Home CHILDBABY Τα 5 +1 tips για ένα baby friendly Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Τα 5 +1 tips για ένα baby friendly Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

by Ivi Chrysou Belesi

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και φυσικά όλοι θέλουμε, ακόμα και εμείς οι γονείς να στολίσουμε το σπιτικό μας για να δημιουργήσουμε μια ευχάριστη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και να γνωρίσουν τα μικρά μας τη μαγεία των Χριστουγέννων. Το ερώτημα όμως πολλών νέων γονέων είναι το πώς και αν μπορείς να στολίσεις δέντρο με ένα μωρό στο σπίτι και ειδικά όταν αυτό περπατάει και αγγίζει τα πάντα στη προσπάθειά του να γνωρίσει τον κόσμο που το περιβάλλει. 

Η απάντηση αρχικά είναι ότι μπορούμε να στολίσουμε αλλά φυσικά διαφορετικά από ότι είχαμε συνηθίσει πριν γίνουμε γονείς. Μάλιστα όσοι έχουν μωράκια κάτω των 6 μηνών πολύ πιο άνετα μπορούν να απολαύσουν ένα στολισμένο σπίτι αλλά με κάποια προσοχή για την ασφάλεια του μωρού. Οι γονείς με μωράκια άνω των 6 μηνών θα πρέπει να οργανωθούν σαφώς περισσότερο για να δημιουργήσουν τόσο ένα εορταστικό σκηνικό όσο και ένα ασφαλές περιβάλλον για τα μικρά τους μέσα στο σπίτι.

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια και κάθε λεπτό είναι πολύτιμό για όλους μας με όσα πρέπει να κάνουμε και να προλάβουμε και ειδικά ενόψει εορταστικής περιόδου σας παραθέτω τα 5 + 1 tips για ένα baby friendly χριστουγεννιάτικο δέντρο που ακολούθησα και εγώ εφέτος με ένα μωρό λίγο μεγαλύτερο του ενός έτους και μπόρεσα τόσο να στολίσω δέντρο όσο και να προστατεύσω το μωρό μου από ατυχήματα και κινδύνους.

  1. Μεσαίου ύψους δέντρο: Καλό θα ήταν για λόγους μεγαλύτερης σταθερότητας και ισορροπίας να επιλέξουμε ένα μεσαίου ύψους δέντρο και όχι πάρα πολύ ψηλό. Φυσικό ή Ψεύτικο αυτό είναι επιλογή σας, αν και για αποφυγή πιθανούς αλλεργίας σε κωνοφόρα που μπορεί να παρουσιάσει το μωρό αλλά και για να μην μαδάει εύκολα θα σας πρότεινα ψεύτικο. 
  2. Πλαστικά και όχι μυτερά στολίδια: Χωρίς δεύτερη σκέψη όταν έχει παιδιά στο σπίτι και όχι μόνο μωρά επιλέγεις πλαστικά στολίδια και χωρίς προεξοχές, μυτερά σημεία ή λεπτομέρειες που μπορούν να τραυματίσουν το μωρό αν έρθει σε επαφή μαζί τους. Πρέπει όλα να είναι φιλικά στο παιδί με το ενδεχόμενο ότι μπορεί να τα τραβήξει ή να τα ακουμπήσει εξερευνώντας τα. 
  3. Φωτάκια μόνο σε ψηλά κλαδιά: Όσο και αν δεν σας αρέσει αισθητικά το αποτέλεσμα , αν θέλετε να βάλετε φωτάκια στο δέντρο σας, γιατί μπορεί και να μην βάλετε αν δεν θέλετε, θα πρέπει να τα τοποθετήσετε μόνο σε ψηλά κλαδιά που δεν θα έχει πρόσβαση το παιδί για να τα ακουμπήσει. Σχεδόν μέχρι τη μέση και στο βάθος μέσα από τα κλαδιά μπορούν να μπουν τα φωτάκια ώστε να είναι πάνω από το ύψος του μωρού που σίγουρα θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα θέλει να τα ακουμπήσει. 
  4. Διαφορετικά στολίδια στα χαμηλά και τελευταία κλαδιά: Στη τελευταία σειρά με κλαδιά επιλέξτε να βάλετε διαφορετικά και πιο παιχνιδιάρικα στολίδια με φιγούρες και παραστάσεις καθώς με αυτά θα έρθει σε άμεση επαφή το μωρό. Μάλιστα αυτά μπορείτε να τα χαρακτηρίσετε ως δικά του στολίδια και να το αφήσετε να τα τοποθετήσει όπως μπορεί και θέλει μόνο του. Έτσι θα επικεντρώνεται εκεί η προσοχή του και θα ξεχνάει τη προσπάθεια να ακουμπήσει τα στολίδια στα ψηλότερα κλαδιά. 
  5. Αντικείμενα περιμετρικά του δέντρου: Για να μειώνετε τη συχνή επαφή του μωρού με το δέντρο επιλέξτε να το τοποθετήσετε αρχικά σε σημείο με μια τουλάχιστον μη πρόσβαση πλευρά είτε λόγω τοίχου είτε λόγω παραθύρου. Επιπλέον τοποθετήστε περιμετρικά του δέντρου διάφορα διακοσμητικά φιλικά προς το παιδί όπως κουκλάκια και φιγούρες του Άγιου Βασίλη με μουσική, με τα οποία μπορεί να απασχοληθεί και να μην έρθει σε άμεση επαφή με το δέντρο.
  6. Αποφυγή γκλίτερ και ψεύτικου χιονιού: Για λόγους ασφαλείας αλλά και καθαριότητας στο σπίτι με το μωρό αποφύγετε δέντρα και διακοσμητικά με γκλίτερ και χιόνι που μπορεί να λερωθεί ή να δαγκώσει αν έρθει σε επαφή μαζί τους. Ακόμα με την αποφυγή αυτών των υλικών προστατεύεται το μωρό από ενοχλήσεις στα μάτια ή το αναπνευστικού που παραμένουν ευαίσθητα και ανώριμα και μετά τους πρώτους μήνες ζωής.

Προσωπικά ακολούθησα και τα 5+1 tips για ένα baby friendly χριστουγεννάτικο δέντρο που σας αναφέρω και έτσι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια ζεστή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαι μέσα στο σπίτι μας με πρακτικές και ασφαλείς λύσεις για το μωρό μας.

Ελπίζω να σας βοήθησα !

Καλό στόλισμα!

Καλές Γιορτές!

 

5 ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΓΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΩΣ ΝΕΑ ΜΑΜΑ

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts