Home WONDERLANDBOOKS “Μια στάλα μέλι” | Η Καλομοίρα Θεοχάρη μάς προτείνει ένα πολύ-πολύ-πολύ αγαπημένο της βιβλίο

“Μια στάλα μέλι” | Η Καλομοίρα Θεοχάρη μάς προτείνει ένα πολύ-πολύ-πολύ αγαπημένο της βιβλίο

Καλοκαιρινές διακοπές δεν προβλέπονται ακόμη για αρκετούς από εμάς, μα αυτός δεν είναι λόγος να μην αφουγκραστούμε ανεπαίσθητους ήχους και αισθήσεις της φύσης μέσα από ένα βιβλίο… Μέχρι να πιάσω στα χέρια μου τα νεότερα βιβλία του Θοδωρή Παπαϊωάννου (“Ο Πελεκάνος” σε εικονογράφηση Πέτρου Χριστούλια και “Ούτε νότα” σε εικονογράφηση Βασίλη Σελιμά, εκδόσεις Ίκαρος και τα δύο) σας προτείνω ένα πολύ – μα πολύ – αγαπημένο βιβλίο, τόσο δικό μου όσο και των Κωνσταντίνας και Θωμά μου: “Μια στάλα μέλι”!

Τι κοινό μπορεί να έχουν μια αρκούδα και ένας πληθυσμός μυρμηγκιών; Μμμμ…για να το σκεφθούμε…

“Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου εμπνέεται για ακόμη μια φορά από τον φυσικό κόσμο, και μαζί με τον Πέτρο Μπουλούμπαση μας χαρίζουν μια ιστορία που δείχνει πώς αλληλοεπιδρούν τα στοιχεία στη φύση, ακόμη και ερήμην τους. Μια σταγόνα μέλι δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά για τη Φλώρα, τη μικρή αρκούδα της ιστορίας. Συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με το χωριό των μυρμηγκιών;”

ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ ΜΕΛΙ
Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαϊωάννου
Εικονογράφος: Πέτρος Μπουλούμπασης
Εκδόσεις: Εκδόσεις Ίκαρος
Προτεινόμενη ηλικία: 3+

Μετά το εξαιρετικό “ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ” και το μαγευτικό “ΌΤΑΝ ΕΣΥ ΛΕΙΠΕΙΣ” οι Θοδωρής Παπαϊωάννου και Πέτρος Μπουλούμπασης συνεργάζονται για τρίτη φορά και δημιουργούν ένα βιβλίο που αγαπιέται χωρίς δεύτερη σκέψη… [Φυσικά δεν περίμενα τίποτα λιγότερο από το συγκεκριμένο δίδυμο!]

“Το ήσυχο χωριό των μυρμηγκιών αναστατώνεται από ένα αναπάντεχο, κυριολεκτικά ουρανοκατέβατο δώρο. Παραδίπλα, μια αρκούδα με λιγούρα και ακαταμάχητη φαγούρα περιφέρεται ανυποψίαστη στο δάσος. Μα πώς συνδέονται όλα αυτά; Μαντέψτε! Με μια στάλα μέλι…”

Πράσινα, κίτρινα, μωβ, ριγέ μυρμήγκια “χιλιάδες μυρμήγκια δουλεύουν ασταμάτητα, κουβαλώντας τροφές ίσαμε πενήντα φορές το βάρος τους! Ποτέ δεν γκρινιάζουν, ποτέ δεν παραπονιούνται, μόνο γεμίζουν τις αποθήκες του χωριού, μέχρι να μη χωράει ούτε σποτάκι παραπάνω.” Κουβαλούν φαγωμένα μήλα, τυριά, ψαρικά, λουκάνικα ακόμη και παγάκια στο χωριό…

Κι αυτό το χωριό, ξέρετε, είναι το πιο εργατικό, το πιο ήσυχο, το πιο συνεργατικό, τακτοποιημένο, νοικοκυρεμένο και και και… Καταλαβαίνετε λοιπόν τι συμβαίνει όταν στη φιλήσυχη αυτή κοινωνία μια μέρα συμβαίνει κάτι αναπάντεχο. “ΠΑ-ΝΙ-ΚΟΣ” Οι διαφωνίες αρχίζουν και τα γεγονότα εξελίσσονται πολύ γρήγορα καθότι δεν εξαρτώνται όλα από τους μικρούς μας φίλους μα από τις δράσεις μίας αρκούδας, της Φλώρας, η οποία το μόνο που έκανε ήταν να φάει λίγο μέλι… Τι το ‘θελε;!; Οι κινήσεις της γύρω από μία μελισσοφωλιά ξεκινούν, εν αγνοία της, μία σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων με “επικίνδυνα” αποτελέσματα που επηρεάζουν όχι μόνο αυτή αλλά και τα μυρμήγκια που βρίσκονται κάτω από τα μεγάααααλα πόδια της! Είναι πραγματικά ξεκαρδιστικό το πώς προχωρά η πλοκή της ιστορίας μας αλλά και το πόσο εύκολα παρασύρονται οι μικροί αναγνώστες μέσα σε αυτή!

“Μια στάλα μέλι από τη μουσούδα μιας αρκούδας που την έγλειψε από κάποια μελισσοφωλιά συγκλονίζει στα χαμηλά πατώματα την κοινωνία των μυρμηγκιών που αγνοούν τι εκτυλίσσεται πάνω από το κεφάλι τους, όσο αγνοούν οι μέλισσες, η αρκούδα και όλοι οι άλλοι τι συμβαίνει κάτω από τα πόδια και τα φτερά τους. Αυτά τα συμπλεκόμενα γεγονότα που συμβαίνουν και στη ζωή των ανθρώπων με τη διαφορά ότι οι άνθρωποι θεωρούν ότι μπορούν να τα εξηγήσουν και να τα ελέγξουν όλα, είναι η σαρωτική σαγήνη της φύσης. Ένας περίπατος σε ένα δάσος, αν μάλιστα κοντοσταθείτε ή καθίσετε για λίγο ακίνητοι, θα σας αποκαλύψει τέτοιες θαυμάσιες στιγμές. Κι αν θέλετε να το μεταφέρουμε στην κλίμακα του είδους μας, τότε παρατηρήστε τους κυματισμούς των δικών σας πράξεων. Γιατί μπορεί να μην μπορείς να παρακολουθήσεις τι θα συμβεί σε ένα μυρμήγκι αν το φυσήξεις από το χέρι σου και πέσει έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου σου, αλλά ίσως μπορείς να σκεφτείς ποιες σχέσεις και δονήσεις δημιουργεί μια ματιά σου, ένα βήμα σου, ένα βλέμμα σου.” [elniplex]

Τα παιδιά μου όταν το πρωτοπήραμε ήταν σχεδόν 6 και 4 ετών! Περιττό να πω πως το λάτρεψαν από την πρώτη ανάγνωση και το αναζητούσαν κάθε βράδυ ως bedtime story! Ακόμη και έναν χρόνο μετά, όμως, το έχουμε ακόμη σε περίοπτη θέση στη βιβλιοθήκη του δωματίου τους κι όταν θέλουν να γελάσουν, το ξετρυπώνουμε με συνοπτικές διαδικασίες. Άλλη φορά σχολιάζουμε τα λόγια των μυρμηγκιών και τις πράξεις της Φλώρας και άλλη φορά τις εικονογραφικές λεπτομέρειες (να σημειώσω το ομπρελίνο που κρατά ένα μυρμήγκι σαν περιμένει να έρθει το τέλος [!] ή τη μάσκα και τον αναπνευστήρα που φορά ένα άλλο όταν κολυμπά σε μία – σωτήρια κατά τ’ άλλα – σταγόνα νερό;!) Με μία έντονη χρωματική παλέτα και γραμμές και σχήματα που μαγνητίζουν, ο βραβευμένος Πέτρος Μπουλούμπασης δημιούργησε ένα περιβάλλον που βρίθει ζωντάνιας και παραστατικότητας και βοηθά τον αναγνώστη να επεξεργαστεί καλύτερα και ακριβέστερα το νόημα του καλογραμμένου κειμένου!

Εξαιρετική ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για τις έννοιες: “αίτιο και αιτιατό” αλλά και για τους “μεγάλους” της παρέας να θυμηθούμε το φαινόμενο της πεταλούδας:
“Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι “αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα”. Διαφορετικές παραλλαγές εκφράζουν ουσιαστικά την ίδια ιδέα: μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή.” © Wikipedia

Μην το χάσετε! Προτείνεται με κλειστά τα μάτια!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts