Home LIFE VIEW Ζωή και Θάνατος… Οι δύο άκρες του νήματος που φοβάσαι να ‘‘ακουμπήσεις’’…

Ζωή και Θάνατος… Οι δύο άκρες του νήματος που φοβάσαι να ‘‘ακουμπήσεις’’…

Ζωή και Θάνατος… Δύο λέξεις, αλληλένδετες, με τόσο βαθύ νόημα που δύσκολα μπορεί κανείς να τις προσδιορίσει και να τις περιγράψει, γιατί για τον καθένα έχει το δικό του νόημα, τη δική του αξία αλλά και σημασία.

Η πορεία της ζωής κάθε ατόμου φέρνει τον καθένα ξεχωριστά αντιμέτωπο με αυτές τις έννοιες, την έννοια της ζωής και του θανάτου. Κάθε στιγμή αυτές οι δύο λέξεις κυριεύουν το μυαλό σου είτε θέλεις να το αποδεχτείς είτε όχι. Οι δύο αυτές έννοιες πάνε πάντα μαζί!

Ζωή…! Μία έννοια που δηλώνει κίνηση, σύνδεση με κάθε λογής ζωντανό ον, ποικιλία, ανθρώπινες σχέσεις, γέλια, χαρές, λύπες, αγωνία και τόσα άλλα.… Η ζωή σε συνδέει με όσα σε πάνε μπροστά, με την αγάπη, τον έρωτα και την ζωντάνια. Είναι το υπέρτατο αγαθό, η ίδια σου η ύπαρξη! Έχει διαφορετική διάρκεια για τον κάθε άνθρωπο μέσα στην οποία γίνονται αδιάκοπες αλλαγές που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.  

Από την άλλη μεριά, ο Θάνατος! Έννοια σκληρή, δυσνόητη, σκοτεινή και απαισιόδοξη… Είναι εκείνος που σε συνδέει με την παύση, τη σιωπή, το άγνωστο και το σκοτάδι.  

Φοβάσαι να ζήσεις για να μην κάνεις λάθη…

Φοβάσαι να μεγαλώσεις, γιατί περνάνε τα χρόνια και αυξάνεται το νούμερο της ηλικίας σου…

Φοβάσαι τα γεράματα, γιατί αυτό σημαίνει ότι πλησιάζει ο θάνατος…

Φοβάσαι τον θάνατο, γιατί είναι κάτι άγνωστο, τρομακτικό και γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να υπάρχει μετά από αυτή τη ζωή…

Άρα, γιατί ζεις; Ποιο είναι το νόημα η ζωή σου να βασίζεται στον φόβο και μόνο; Πώς είσαι τόσο σίγουρος ότι θα φτάσεις τα βαθιά γεράματα;  

Ερωτήματα που σίγουρα αν δεν τα έχεις αναλογιστεί, καλό θα ήταν να τα θέσεις στον εαυτό σου και αν καταφέρεις, απάντησέ τα κιόλας!

Να θυμάσαι ότι.. Όταν συνδέεσαι με την πραγματικότητα του θανάτου, συνδέεσαι ακόμη πιο βαθιά με την πραγματικότητα και την πληρότητα της ζωής. Μην απωθείς και μην διαχωρίζεις από τη ζωή τις σκέψεις σου για τον θάνατο. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τρέφεις τα άγχη σου, να μένεις στάσιμος και να αργοπεθαίνεις χωρίς να εξελίσσεσαι και αυτό…. επειδή φοβάσαι.

Μη φοβάσαι τη ζωή! Γεννιέσαι, μεγαλώνεις, βλέπεις τον εαυτό σου να εξελίσσεται σταδιακά αλλά και γρήγορα, περνώντας από διαδοχικά στάδια εξέλιξης, φτάνοντας κάποια στιγμή στο σημείο της ακμής σου και κάπου εκεί…. Αισθάνεσαι να πέφτεις σιγά σιγά, με την ενέργειά σου να μην είναι στην ίδια ένταση, με τις δυνάμεις σου να λιγοστεύουν και τις αισθήσεις σου να μην είναι στα ίδια αντανακλαστικά που ήταν πριν καιρό. Και κάπως έτσι η ζωή περνάει…. Περνάει…. Δίχως να την καταλάβεις! Και έρχεται η στιγμή που δεν θέλεις να έρθει, γιατί ο φόβος και το άγνωστο παραμονεύουν. Τότε η ζωή μοιάζει με καθοδικό ρεύμα που επιβεβαιώνει το τέλος! Είναι, θα λέγαμε, μία ευεργετική διαδικασία που έχει μόνο μία κατεύθυνση, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω ούτε να αντιστραφεί, οπότε οδεύει προς το τέλος… Όμως, αυτό είναι η ζωή….!

Για να ολοκληρωθεί όμως κάτι, πρέπει να έρθει και το τέλος…. Το τέλος είναι μια κατάσταση ανάπαυσης. Όπως ο δρομέας καταναλώνει όλες του τις ενέργειες για να φτάσει στο τέρμα, έτσι και σκοπός όλων των ανθρώπων είναι να έχουν καταφέρει να εκπληρώσουν όσους περισσότερους στόχους μπορούν, φτάνοντας «γεμάτοι» στο τέλος της ζωής τους. Η σκέψη του ανθρώπου δεν μπορεί να αποδεχτεί την έννοια του θανάτου ούτε ότι κάποια στιγμή θα έρθει αντιμέτωπος με τα γηρατειά και μετέπειτα με τον θάνατο. Άνθρωπε, αυτό που δεν έχεις καταλάβει όμως είναι ότι, το να αρνείσαι τον θάνατο είναι σαν να μην είσαι πρόθυμος για ζωή, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάς ότι η ζωή και ο θάνατος είναι αλληλένδετα, όσο και αν προσπαθείς να τα διαχωρίσεις.

Η κάθε ηλικία έχει το δικό της νόημα… Αρκεί να μπορείς να είσαι έτοιμος να ζήσεις το κάθε ηλικιακό σου στάδιο με την ίδια ένταση, βάζοντας στόχους και εκπληρώνοντάς τους ταυτόχρονα! Αν το κάνεις αυτό, αυτομάτως αποδέχεσαι και το στάδιο της ανάπαυσής σου, δηλαδή τον θάνατο, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς ένας κύκλος από τη ζωή σου! Ξέρω, μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείς την κατάσταση, αλλά πίστεψέ με… Όταν καταφέρεις να αποδεχτείς το θάνατο, αυτομάτως θα γεμίσεις τη ζωή σου με στιγμές, στόχους, σημαντικούς ανθρώπους και θα της δώσεις την πραγματική αξία που της οφείλεις!

Να θυμάσαι…. Πραγματικά ζωντανός είναι εκείνος που είναι πρόθυμος να πεθάνει «γεμάτος ζωή».

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts