσίτσα κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσα στο σπίτι και στο σχολείο. Μετά από αυτό το βήμα και όταν έχει κατακτήσει τον στόχο, ξεκινάμε να βοηθάμε το παιδί να κάνει και την άλλη ανάγκη στην τουαλέτα. Πολλές φορές σε αυτό το στάδιο τα παιδιά ζητούν την πάνα, δεν θέλουν και παρουσιάζουν μια μορφή δυσκοιλιότητας, η οποία οφείλεται στην αλλαγή που βιώνουν. Είναι συνηθισμένο και συχνό. Με τις συμβουλές του παιδιάτρου και σωστή διατροφή, όμως, αντιμετωπίζεται.

6. Έξοδος χωρίς πάνα

Είναι σημαντικό το παιδί να μεταφέρει τη συνήθεια με το κόψιμο της πάνας και εκτός σπιτιού. Προμηθευτείτε κάποιο μεταφερόμενο γιογιό εξόδου και αρχίστε τη διαδικασία και εκτός σπιτιού. Μια αλλαξιά είναι πάντα χρήσιμη το πρώτο διάστημα για περίπτωση ατυχήματος, μιας κακής στιγμής.

7. Αφαίρεση πάνας κατά τη διάρκεια της νύχτας

Αυτό είναι το τελευταίο και μάλλον πιο δύσκολο στάδιο της διαδικασίας για το κόψιμο της πάνας. Οι απόψεις διίστανται. Υπάρχει η άποψη να κόβεται η πάνα παράλληλα νύχτα- μέρα και η άποψη η αποχή να κόβεται σταδιακά και σε δεύτερη φάση τη νύχτα.

Ο παιδίατρος θα σας βοηθήσει αρκετά αξιολογώντας γενικότερα την ανταπόκριση του παιδιού. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και ανταποκρίνεται διαφορετικά. Σίγουρα δεν χρειάζεται πίεση και άγχος.

Προσωπικά με την κόρη μου ακολούθησα τη δεύτερη άποψη, καθώς μόνη της μου έδειξε πως δεν μπορεί να το κάνει παράλληλα. Έκοψε την πάνα στον ύπνο αρκετούς μήνες μετά το κόψιμο της πάνας και τον πλήρη έλεγχο της νέας συνήθειας κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσα, έξω από το σπίτι, το σχολείο, παντού.

Θα σας πω απλά να είστε ήρεμες και μεθοδικές με τα μικρά σας.

Είναι μια μεγάλη αλλαγή που θέλει χρόνο και υπομονή.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts