Home LIFE VIEWPSYCHOLOGY Σιωπή… η ομιλία με τα «αόρατα γράμματα»

Σιωπή… η ομιλία με τα «αόρατα γράμματα»

Μην ενοχλείς τη σιωπή μου, αν δεν έχεις κάτι καλύτερο να πεις. Όταν έρχεται η σιωπή, δεν έχει μείνει τίποτα να σώσεις!

Μεγάλο ρίσκο η σιωπή, γιατί δεν ξέρεις τι καταλαβαίνει ο άλλος και τι λέει μέσα από αυτή. Όταν κάποιος επιλέγει να σιωπά, έχει λόγο, πίστεψέ με. Μπορεί για κάποιους να είναι και η θεραπεία του. Μπορεί να είναι ο κόσμος του. Μην τοΝ ενοχλείς, λοιπόν. Μάθε άνθρωπε να κρατάς απόσταση από κάποιον που επιλέγει τη σιωπή, σεβάσου το, μείνε κοντά του αόρατα ή φύγε αν δεν μπορείς. Μην ξεχνάς… η σιωπή είναι μια αόρατη κραυγή! Πρόσεχε πώς την ‘‘ακουμπάς’’.   

Η σιωπή είναι ένα δύσβατο μονοπάτι με ‘‘αγκάθια’’ που πονάνε και πληγώνουν αν τα ακουμπήσεις. Κάποιοι την επιλέγουν γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή, μέσα από αυτή ανακαλύπτουν τι είναι ουσιαστικό στη ζωή και τι έχει αξία. Υπάρχουν όμως και αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν τη σιωπή στη ζωή τους γιατί θεραπεύονται μέσα από αυτή, ηρεμεί το μυαλό τους, βάζουν σε τάξη τα συναισθήματά τους, μαθαίνουν καλύτερα τον εαυτό τους, «χάνονται» στον δικό τους κόσμο, συλλογίζονται και γενικά τα οφέλη είναι αρκετά μέσα στην καθημερινότητά τους.

Μην προκαλείς τη σιωπή ενός ανθρώπου… Γιατί δεν θα αντέξεις τα λόγια που έχει να σου πει.

Στη σιωπή δεν χωράνε οι λέξεις, δεν υπάρχουν λέξεις που να αντιπροσωπεύουν τα όσα μπορεί κάποιος να αισθάνεται και να θέλει να εκφράσει. Εγώ την αποκαλώ «αόρατο σύντροφο», γιατί για κάποιους είναι ο σύντροφος που θέλει να έχει για μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, για εκείνο τον χρόνο που η σιωπή έχει βρει το καταφύγιο στη καθημερινότητα εκείνου του μοναχικού ατόμου. Δώσε χώρο και χρόνο στη σιωπή, λοιπόν, σε αυτή την αόρατη ομιλία και θα δεις… ότι θα ‘‘ακούσεις’’ πράγματα και λέξεις, θα ‘‘αντικρίσεις’’ καταστάσεις και θα ‘‘νιώσεις’’ κάτι το ξεχωριστό… απλά και μόνο μέσα από τον απόηχο της σιωπής.

Θυμήσου, ότι η σιωπή έχει το δικό της τρόπο να την ξεκλειδώσεις, ένα «χρυσαφένιο» αντικλείδι που όταν το βρεις να προσέχεις να μην το χάσεις, γιατί η αξία του είναι σπάνια. Να το κρατάς σαν φυλαχτό, γιατί αν το βρει άλλος μπορεί να πληγώσει το άτομο που βρίσκεται στη σιωπή του και δεν το θέλεις… γιατί μετά ο κόσμος του θα καταρρεύσει. Αν σου επιτρέψει να εισβάλλεις στον χώρο του, με το κλειδί που θα βρεις, μην αφήσεις κανέναν άλλον να μπει, γιατί τότε η σιωπή θα μετατραπεί σε μίσος τόσο προς τον εαυτό του όσο και προς τα εσένα. Άνθρωπε, να είσαι προσεκτικός με τις κινήσεις σου και λογικός με τις σκέψεις σου!

Η σιωπή δεν είναι άδεια. Είναι γεμάτη από απαντήσεις, αρκεί να είσαι πρόθυμος να την ακούσεις. Θέλει ειδική μεταχείριση!

Είναι, θα λέγαμε, ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία, όταν πρόκειται για τη συναισθηματική νοημοσύνη, για τη σκέψη μας, για να προετοιμαστούμε για κάτι, ώστε μέσα από μια «ολοκληρωμένη σιωπή» να αναδυθεί ο μοναδικός εαυτός και χαρακτήρας, αυτό το δυναμικό άτομο που όλοι κρύβουμε μέσα μας, αλλά χρειαζόμαστε ένα κίνητρο για να το εντάξουμε στην πρώτη γραμμή.

Μην υποτιμάς τη σιωπή… Έχει δύναμη που δεν μπορείς καν να φανταστείς!

Είναι αυτή που βοηθάει κάποιον όταν δεν του αρέσουν τα λόγια, τον κουράζουν, και όταν οι λέξεις μοιάζουν φτωχές ο ίδιος επιλέγει τη σιωπή. Είναι αυτή που επιλέγει ένας πληγωμένος άνθρωπος, που τον πνίγουν όλα όσα έχουν συμβεί και τον έχουν σημαδέψει, είναι η ασπίδα και η άμυνά του ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το καθετί, γιατί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο είναι ευάλωτος προς τον έξω κόσμο.

Άνθρωπε, πρόσεχε τις ψυχές. Μην τις ακουμπάς, χωρίς να έχεις πάρει την συγκατάθεση. Χωρίς να ξέρεις να τις διαχειριστείς! Είναι λουλούδι με αγκάθια… αν το ακουμπήσεις απαλά δεν θα σε πονέσει… αν όμως το πιάσεις με δύναμη θα σε ματώσει.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts