Home CHILD Σπίτι φιλικό για την αυτονομία ενός νηπίου, ηλικίας 2-2,5 ετών!

Σπίτι φιλικό για την αυτονομία ενός νηπίου, ηλικίας 2-2,5 ετών!

by Ivi Chrysou Belesi

Πολλές φορές αναρωτιέμαι παρατηρώντας την κόρη μου πώς μπορεί να αντιλαμβάνονται αυτό το κόσμο αυτά τα μικρά πλασματάκια μόλις 2,5 χρονών. Προσπαθεί να συμμετέχει σε όλα και φυσικά να κάνει αν όχι όλα τα περισσότερα μόνη της έστω και αν στο τέλος ζητήσει την βοήθειά μου. Και αυτό μου αρέσει πολύ και την θαυμάζω για την προσπάθεια αλλά και το θάρρος της και θέλω όσο μπορώ να την βοηθάω να νιώθει αυτόνομη έστω και μέσα στο σπίτι, σε ένα όσο γίνεται ζεστό και φιλικό περιβάλλον. Τι θέλει ένα νήπιο για να αναπτύσσει την αυτονομία του; Απλά να του εξασφαλίσεις τις προδιαγραφές για να κινείται με ασφάλεια μέσα στο σπίτι και να δοκιμάζει να κάνει πράγματα μόνο του. Πώς γίνεται λοιπόν φιλικό το σπίτι για ένα νήπιο ηλικίας 2-2,5 ετών; 

1.Από τα ψηλά στα χαμηλά. Όλα όσα χρειάζεται και χρησιμοποιεί ένα νήπιο στην καθημερινότητά του είναι χρήσιμο να βρίσκεται σε χαμηλά ράφια και συρτάρια ώστε να μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση και με ευκολία να παίρνει αυτό που θέλει. Η δυνατότητα να βρει το παιχνίδι που θέλει να παίξει αλλά και να πάρει μόνο του το αγαπημένο ίσως κουτάλι από το συρτάρι της κουζίνας για να απολαύσει μια λιχουδιά είναι πολύ μεγάλο κατόρθωμα για ένα νήπιο.

2.Τακτοποίηση με τα χεράκια του. Μπορεί να μην τα κάνει όλα τέλεια και σωστά αλλά το να του δώσεις την ευκαιρία να “τακτοποιήσει “ τα πράγματά του όπως εκείνο μπορεί και θέλει ακόμα και αν εσύ τα τακτοποιήσεις ξανά μετά είναι μια καλή αφορμή για να μάθει αρχικά την τακτοποίηση ως έννοια και ευθύνη του. Τα νήπια πολλές φορές την τακτοποίηση με συνηθέστερη δραστηριότητα το μάζεμα των παιχνιδιών αποτελεί ένα είδος παιχνιδιού που τα ευχαριστεί πολύ, τόσο που μπορεί να δημιουργήσουν και ειδικό τραγουδάκι όπως αυτό της κόρης μου “ Μαζεύουμε, μαζεύουμε και νοικοκυρεύουμε”.

3.Ας ντυθεί μόνο του και ας μην ντυθεί σωστά. Τα παιδιά σύμφωνα και με κάποιες επιστημονικές θεωρίες σε αυτή την ηλικία πρέπει να μπορούν να βάζουν μόνο τα τους τα παπούτσια ( εννοείται όχι με κορδόνια) και να επιχειρούν να ντυθούν μόνα τους και έστω και λάθος να φοράνε μόνα τους κάποια από τα ρούχα τους. Και όχι δεν είναι υπερβολή απλά θέλει χώρο και χρόνο εξάσκησης μέχρι να ανακαλύψουν τον τρόπο και να ντύνονται μόνα τους. Ένα νήπιο σχεδόν όλες τις όλες της ημέρας θέλει να ανακαλύπτει και να πειραματίζεται οπότε ας το αφήσουμε να βάλει τα παπούτσια έστω και ανάποδα για να μάθει.

4.Είναι παιδάκι αλλά όχι μωράκι. Ξέρω ό,τι κάθε μανούλα ακόμα και όταν το παιδάκι της ενηλικιώνεται το βλέπει μωρό όμως τώρα που το παιδάκι μας βιώνει τη νηπιακή του ηλικία ας τα διαχωρίσουμε λίγο. Ναι δεν έχει μεγαλώσει τρομερά αλλά δεν είναι και μωρό στη κούνια. Εμείς το βλέπουμε μωρό αλλά μωρό δεν είναι. Μπορεί να σηκωθεί να πετάξει κάτι στον κάδο των σκουπιδιών και να σε μαλώσει αν σηκωθείς να το πετάξεις εσύ θεωρώντας το ανίκανο να το κάνει το ίδιο μόνο του. Θέλει έστω και χρησιμοποιώντας ένα βοηθητικό σκαλάκι να πλύνει μόνο του τα χέρια του και  όχι αγκαλιά αλλά μόνο με λίγη βοήθεια στα διαδικαστικά από εσένα.

5.Έχει τις επιλογές του. Με ένα νήπιο 2,5 ετών μπορείς κανονικά να κάνεις διάλογο και έστω με κάποια δυσκολία στις λέξεις να καταλάβεις τι θέλει και τι προτιμάει. Ναι άφησε το να σου δείξει τη λιχουδιά που θέλει να πάρει από το ψυγείο ή το ντουλάπι, δεν κακομαθαίνει απλά μαθαίνει να επιλέγει και κατ’ επέκταση να διεκδικεί αυτό που του αρέσει.

6.Δικά του έπιπλα και σκεύη. Μια παιδική καρέκλα, ένα τραπεζάκι είναι αρκετά χρήσιμα για να αναπτύξει δεξιότητες όπως να μάθει να τρώει μόνο του, να ζωγραφίζει και να κάνει κάθε δραστηριότητα στα μέτρα μου. Επίσης τα πλαστικά ποτήρια, πιατάκια και άλλα είδη σερβιρίσματος για τα καθημερινά γεύματα του νηπίου, αποτελούν μια καλή αφορμή για να νιώθει ανεξάρτητο και αυτόνομο. Θέλει την κούπα του την πλαστική για το χυμό του όπως θες εσύ την κούπα σου για το καφέ. Δώστου τα δικά του πράγματα και ας το έτσι μόνο του από ανάγκη να μάθει να χρειάζεται το πιατάκι για το μπισκοτάκι του ώστε να μην λερώσει τον καναπέ.

Δεν ξέρω αν σου φαίνονται υπερβολικά όλα τα παραπάνω αλλά όλα όσα γράφω τα έχω βιώσει ως μαμά μέχρι τώρα και ανέκαθεν ανήκω στις μαμάδες που υποστηρίζουν την αυτονομία των παιδιών ακόμα και σε τόσο μικρή ηλικία. Ελπίζω αν είχατε κάποιες απορίες να σας τις έλυσα και να σας βοήθησα.

Θα χαρώ σε σχόλια να μοιραστείτε ανάλογες εμπειρίες σας.

Σας φιλώ,

Ήβη_businessmumgr

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts