Home LIFE VIEWPSYCHOLOGY Τα ενοχικά «αγκάθια» που σκεπάζουν την ψυχή σου

Τα ενοχικά «αγκάθια» που σκεπάζουν την ψυχή σου

Χρησιμοποίησε το παρελθόν σου ως μάθημα και όχι ως ενοχή

Η εσωτερική δύναμη του ανθρώπου είναι μεγαλειώδης και τόσο μεγάλη που πολλές φορές τρομάζει και ο ίδιος όταν καταφέρει να την συνειδητοποιήσει. Όμως, θα πρέπει να προσέχει, γιατί αυτή η δύναμη όσο καλό μπορεί να κάνει άλλο τόσο κακό μπορεί να προκαλέσει στην καθημερινότητά του, στη ζωή του και γενικά στον «εσωτερικό του κόσμο», δίχως να το καταλάβει.

Η ενοχή είναι ένα συναίσθημα που έχει τις βάσεις της σε ένα γεγονός ή μία εμπειρία που συνέβη στο παρελθόν για το οποίο θεωρούμε τον εαυτό μας υπεύθυνο και νιώθουμε άσχημα για την έκβαση της κατάστασης και του αποτελέσματος.

Η ενοχή μπορεί πολύ εύκολα να πάρει μορφή πληθυντικού και να γίνουν ενοχές, καθώς η διάσταση που μπορεί να πάρει στο μυαλό μας είναι τόσο μεγάλη που το ένα φέρνει το άλλο, η μία ενοχή φέρνει την άλλη, σαν ντόμινο. Μην το αφήσεις να σε κυριεύσει και να «στοιχειώνει» τις ημέρες και τα βράδια σου. Η σκέψη, οι αναμνήσεις και το παρελθόν είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός, τον οποίο αν ενεργοποιήσουμε, έχει τη δυνατότητα να μας κρατήσει δέσμιους και ισόβια φυλακισμένους για μια ευρεία «ενοχική περίοδο».

Όμως, να θυμάσαι ότι πίσω από μία ενοχή κρύβεται κάτι… πίσω από την «πόρτα της ενοχής» κρύβεται ένα δευτερογενές όφελος, μέσα από το οποίο κερδίζεις κάτι και είναι αυτό που σε βοηθάει να εξελιχθείς σε κάτι καλύτερο στο προσεχή μέλλον. Εάν δεν καταφέρεις να ψάξεις βαθιά, τι είναι αυτό που σου έχει προκαλέσει την ενοχή, τι είναι αυτό που σε εμποδίζει να την ξεπεράσεις και σε τι μπορεί να σε βοηθήσει, τότε έχεις χάσει όλο το νόημα και αφήνεις τα «μαθήματα» που σου δίνει η ζωή να περνάνε έτσι. Το να κάνεις λάθος επιλογές ή το να πάρεις κάποιες λάθος και μη συμβατές αποφάσεις, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ενοχοποιήσεις τον εαυτό σου.

Ο εαυτός σου είσαι εσύ και οι επιλογές σου, σωστές – λάθος. Οφείλεις να τα αποδέχεσαι όλα και να δουλεύεις μέσα από αυτά.

Ψυχολογικά, η ενοχή είναι ένα βασανιστικό συναίσθημα, το οποίο βασίζεται σε ένα Υπερεγώ που επιβλέπει κάθε παράπτωμα, ατόπημα και λάθος ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχει. Να θυμάσαι ότι υπάρχει η παραγωγική ενοχή, η οποία μας βοηθάει να διορθώσουμε καταστάσεις αλλά και τον εαυτό μας παράλληλα και η αδικαιολόγητη ενοχή, η οποία μας υποβάλλει σε μία συναισθηματική κόπωση κάτι που οδηγεί σε άγχος, νεύρα, και θλίψη εμποδίζοντας τις καθημερινές μας λειτουργίες να ολοκληρωθούν με επιτυχία. Επομένως, μείνε στην δημιουργική ενοχή και όχι στα υποτιθέμενα σενάρια που φτιάχνεις στο μυαλό σου, χωρίς να είναι υπαρκτά.  

Ένα λάθος δεν σου καθορίζει τη ζωή σου, μια παραίτηση όμως μπορεί να στην καθορίσει και να στην αλλάξει.

Να είσαι ευέλικτος, να επαναπροσδιορίζεις τον εαυτό σου και τις επιλογές σου. Μην ξεχνάς ότι… για να πάρεις την όποια απόφαση πήρες εκείνη τη χρονική στιγμή, ήταν γιατί θεώρησες ότι με βάση τις τότε συνθήκες, την τότε ψυχολογική σου κατάσταση και με βάση τις σκέψεις σου, έπρεπε να πράξεις έτσι. Μην μένεις στο παρελθόν. Το “γιατί έγινε;” ψάξε να βρεις. Δεν μπορεί να αλλάξει η παρελθοντική σου επιλογή. Μπορεί όμως η τωρινή.  

Μέσα από αυτή σου την επιλογή μπορείς να αξιολογείς καλύτερα τις παροντικές και μελλοντικές σου σκέψεις και πράξεις και να μην είσαι πάντα απόλυτος. Λάθη θα κάνεις, όμως μην «τιμωρείς» τον εαυτό σου. Κρίνε και αξιολόγησε σωστά και δίκαια.

Έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και τότε θα δραπετεύσεις σαν ένα πουλί που ήταν φυλακισμένο σε ένα κλουβί και αναζητούσε την ελευθερία του. Έτσι κι εσύ, θα αναχωρήσεις και θα αποδεσμευτείς από όλα αυτά που κουράζουν την ψυχή σου.

Τελικά, εσένα τι είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις ενοχές; !

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts