Home WONDERLANDBOOKS “Πάμε σχολείο με την Άννα και τον Νίκο” | Η Καλομοίρα Θεοχάρη προτείνει 2 βιβλία της εξαιρετικής σειράς, για την προσαρμογή στο σχολείο

“Πάμε σχολείο με την Άννα και τον Νίκο” | Η Καλομοίρα Θεοχάρη προτείνει 2 βιβλία της εξαιρετικής σειράς, για την προσαρμογή στο σχολείο

Ντριιιιιν… Πόσες φορές ακούτε τα ξυπνητήρια να χτυπούν το πρωί; Άλλες τόσες ακούτε τον ήχο από χέρια να παλεύουν να τα σιωπήσουν είτε απαλά είτε δυνατά. Να μπούμε σε πρόγραμμα όλοι, να μάθουμε να σηκωνόμαστε νωρίς, αλλά – όχι! – δεν είναι αυτό το πιο δύσκολο κομμάτι! Το δύσκολο κομμάτι είναι να ξυπνάμε τα παιδιά μας νωρίς και να καταφέρνουμε να φτάσουμε στην ώρα μας στο σχολείο έως ότου χτυπήσει το μεγάλο κουδούνι! Ξανά Ντριιιιιν…

Εγώ φέτος έχω δύο δευτεράκια. Δευτέρα δημοτικού και νήπιο! Περάσαμε πέρυσι τις ταυτόχρονες πρεμιέρες μας σε νέο σχολείο μα οφείλω να ομολογήσω πως η αγωνία δεν έχει καταλαγιάσει! Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Κάθε χρονιά έχει ξεχωριστή, βαρύνουσα σημασία κι εγώ προσπαθώ να είμαι παρούσα σε όποια ανησυχία, προσδοκία, αγωνία και λαχτάρα μού εκδηλωθεί εκ μέρους των παιδιών!

Εννοείται πως έψαχνα βιβλίο για τις πρώτες μέρες στο σχολείο, την προσαρμογή, τις αλλαγές μα δεν περίμενα να βρω αυτό που ήθελα ακριβώς όπως το ήθελα! Κι όμως… Γιώτας Διάκου θέλοντος και Εκδόσεων Βιβλιοσκόπιου επιτρέποντος, η επιθυμία μου πραγματοποιήθηκε με την κυκλοφορία δύο πολύ ξεχωριστών τίτλων!

ΠΑΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ
1. Πρώτη μέρα στο δημοτικό
[Συναισθήματα πρώτης μέρας στο σχολείο]

Συγγραφέας: Γιώτα Χ. Διάκου
Εικονογράφος: Céline Dewas
Προτεινόμενη ηλικία: 6+
Εκδόσεις: Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο – Biblioscopio Books

«Η Άννα πάει για πρώτη φορά στο Δημοτικό κι έχει μεγάλη αγωνία. Άραγε θα της αρέσει το σχολείο; Στο διάλειμμα, αναζητά τον αδερφό της τον Νίκο για να κάνουν παρέα.
Όμως εκείνος παίζει με τους φίλους του, κι έτσι η Άννα μένει μόνη και στεναχωρημένη.
Τότε, γνωρίζει μια καινούρια φίλη και μαζί ανακαλύπτουν πως το σχολείο είναι ένας υπέροχος κόσμος εξερεύνησης!»

ΠΑΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ
2. Η καινούρια δασκάλα “κάνει πάσα”
[Αποδοχή διαφορετικότητας]

Συγγραφέας: Γιώτα Χ. Διάκου
Εικονογράφος: Céline Dewas
Προτεινόμενη ηλικία: 6+
Εκδόσεις: Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο – Biblioscopio Books

«Η νέα χρονιά αρχίζει κι η μοναδική ευχή που κάνει ο Νίκος είναι να έχει έναν δάσκαλο που
να παίζει μαζί τους μπάλα. Μόλις όμως βλέπει την καινούρια του δασκάλα, απογοητεύεται.
Νιώθει πως όλη η χρονιά θα πάει χαμένη. Αλλά η δασκάλα βρίσκει έναν πρωτότυπο τρόπο για να τον ενθουσιάσει, να τον κερδίσει και να του μάθει την αποδοχή της διαφορετικότητας.»

 

1. ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ και η φίλη μας η Άννα μέχρι να περάσει την αυλόπορτα του σχολείου έχει δει έναν ρινόκερο, έναν δεινόσαυρο, μία καμηλοπάρδαλη κι έναν δράκο! Μην φοβάστε! Εννοείται πως εσείς ΔΕΝ θα τα δείτε όλα αυτά τα πλάσματα στο δρόμο για το σχολείο, εκτός κι αν το θελήσετε, βεβαίως βεβαίως!! Βλέπετε, η Άννα και ο αδελφός της ο Νίκος, για να διασκεδάσουν την ανησυχία τους για το καινούριο ξεκίνημα παίζουν το παιχνίδι των κρυμμένων ζώων. Η Άννα, η αλήθεια είναι, θέλει να συνεχίσει να παίζει το παιχνίδι και μέσα στην τάξη μα η φαντασία της σαν να την έχει εγκαταλείψει! Ευτυχώς για εκείνη (και για εμάς να λέμε την αλήθεια αφού μας δίνει φανταστικές ιδέες!) η δασκάλα την κρατά πολύυυ απασχολημένη μέχρι να βγει στο διάλειμμα όπου και η τύχη τής χαμογελά, όταν βρίσκει μία συμμαθήτρια ~ σύμμαχο και σύντροφο στην περιπέτεια!
“- Πώς ήταν η πρώτη μέρα στο σχολείο, Άννα μου; ρωτάει η μαμά όταν έρχεται το μεσημέρι
να με πάρει.
– Τέλεια! απαντάω ενθουσιασμένη. Το σχολείο είναι φανταστικό. Έκανα ήδη μια καινούρια
φίλη! Ανυπομονώ να ξαναπάω αύριο!”

Ρεαλιστική ιστορία και διάλογοι, αφήγηση που δίνει ξεχωριστές ιδέες δημιουργικής απασχόλησης στους εκπαιδευτικούς, όσον αφορά στα παιχνίδια γνωριμίας, και μία εικονογράφηση που σε σκλαβώνει με τις πινελιές, τις λεπτομέρειες, τα χρώματα, την παιδικότητα και την οξυδέρκεια που την χαρακτηρίζει, είναι όσα υπογραμμίζω εγώ για την εν λόγω ιστορία! Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, τα ίδια ακριβώς θα έγραφα και για τον δεύτερο τίτλο της σειράς, οπότε ας τα σημειώσω όλα εδώ! Έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από όλους τους συντελεστές! Ιστορία και εικόνες σε συνδυασμό σε κρατούν σε εγρήγορση για να απολαύσεις στο μέγιστο το βιβλίο που κρατάς στο χέρι σου!

*Το μέγεθος είναι μικρό, τόσο όσο ώστε να ξεφεύγει από τα εικονογραφημένα “παιδικά” και να θυμίζει αυτά που διαβάζουν μόνα τους τα παιδιά!
*Το ύφος της εικονογράφησης είναι ζωηρό και ιδιαίτερο ενώ αιχμαλωτίζει το βλέμμα των
παιδιών – και των μεγάλων!!
*Οι δραστηριότητες που ακολουθούν την ιστορία έχουν συνέχεια και δίνουν ωραία πάσα
για να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε δημιουργικά και μετά το πέρας της ανάγνωσης.
*Τα βιογραφικά στο τέλος είναι πολύ πρωτότυπα και στη δομή και στον σχεδιασμό.

 

2. Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ “ΚΑΝΕΙ ΠΑΣΑ” διαβάζουμε και αλίμονο κι αν ξέραμε τι γλυκιά ιστορία μας περιμένει… Ο Νίκος (ναι, ναι ο αδελφός της Άννας από την προηγούμενη ιστορία) ξεκινά τη Β ;τάξη και μαζί με τον φίλο του ανυπομονούν να επιβεβαιώσουν πως φέτος όχι μόνο θα έχουν δάσκαλο, όπως ακριβώς ονειρεύονται, αλλά και πως θα παίζουν μαζί μπάλα! Η πραγματικότητα και η γλυκιά δασκάλα τους προσγειώνουν και τους επιβεβαιώνουν αντίστοιχα. Πώς γίνεται αυτό; Η πραγματικότητα είναι πως η κυρία κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο (το οποίο αποκαλύπτεται στις εικόνες στο τέλος του βιβλίου) οπότε όλοι θεωρούν αρχικά πως πάσες δε θα γίνουν! Έλα όμως που η γλυκιά δασκάλα ονόματι Έρη έχει ετοιμάσει για τους μαθητές της εξαιρετικά κινητικά παιχνίδια! Πώς θα καταφέρουν να παίξουν άραγε όλοι; Η άρση των στερεοτύπων που αφορούν αρχικά στο φύλο και έπειτα στην αρτιμέλεια του ατόμου θα σας κατενθουσιάσει!
“Ξεκινάω για την τάξη, με την κυρία Έρη να κυλάει δίπλα μου. Ναι, η δασκάλα μου κυλάει… κυλάει και σκοράρει στην καρδιά μου. Ένα – μηδέν”.

Το σκεπτικό δημιουργίας της σειράς, όπως μου το εμπιστεύτηκε η συγγραφέας Γιώτα Διάκου έχει ως εξής:

Το σχολείο είναι για τα παιδιά ο δικός τους κόσμος, μακριά από την ασφάλεια της οικογένειας.
Ένας κόσμος γεμάτος απαιτήσεις και προκλήσεις, που μπροστά στα παιδικά μάτια πολλές φορές μοιάζουν τεράστιες και αξεπέραστες. H σειρά βιβλίων “Πάμε σχολείο με την Άννα και τον Νίκο” από τις εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο, έχει ως πρωταρχικό στόχο να βοηθήσει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς να βρουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των διαφόρων θεμάτων της σχολικής πραγματικότητας. Συγγραφέας και εικονογράφος, έμπειρες δασκάλες σε δημοτικά σχολεία, ενώνουν την δημιουργικότητά τους και συνθέτουν μια σειρά για την παιδική «σχολική» ψυχή.

Η σειρά αποτελείται από μικρές ρεαλιστικές ιστορίες της σχολικής καθημερινότητας των παιδιών των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Άλλοτε μια ιστορία καταπιάνεται με ένα θέμα συναισθηματικής ανάπτυξης, όπως είναι π.χ. το άγχος, η διαφορετικότητα. Άλλοτε πάλι μια ιστορία παρουσιάζει με τέτοιο τρόπο ένα ιστορικό γεγονός, ώστε να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν την αξία του, όπως π.χ. το «ΟΧΙ» του 1940. Κάθε ιστορία αναδεικνύεται και εμπλουτίζεται μέσα από την παιχνιδιάρικη εικονογράφηση. Βασικοί ήρωες των ιστοριών είναι δυο αδέρφια, η Άννα που πηγαίνει στην Α’ τάξη και ο Νίκος που πηγαίνει στη Β’ τάξη. Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη, με τους ήρωες να αφηγούνται τις ιστορίες από τη δική τους οπτική γωνία, βοηθώντας έτσι τους μικρούς αναγνώστες να ταυτιστούν μαζί τους.
Στο τέλος κάθε ιστορίας, υπάρχουν ευχάριστες δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά, σχεδιασμένες με παιδαγωγική αξία. Οι δραστηριότητες μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν από γονείς και εκπαιδευτικούς για εξάσκηση στις δεξιότητες κατανόησης κειμένου, αλλά και για εμβάθυνση στο θέμα της ιστορίας.

1. Μητέρα, εκπαιδευτικός, συγγραφέας… Με ποια ιδιότητα θα ήθελες να ευχηθείς κάτι στα παιδιά που ξεκινούν αυτές τις μέρες σχολείο αλλά και στους γονείς που αγωνιούν για την
προσαρμογή στις νέες συνθήκες;
– Ως μητέρα τριών παιδιών, εύχομαι στους γονείς να έχουν υπομονή με τα παιδιά τους και διαρκώς να τα εμψυχώνουν. Ως εκπαιδευτικός εύχομαι στους συναδέλφους να εμπνέουν με πάθος στα παιδιά τη χαρά της μάθησης. Ως συγγραφέας εύχομαι τα σχολεία μας να ξεχειλίσουν από λογοτεχνικά βιβλία και δράσεις φιλαναγνωσίας. Ως Γιώτα εύχομαι στα παιδιά-φιλαράκια μου, πάντα να πιστεύουν στον εαυτό τους και να πετούν ψηλά με τα φτερά της γνώσης και της φαντασίας.

2. Η πράκτορας Αστραπή, πρωταγωνίστρια του 1ου σου παραμυθιού, αγαπά τα μυστήρια, όπως εσύ… Η Άννα και ο Νίκος, ο Νίκος και η Άννα, πρωταγωνιστές της νέας σου σειράς
βιβλίων, τι κοινό έχουν με εσένα;
– Η Άννα και ο Νίκος εκφράζουν τη «σχολική ψυχή» μου! Είναι όλες εκείνες οι παιδικές φωνές των μαθητών μου, που αποτυπώθηκαν στην καρδιά μου μέσα από τα χρόνια. Φωνές της σχολικής καθημερινότητας, γεμάτες ανησυχίες, ελπίδες, χαρές και όνειρα.

3. Ως δασκάλα με μεγάλη εμπειρία στις σχολικές αίθουσες, θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας ένα ή/και περισσότερα περιστατικά που έγιναν αφορμή για τη νέα σας συγγραφική
προσπάθεια…
-Όλες οι ιστορίες της σειράς είναι εμπνευσμένες από περιστατικά που έχω ζήσει στα σχολεία. Αφορμή για το 1ο βιβλίο ήταν ένα «πρωτάκι» που στα μάτια του, τα σχήματα καιτα αντικείμενα, έπαιρναν τη μορφή ζώων. Ήταν η άμυνά του για να χειρίζεται το άγχος και την έλλειψη φίλων. Το 2ο βιβλίο αποτυπώνει όσα βίωσα μια χρονιά, πλάι σε μια αξιοθαύμαστη συνάδελφο που «κυλούσε» και προσπαθούσε να εμφυσήσει στα παιδιά τις αξίες της συνεργασίας και της αποδοχής.

4. Μπορούμε να έχουμε ένα μικρό teaser για τον τρίτο τίτλο με τις περιπέτειες της Άννας και του Νίκου που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη;
– Για να δούμε πόσο καλοί πράκτορες είστε! Ο 3ος τίτλος επικεντρώνεται στην αξία του να λες «όχι»! Το βιβλίο αυτό, όπως και άλλα που θα ακολουθήσουν, έχουν μια αλλιώτικη λογοτεχνική προσέγγιση που στοχεύει να καλύψει ένα εκπαιδευτικό «κενό». Πολλές φορές τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη σημαντικότητα ενός ιστορικού/επετειακού θέματος. Το 3ο βιβλίο, με έξυπνο τρόπο συσχετίζει την επέτειο του ΟΧΙ με ένα περιστατικό σχολικού εκφοβισμού, αναδεικνύοντας έτσι την αξία του να λες ΟΧΙ, στο τότε και στο σήμερα.

Νομίζω το “Ουάου” που ακούσατε μόλις τώρα (εγώ ήμουν από μακριά!!), διαβάζοντας την
τελευταία πρόταση της μικρής εξομολόγησης της συγγραφέα είναι ο καλύτερος τρόπος να
κλείσουμε και να ευχηθούμε στην ολοκαίνουρια σειρά βιβλίων ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΗ!

*Το άρθρο της Καλομοίρας Θεοχάρη δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Pick a Book 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts