Home BEAUTIFUL YOU Σύνδρομο Εαρινής Κόπωσης | Τι είναι και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Σύνδρομο Εαρινής Κόπωσης | Τι είναι και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

by Businessmum.gr

Δυσκολεύεσαι το πρωί να εγκαταλείψεις το κρεβατάκι σου, στη δουλειά σε πιάνει απίστευτα γρήγορα μια νύστα, κουράζεσαι εύκολα, και γενικά νιώθεις ότι διαρκώς σέρνεσαι; Εάν ναι, ήρθε ώρα να μάθεις τι εστί εαρινή κόπωση!

Το σύνδρομο εαρινής κόπωσης καταβάλει λίγο περισσότερο τις γυναίκες και συνήθως η αλλαγή ώρας, η αύξηση της θερμοκρασίας και γενικότερα η αλλαγή κλίματος μπλοκάρει την ομαλή προσαρμογή του οργανισμού στις νέες συνθήκες. Οι ορμονικές αλλαγές αλλά και οι κακές διατροφικές επιλογές επίσης επιβαρύνουν το σύνδρομο της εαρινής κόπωσης, καθώς γίνονται οι αιτίες να στερείται ο οργανισμός τις απαραίτητες βιταμίνες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εαρινής κόπωσης

Τα πιο συχνά συμπτώματα αλλά και αυτά που θα παρατηρήσετε πρώτα είναι η έλλειψη ενέργειας και η πεσμένη διάθεση. Συνέχεια αυτών μπορούν να είναι οι ημικρανίες, η δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα, το αίσθημα ανησυχίας, η αδυναμία συγκέντρωσης, οι πεπτικές διαταραχές, η υπερένταση, οι μυϊκοί πόνοι, η χαμηλή αρτηριακή πίεση και η απώλεια όρεξης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται.

Τι μπορώ να κάνω;

Οι τρόποι αντιμετώπισης του συνδρόμου της εαρινής κόπωσης είναι εξ’ ολοκλήρου στο χέρι μας, αφού αν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, απολαμβάνουμε έναν επαρκή και ήσυχο ύπνο και κάνουμε την άσκηση μέρος της καθημερινότητάς μας θα νιώσουμε γρήγορα πολύ καλύτερα.

Μήπως ήρθε η ώρα λοιπόν να αναρωτηθούμε αν τα γεύματα που καταναλώνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας περιλαμβάνουν τις απαραίτητες βιταμίνες και τα μέταλλα, τα οποία θα ενισχύσουν τον οργανισμό μας και θα βοηθήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, παρέχοντάς του την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται.

Οι πιο σημαντικές βιταμίνες για την τόνωση του οργανισμού είναι κυρίως αυτές του συμπλέγματος Β, οι οποίες προσφέρουν την απαιτούμενη ενέργεια στον οργανισμό.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12) αναλαμβάνουν τη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, η Β2 (Ριβοφλαβίνη) είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του δέρματος, για τα κύτταρα του αίματος, την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του πεπτικού συστήματος, και συγχρόνως βοηθά στη διατήρηση της υγιούς όρασης.

Η Β3 (Νιασίνη) απαιτείται για τη σωστή λειτουργία των λιπών και των σακχάρων στο σώμα και ενισχύει τη λειτουργία της μνήμης ενώ η Β5 προάγει τη νοητική απόδοση και βοηθά επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος.

Οι δυο τελευταίες, αλλά υψίστης σημασίας βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι η Β6 (Πυριδοξίνη) και η Β12. Όσον αφορά την βιταμίνη Β6, εκείνη ευθύνεται για διαδικασίες όπως η ανάπτυξη του εγκεφάλου και η μεταφορά οξυγόνου μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Βοηθά επίσης στο να διατηρεί ο οργανισμός ένα υγιές νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας στη μείωση της κόπωσης και της εξάντλησης.

Η βιταμίνη Β12 από την άλλη, είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που συμμετέχει στη δημιουργία DNA, τροφοδοτεί τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, βοηθά στο σχηματισμό υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενισχύει τις μεταβολικές διεργασίες παραγωγής ενέργειας.

Όλες τις βιταμίνες Β θα τις βρούμε σε πολλά τρόφιμα, όπως το κρέας, τα ψάρια, το γάλα, τα αυγά, τα πράσινα λαχανικά και τα δημητριακά. Μόνο η Β12 δεν περιέχεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Άλλα εξίσου σημαντικά στοιχεία που μεριμνούν για την ενίσχυση του οργανισμού είναι το φυλλικό οξύ, το οποίο περιέχεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κάποιες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας παρέχοντάς του τόνωση και ενέργεια. Αντιοξειδωτικές ουσίες περιέχει η πλειοψηφία των φρούτων και λαχανικών όπως είναι το καρπούζι, τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, η ντομάτα, το καρότο, το κρεμμύδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο.

Τέλος, σημαντικές πηγές ενέργειας αποτελούν το νερό και η άσκηση. Υπάρχουν μελέτες οι οποίες υποστηρίζουν πως ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό, να μειώσει την ενέργειά μας και συνεπώς να μας κάνει να αισθανόμαστε κουρασμένοι. Από την άλλη η πρωινή ήπια άσκηση, με το φως του άπλετου ήλιου που μας χαρίζει η χώρα μας, θα βοηθήσει τον οργανισμό να προσαρμοστεί πιο εύκολα στις νέες ατμοσφαιρικές συνθήκες και η βιταμίνη D θα μας προσφέρει απλόχερα όλες τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω θα συμβάλλουν σημαντικά στη στήριξη του οργανισμού μας κατά την περίοδο της εαρινής κόπωσης. Αν όμως θέλεις και κάτι παραπάνω, τα συμπληρώματα διατροφής, τα βιταμινούχα ροφήματα ή η κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού με προσθήκη βιταμινών μέσα στην ημέρα, θα γίνουν αυτό που χρειάζεσαι για να σταθείς στο ύψος σου!

Από την Μαρτίνα Νικολάου

ΠΗΓΕΣ
https://www.medihelp-assistance.com/en/mediway/spring-asthenia–symptoms-and-treatments-325.html
https://www.webmd.com/women/features/the-causes-of-womens-fatigue#1
https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/b-vitamins-directory

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts