Home LIFE VIEW Τοξική θετικότητα | Τι είναι και πώς μπορεί να επηρεάσει τόσο τη δική σου ζωή όσο και των άλλων ανθρώπων;

Τοξική θετικότητα | Τι είναι και πώς μπορεί να επηρεάσει τόσο τη δική σου ζωή όσο και των άλλων ανθρώπων;

Μην προσποιείσαι ότι όλα είναι εντάξει, εάν δεν είναι.!

Τι είναι η τοξική θετικότητα;

Είναι η πεποίθηση ότι μία κατάσταση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μια θετική στάση, ‘‘ματιά’’ και νοοτροπία ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη μπορεί να είναι για ένα άτομο. Απορρίπτει καθετί συναίσθημα είτε είναι αρνητικό είτε θετικό, γεγονός όμως που δεν βοηθάει τους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν ορθά τις δύσκολες καταστάσεις. Η τοξική θετικότητα είναι η προσέγγιση που λέει ότι, όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να «εκδίδουν» σε όλα μια θετική ενέργεια, απορρίπτοντας τα δύσκολα συναισθήματα και υιοθετώντας παράλληλα ένα ψεύτικο προσωπείο σε οποιοδήποτε γεγονός συμβαίνει στη ζωή.   

Να θυμάσαι κάτι…. Όλα τα συναισθήματα θα πρέπει να τα «αισθάνεσαι», να τα «νιώθεις» και να τα αντιμετωπίζεις όπως είναι, με όλη την ουσία που έχει το καθένα, αρνητική-θετική. Είναι πολύ σημαντικό να μην τα παραγκωνίζεις και να μιλάς ανοιχτά για αυτά! Η τοξική θετικότητα έχει να κάνει με την υπεραισιοδοξία, παρουσιάζοντας τα πάντα θετικά, ακόμη και να μην είναι. Προσποιούμενος όμως ότι όλα είναι καλά και τέλεια, στην πραγματικότητα αρνείσαι και την ανθρώπινη, αυθεντική και συναισθηματική εμπειρία του συναισθήματος.

Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι η θετική τοξικότητα μπορεί πολύ εύκολα να γίνει επικίνδυνη και επιβλαβής. Από τη μία, εάν ένα άτομο βλέπει τα πάντα θετικά, τότε μπορεί να αγνοήσει πιθανά ζητήματα ψυχικής υγείας και από την άλλη εάν ένα άτομο απαιτεί θετικότητα, δεν προσφέρει την ικανοποιητική υποστήριξη και κάνει τους άλλους να αισθάνονται ότι κρίνονται.

Ποια είναι τα πιθανά σημάδια της τοξικής θετικότητας;

  • Απορρίπτεις τα προβλήματα αντί να τα αντιμετωπίζεις
  • Προσπαθείς να συγκαλύπτεις τα αληθινά σου συναισθήματα
  • Αισθάνεσαι ενοχή, όταν είσαι θλιμμένος ή απογοητευμένος
  • Υποβαθμίζεις τα συναισθήματα των άλλων και αυτό γιατί σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα
  • Αποφεύγεις καταστάσεις που σε ενοχλούν, λέγοντας «έτσι είναι»
  • Προσπαθείς να δώσεις θετική προοπτική σε κάτι που φαίνεται ότι είναι αρνητικό γεγονός

Η τοξική θετικότητα μπορεί να πάρει διάφορες μορφές κατά τη διάρκεια της ζωής μας μέσα από φράσεις όπως,

  • «Να είσαι θετικός στη ζωή σου, δες και τη θετική πλευρά», ενώ έχει συμβεί ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Σίγουρα, μπορεί το άτομο που θα το πει, να το πει καλοπροαίρετα, όμως συγχρόνως εμποδίζει τον άλλον να πει οτιδήποτε άλλο θέλει, σχετικά με την δυσάρεστη εμπειρία που βίωσε.
  • «Όλα για κάποιο λόγο συμβαίνουν». Φράση που λέγεται μετά από μία δυσάρεστη κατάσταση με σκοπό να ενθαρρύνει το άτομο που βιώνει κάτι άσχημο, όμως είναι και ένας τρόπος να αποφευχθεί να αντιμετωπιστεί ο πόνος του άλλου.

Τέτοιες φράσεις είναι καλοπροαίρετες, όμως πολλές φορές μπορεί να είναι και επιζήμιες και αυτό γιατί; Γιατί μπορεί να είναι κάτι που να θέλει ο άλλος να ακούσει, όμως εσύ που τις λες είναι σαν να θέλεις να απαλλαχθείς από το να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματα αυτού του ανθρώπου που θέλει εκείνη τη στιγμή να τα εκφράσει. Στην ουσία, η τοξική θετικότητα μπορεί να στερήσει την πραγματική υποστήριξη που χρειάζεται ένα άτομο ως προς τη διαχείριση αυτού του γεγονότος που αντιμετωπίζει.

Από την άλλη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εκφράσεις ώστε να αποφύγεις την τοξική θετικότητα. Κάποιες από αυτές είναι:

  • Πες μου πώς αισθάνεσαι, είμαι εδώ για να σε ακούσω!
  • Μερικές φορές η αποτυχία είναι αυτή που οδηγεί στην επιτυχία, είμαι σίγουρος ότι την επόμενη φορά θα κάνεις αυτό που χρειάζεται να κάνεις.
  • Η ικανότητα, η προσπάθεια και ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος τις δυσκολίες που συναντάει διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυτό είναι το φυσιολογικό.
  • Είναι εντάξει και είναι αποδεκτό το να μην νιώθεις καλά κάποιες φορές. Δεν πειράζει.
  • Η ζωή έχει και τα θετικά και τα αρνητικά της κομμάτια. Όλα μέσα στο παιχνίδι είναι και οφείλουμε να βρούμε τρόπο να τα αντιμετωπίζουμε όλα.

Πώς μπορείς να αποφύγεις την τοξική θετικότητα;

  1. Μην αγνοείς και μην «καταπίνεις» τα συναισθήματά σου.
  2. Είναι σεβαστό και κατανοητό να μην αισθάνεσαι πάντα καλά. Είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει κάθε μέρα. Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες.
  3. Να είσαι προσεκτικός με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, καθώς έχουν την τάση να μη δημοσιεύουν συχνά τα λάθη και τα ελαττώματα.
  4. Αναγνώρισε τα μηνύματα της θετικής τοξικότητας.
  5. Τα συναισθήματα δεν αλληλοαποκλείονται, δηλαδή μπορεί να ισχύουν ταυτόχρονα τα αρνητικά και τα θετικά συναισθήματα.
  6. Ακούστε το πώς αισθάνονται οι άλλοι και αποδεχτείτε ότι ο κάθε άνθρωπος αισθάνεται διαφορετικά.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι…. Θα πρέπει να στοχεύεις στην ισορροπία και την αποδοχή τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών συναισθημάτων και να είσαι σε θέση να αναγνωρίζεις πότε έχεις εσύ ο ίδιος σημάδια θετικής τοξικότητας όσο και οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεσαι. Θέσε τα δικά σου όρια και αγκάλιασε όλα τα κομμάτια της ζωής, ανεξαρτήτως του τι λέει ο καθένας. Η αυθεντικότητα είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, το οποίο και δεν πρέπει να χάσεις ή να «σκεπάσεις»!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts