846
Τι θα λέγατε να φτιάξουμε ζυμαρικά μπριάμ;
Υλικά που θα χρειαστούμε για την συνταγή:
500 γρ. βίδες
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 μελιτζάνα
1 κολοκυθάκι
1 καρότο
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
500 γρ. νερό
400 γρ. ντομάτες, τριμμένες
1 σκ. σκόρδο
½ κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
200 γρ. φέτα
⅓ ματσάκι μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
μαϊντανό, φρέσκο, ψιλοκομμένο
πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο
Εκτέλεση της συνταγής:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, αφήνουμε να κάψει και ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Χοντροκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κρεμμύδι, το ρίχνουμε στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
Κόβουμε τη μελιτζάνα σε μικρά κυβάκια, μεταφέρουμε τη μισή στο τηγάνι και σοτάρουμε για περίπου 4-5 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε ανακινώντας το τηγάνι.
Αφαιρούμε τα λαχανικά από το τηγάνι και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί διαστάσεων 30×40 εκ.
Ρίχνουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και την άλλη μισή μελιτζάνα.
Κόβουμε το κολοκύθι σε μικρά κυβάκια και το προσθέτουμε στο τηγάνι με τη μελιτζάνα.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε ανακινώντας το τηγάνι.
Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, και μεταφέρουμε τα λαχανικά στο ταψί.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψιλοκόβουμε το καρότο και τις πιπεριές, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε ανακινώντας το τηγάνι.
Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, και μεταφέρουμε τα λαχανικά στο ταψί.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τον πελτέ, το νερό, τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
Ρίχνουμε τη ρίγανη και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Ρίχνουμε τη σάλτσα στα λαχανικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.
Προσθέτουμε αλάτι και τα ζυμαρικά, και βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε τα ζυμαρικά.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και προσθέτουμε τα ζυμαρικά.
Σπάμε τη φέτα με τα χέρια μας, τη ρίχνουμε στο ταψί και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
Μεταφέρουμε το ταψί ξανά στον φούρνο και ψήνουμε για ακόμη 5-10 λεπτά μέχρι να λιώσει η φέτα.
Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο, και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό πιπέρι και ελαιόλαδο.
Η συνταγή είναι του πολυγαπημένου chef Άκη Πετρετζίκη