Home WONDERLANDBOOKS “ΤΟ ΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟ” | Η Καλομοίρα Θεοχάρη γράφει για το βιβλίο που αξίζει μια θέση στην καρδιά όλων μας!

“ΤΟ ΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟ” | Η Καλομοίρα Θεοχάρη γράφει για το βιβλίο που αξίζει μια θέση στην καρδιά όλων μας!

“Πώς να μιλήσεις σε ένα παιδί για τα μεγέθη τα στοιχεία, τα θεμέλια του κόσμου; Πώς εξηγείς τα συναισθήματα, τις σκέψεις; Όλα αυτά που μας ξεπερνούν και που τα ξεπερνάμε; Ένα τραγούδι για τα μικρά και τα μεγάλα της ζωής. Μια ιστορία για εμάς και ό,τι μας ορίζει. Ένα βιβλίο για Όλο αυτό. Και το λίγο ακόμα”.

ΤΟ ΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟ
Συγγραφέας: Κυριάκος Χαρίτος
Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Εκδόσεις Καστανιώτη

Πειράζει να πω πως αυτό το βιβλίο το ήθελα από την πρώτη στιγμή που είδα για τη συνεργασία δύο πολύ αγαπημένων μου ανθρώπων; Ο Κυριάκος Χαρίτος είναι αγαπημένος μου δίχως να το ξέρει! Η Ίρις Σαμαρτζή το ξέρει πολύυυυ καλά!

Ο Κυριάκος Χαρίτος είναι από τους ανθρώπους που δε γνωρίζω, δεν έχω συναντήσει ποτέ από κοντά κι όμως τα γραπτά του με έχουν κάνει να συνδεθώ απόλυτα μαζί του με έναν τρόπο υπερεαλιστικό. Υπάρχω εγώ, υπάρχει κι εκείνος και μέσα στις λέξεις του υπάρχουμε εμείς και όσα μας συνδέουν…

Η Ίρις Σαμαρτζή είναι καλλιτέχνης, είναι εικόνα, είναι συναίσθημα! Τη σκέφτομαι πάντα με απεριόριστη τρυφερότητα και εμπιστεύομαι στα χέρια της – κυριολεκτικά και μεταφορικά – την ανάπτυξη της καλαισθησίας των παιδιών μου…

Η σύμπραξη των δυο τους σε ένα βιβλίο, ήμουν σίγουρη πως θα με μάγευε! ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ! “Το όλο και το λίγο” είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του! Εμπεριέχει το πολύ και το λιγότερο· το σημαντικό και το ασήμαντο, το μνημειώδες και το καθημερινό!

Τα έχει όλα με κάποιον τρόπο μέσα του και μέσα σε ΟΛΑ βρίσκουμε κάτι από το δικό μας ΛΙΓΟ!

Γιατί τι είμαστε όλοι μας αν όχι ένα κομμάτι του συνόλου; Εγώ, εσύ, ο άντρας μου και το παιδί μου είμαστε οντότητες ξεχωριστές, προσωπικότητες μοναδικές μα επηρεάζουμε και επηρεαζόμαστε βαθιά από το περιβάλλον γύρω μας είτε αυτό είναι ο φυσικός χώρος στον οποίο διαμένουμε είτε είναι οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρεφόμαστε! Μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς να είμαστε μέλη μιας ομάδας; Η μοναξιά μας, αυτό το λίγο μας, αρκεί; Ρωτώ και απαντώ μονάχη… Είμαι εγώ μα είμαι και κόρη, αδελφή, σύντροφος μαμά, φίλη! Θέλω να συνδεθώ, να με φροντίζουν, να φροντίζω, να ζω! Είμαι άνθρωπος που πάντα κοίταζα το όλον και προσπαθούσα να συναισθάνομαι! Πλέον, όλα τα ‘λίγα’ των παιδιών μου γίνονται καμβάς για να μιλήσουμε για ανάγκες, ματαιώσεις, αναβολές και διαπραγματεύσεις!


Ωκεανοί, κύματα
Θύελλες, καταιγίδες
Μια θάλασσα γραμμή
Το σμάλτο τ’ ουρανού
Μέτωπα συννεφιασμένα
Γη
Βουνά
Δάσος
Χιόνι
Φωτιά
Κυκλώνες
VS
Σταγόνες
Μουτζούρα
Δάχτυλα
Κατσαρόλες
Αυτοκινητάκια
Κοτσίδια
Χαλίκια
Χορτάρια
Κασκόλ
Πυρετός
Σοκολατίνα

Ποιο άραγε να είναι το όλο και ποιο το λίγο; Μη βιαστείτε να απαντήσετε… Μπορεί εσείς να καταλαβαίνετε πόση αξία έχει “του δάσους η αχνιστή καρδιά” μα ένα παιδί θα δει ως πιο σημαντικό το τοσοδά φου σαν σβήνει το κερί στην τούρτα του! Το όλο είναι όλο γιατί επηρεάζει πολλούς και το λίγο είναι λίγο γιατί αφορά έναν! Όταν αυτός ο ένας όμως θα μάθει να διαχειρίζεται το λίγο του, θα γίνει ικανός να αντιμετωπίσει το όλο του κόσμου! Όπου ‘λίγο’ βάλτε ένα παιδί και όπου ‘όλο’ βάλτε την κοινωνία και θα έχετε ένα βιβλίο όχι μόνο για τα μεγέθη και τα θεμέλια του κόσμου μα και ένα εγχειρίδιο κοινωνικής και πολιτικής αγωγής!

Από τα ωραιότερα δίπολα του βιβλίου είναι το ακόλουθο και το μοιράζομαι μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσετε την αλήθεια του:

Της γης αυτοί που άλλο δεν μπορούν
χωρίς παπούτσια και πατρίδα περπατάνε που ένα χαμόγελο δεν έχουνε στην τσέπη μήτε ψωμί
διακοπές, εκδρομές δεν ξέρουν τι είναι
μήτε γαλήνη τι θα πει
κουρασμένοι πολύ και σκυφτοί
με μάτια σκονισμένα.
Αυτό είναι το Όλο.
*
Κι εσένα
που σου’σπασε το ηλεκτρονικό
και δεν κάνει πια ζαπ-ζαπ
το λέιζερ, το φωτάκι, το κουμπί.
Αυτό είναι το λίγο.

Να αφαιρέσεις από τούτα τα λόγια κάτι δεν του πρέπει μα υπάρχει τάχα κάτι να προσθέσεις;
Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο σε πλημμυρίζουν συναισθήματα! Γεμίζεις χαρά, λύπη, αγωνία, νοσταλγία, μοναξιά και αγάπη!

Ο άντρας μου μπορεί να αγάπησε τον τίτλο κι εγώ να το αγάπησα όλο απ’ άκρη σ’ άκρη, μα τα παιδιά μου επικεντρώθηκαν στο να επιλέγουν σε κάθε σαλόνι πιο είναι το ‘πιο σημαντικό’. Κύριε Κυριάκο, να ξέρετε πως τα μόνα ‘λίγα’ που θεώρησαν τα παιδιά μου ως πιο σημαντικά από τα ‘όλα’ ήταν το χαλικάκι κάτω από τη σαγιονάρα και το χορτάρι στη ραγισματιά!

Όσο για την αγαπημένη μου Ίριδα, τι να πω; Να πω ότι οι εικόνες της ταξιδεύουν το κείμενο λίγο παραπέρα; Να πω πως τα κολάζ και οι φωτογραφίες της είναι ανεξάντλητη πηγή παρατήρησης; Να πω πως η σύνθεση με τη διαμαρτυρία με έβαλε σε επαναστατική διάθεση ή να πω για τις τελευταίες δημιουργίες που μου θύμισαν κάτι από Alemagna; Όσα θέλω να της πω είναι το Όλο και λίγο ακόμα. Θερμή παράκληση μεταφέρω, όμως εκ μέρους του Θωμά, όταν το κείμενο λέει γίγαντες, να απεικονίζονται (χαχα).

Νομίζω πρώτη φορά δεν συμπεριλαμβάνω στην παρουσίασή μου “Προτεινόμενη ηλικία”. [Οι Εκδόσεις Καστανιώτη κατηγοριοποίησαν τούτο το βιβλίο στη σειρά “Σκιουράκια” που περιέχει τίτλους για αναγνώστες 5+ ]. Εγώ δεν μπορώ να σας πω για τι ηλικίας παιδιά μπορείτε να το αγοράσετε, μπορώ όμως να σας πω πως αξίζει μία θέση στην καρδιά όλων μας

Αν έχετε καιρό να διαβάσετε ποίηση, πάρτε το…

Αν θέλετε τα παιδιά σας να εξοικειωθούν με την ποίηση, πάρτε το…

Αν θέλετε να κάνετε ένα δώρο σε αγαπημένα σας πρόσωπα, πάρτε το…

Αν θέλετε μέσα από λέξεις και εικόνες να μιλήσετε για ενσυναίσθηση, πάρτε το…

Αν κάποιος δικός σας δοκιμάζεται, πάρτε το…

Δε σας λέω τι γίνεται στο τέλος γιατί θέλω να το διαβάσετε όλοι και να νιώσετε την κάθαρση! Αριστοτέχνες ο Κυριάκος, η Ίρις και οι Εκδόσεις Καστανιώτη. Μην του βάλετε την ταμπέλα ‘παιδικό’ απλά και μόνο επειδή είναι εικονογραφημένο! Η Τέχνη αποτελεί θεραπεία για όλους! “Το όλο και το λίγο” είναι απλά Υ-ΠΕ-ΡΟ-ΧΟ! Μην το προσπεράσετε! Αυτό είναι το δικό μου τέλος.

*Το κείμενο της Καλομοίρας Θεοχάρη δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο FB account του υπέροχου βιβλιοπωλείου PickABook! Τους ευχαριστούμε θερμά!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts