Home WONDERLANDBOOKS “ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ” | Η Καλομοίρα Θεοχάρη διαβάζει, ενθουσιάζεται και προτείνει ένα βιβλίο-ωδή στα μουσεία

“ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ” | Η Καλομοίρα Θεοχάρη διαβάζει, ενθουσιάζεται και προτείνει ένα βιβλίο-ωδή στα μουσεία

18 Μαΐου, Διεθνής Ημέρα Μουσείων, και η σημερινή μας πρόταση δε θα μπορούσε να αφορά τίποτα λιγότερο από ένα βιβλίο για Μουσεία! Επιτρέψτε μου, όμως, να πω πως το συγκεκριμένο δεν είναι ένα απλό βιβλίο. «ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟ» είναι ένα βιβλίο – ωδή στα μέρη εκείνα που ταξιδεύουν τον νου και την καρδιά μας ενώ είναι εξαιρετική αφορμή να καταρρίψουμε τυχόν στερεότυπα που έχουν δημιουργηθεί στα παιδιά μας περί Μουσείων. Τι εννοώ; Θα καταλάβετε αμέσως!

Συγγραφέας: Emma Lewis 
Μετάφραση: Μαρία Τσιρωνά
Πρώτη κυκλοφορία: 2019
Προτεινόμενη ηλικία: 4+
Εκδόσεις Πουά

Όλοι λένε πως θα τα αγαπήσω τα μουσεία… Τα μουσεία είναι μεγάλα κτίρια, γεμάτα με τα πιο παλιά και τα πιο παράξενα πράγματα απ’ όλο τον κόσμο.

Συμφωνείτε εσείς με την παραπάνω δήλωση; Είναι όλα τα Μουσεία μεγάλα; Έχουν όλα παλιά πράγματα μέσα; Τι είναι ένα Μουσείο; Πώς το ορίζουμε; Τι μπορούμε να μάθουμε από ένα μικρό παιδί για τα Μουσεία;

«Το δικό μου μουσείο ακολουθεί ένα μικρό κορίτσι σε ένα ταξίδι ανακάλυψης κατά τη διάρκεια του οποίου μαθαίνει τι είναι τα μουσεία και τι υπάρχει μέσα σε αυτά. Γεμάτη ανυπομονησία, βρίσκει γιγάντια έντομα και παράξενα άγρια ζώα, αρχαία σκεύη και σύγχρονους πίνακες ζωγραφικής, φύλλα που μοιάζουν με φτερά και λουλούδια τόσο μεγάλα όσο το κεφάλι της! Θαυμάζοντας τα μουσεία, παλιά, καινούρια, σε εξωτερικούς χώρους και ακόμη και στο διάστημα, σύντομα καταλαβαίνει ότι το αγαπημένο της μουσείο την περιμένει στο σπίτι. Το δικό μου μουσείο εξυμνεί πώς μια συλλογή από αντικείμενα μπορεί να αντανακλά τις προσωπικότητές μας.»

Ξεκινάμε από το Μουσείο Αρχαίων Τεχνουργημάτων, περνάμε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, και κατόπιν από το Μουσείο Τέχνης, επισκεπτόμαστε το Μουσείο του Διαστήματος και κάπου εκεί συνειδητοποιούμε πως όλα τα Μουσεία δεν έχουν μέσα τους παλιά ή άγρια πράγματα. Όλα τα Μουσεία έχουν αντικείμενα που σε ταξιδεύουν, που σε κινητοποιούν να σκεφτείς και να νιώσεις! Με λίγα λόγια, μέσα από τα Μουσεία ΥΠΑΡΧΕΙΣ!

«Και, ξέρετε, δε βρίσκονται όλα τα μουσεία μέσα σε μεγάλα κτίρια…»
Για να δω τι μπορείτε να σκεφθείτε με αφορμή αυτή την πρόταση! Πριν την απαντήσετε, σκεφθείτε εσείς τι θα βάζατε μέσα σε ένα Μουσείο; Τι θα θέλατε να δείτε; Γιατί θα θέλατε να το δουν κι άλλοι; Τι λέει για εσάς; Η μικρή μας φίλη ανακάλυψε όχι μόνο πως μπορεί να δημιουργήσει το δικό της Μουσείο μα πως φτιάχνοντάς το μας δείχνει κομμάτια του εαυτού της!


Δε θα άλλαζα τίποτα απολύτως σε αυτό το βιβλίο! Το πρωτοείδα σε δημοσίευση αγαπημένης φίλης και δεν το σκέφθηκα ούτε λεπτό! Το αγόρασα αμέσως γιατί καθρεφτίζει τη δική μου αγάπη για τα Μουσεία. Το αγόρασα αμέσως γιατί πρεσβεύει όσα θέλω να μεταλαμπαδεύσω στα παιδιά μου. Η δημιουργός Έμμα Λιούις – πρωτοεμφανιζόμενη, παρακαλώ – μέσα από τη μεστή ιστορία και την μοναδικής αισθητικής εικονογράφηση με τα κολάζ και τα έντονα χρώματα καταφέρνει να μας πάρει από το χέρι και να μας μυήσει στην ομορφιά των συλλογών πάσης φύσεως!

Το βιβλίο έχει βραβευθεί με το BolognaRagazzi Opera Prima Award το 2017 και ήταν υποψήφιο για το Kate Greenaway Medal το 2018 μα αυτά τα παραθέτω σαν απλές πληροφορίες! Όταν το πιάσετε στα χέρια σας θα καταλάβετε τον ενθουσιασμό μου!

Αν το δωρίσετε σε παιδιά, πάρτε μαζί σας και μολύβια, χρώματα γιατί οι τελευταίες σελίδες της έκδοσης έχουν σχεδιαστεί για πολύ παιχνίδι!

 

«ΔΩΣΤΕ ΜΟΥ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙ ΕΓΩ ΘΑ ΤΟ ΓΕΜΙΣΩ»
Pablo Picasso

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts