Home LIFE VIEW Την κυρά Σαρακοστή που ‘ναι έθιμο παλιό, οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό

Την κυρά Σαρακοστή που ‘ναι έθιμο παλιό, οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό

by Business Mum

Εσείς φτιάχνετε κυρά Σαρακοστή; Το ξέρετε το έθιμο αυτό που συμβολίζει τη νηστεία και την κατάνυξη των ημερών της Μεγάλης Σαρακοστής που ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μ. Σάββατο;

Η κυρά Σαρακοστή χρησιμοποιούνταν παλιά ως αυτοσχέδιο ημερολόγιο για να μετράνε τις εβδομάδες της Σαρακοστής. Στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά μιας γυναίκας με μαντήλι και ένα σταυρό στο κεφάλι, επτά πόδια για τις 7 εβδομάδες της Σαρακοστής, σταυρωμένα χέρια επειδή προσευχόταν, χωρίς στόμα διότι νήστευε όλη αυτή την περίοδο, και χωρίς αυτιά για να μην ακούει κουτσομπολιά και άσχημα λόγια. Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο.

Μια καλή ευκαιρία, λοιπόν, να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας βοηθώντας τα να κατανοήσουν την περίοδο της νηστείας αλλά και να διατηρήσουμε ένα τόσο παλιό ελληνικό έθιμο, είναι κατασκευάζοντας και εμείς μια κυρά Σαρακοστή στο σπίτι μας.

Πώς φτιάχνουμε την κυρά Σαρακοστή:

Χρειαζόμαστε:

• 3 κούπες αλεύρι

• 1 κούπα αλάτι (αρκετό για να μπορέσει να διατηρηθεί όλες αυτές τις μέρες χωρίς να χαλάσει)

• 1 κούπα νερό

• μπαχαρικά για διακόσμηση, όπως γαρύφαλλο (προαιρετικά)

• χρώματα ζαχαροπλαστικής ή τέμπερες (προαιρετικά)

Πώς την φτιάχνουμε:

1.Πρώτα απ’ όλα πλένουμε καλά τα χέρια μας και φοράμε τις ποδιές μας.

2.Βάζουμε όλα τα υλικά για το ζυμάρι σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη.

3.Πλάθουμε το ζυμάρι και φτιάχνουμε το σώμα, τη φούστα, το πρόσωπο και φυσικά τα 7 πόδια της.

4.Στο πίσω μέρος κάνουμε μια θηλιά ή τοποθετούμε έναν συνδετήρα για να μπορέσουμε να την κρεμάσουμε.

5.Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο χρώμα στο ζυμάρι ενώ μπορούμε να την διακοσμήσουμε με μπαχαρικά.

6.Στρώνουμε σε ένα ταψάκι μια λαδόκολλα και μεταφέρουμε προσεκτικά την κυρά Σαρακοστή μας.

7.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 20-30 λεπτά μέχρι να στεγνώσει και να σκληρύνει. Δε θέλουμε να ψηθεί πολύ.

8.Όταν κρυώσει, τη βγάζουμε και την κρεμάμε στην κουζίνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η κυρά Σαρακοστή ΔΕΝ τρώγεται!

(Πηγή: mothersbird.gr) (φωτογραφία κυρά Σαρακοστής: akispetretzikis.gr)

 

close

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts