Home MUMMOTHERHOOD 7 χρόνια μαμά , 7 αλήθειες για την μητρότητα !

7 χρόνια μαμά , 7 αλήθειες για την μητρότητα !

by Ivi Belesi

Πέρασαν 7 χρόνια από εκείνη τη νύχτα που περάσαμε την πόρτα του μαιευτηρίου για να γεννήσουμε και λέω γεννήσουμε γιατί στην Ελλάδα ξέρετε πως το εννοούμε το “γεννάμε”, γεννάμε όλοι μαζί με τους βασικούς πρωταγωνιστές εντός της αίθουσας τοκετού και τους υπόλοιπους εκτός για να αναμένουμε την άφιξη του πελαργού.  Δεν νομίζω να ξεχάσω ποτέ εκείνη την βραδιά, εκείνην την διαδρομή που κάναμε οι δυο μας από το σπίτι μας στο μαιευτήριο και τη δύναμη που είχε η ματιά του ενός στον άλλον και το κράτημα του χεριού. 

Πέρασαν 7 χρόνια που από ένα γίναμε 3 και από νέοι, αρκετά αγχωμένοι γονείς για όλα αυτά τα νέα αλλά τόσο άγνωστα δεδομένα που απέκτησε η ζωή μας, γίναμε πιο “ έμπειροι γονείς” και απολαμβάνουμε την οικογενειακή ζωή με ό,τι νέο αυτό αποκαλύπτει κάθε ημέρα με ένα παιδί ! 

Κάθε χρόνο αυτή η μέρα είναι το ίδιο ιδιαίτερη , συγκινητική και αφορμή για σκέψη.

7 χρόνια μαμά, 7 χρόνια στα ίδια μονοπάτια με έναν μπαμπά , 7 χρόνια κοινής ζωής με έναν άνθρωπο που μεγαλώνει και εξελίσσεται στα χέρια μας, το παιδί μας! 

Είναι τόσο ωραία αυτή η διαδρομή , όσο και δύσκολη αλλά και απολαυστική αν την κάνεις. 

Η μητρότητα που βίωσα από την πρώτη μέρα με την έλευση της κόρης μου και που βιώνω μέχρι και σήμερα κρύβει 7 αλήθειες, 7 δικές μου και ίσως και άλλων μαμάδων αλήθειες.

  1. Η μητρότητα ξεκινάει ως κάτι άγνωστο προκαλώντας άγχος και φόβο για τις αλλαγές που αποφέρει αλλά τελικά καταλήγει το πιο γνώριμο πράγμα για μια γυναίκα μετά από κάποιο χρόνο και κάποιες εμπειρίες. Ναι, υπάρχει το μητρικό ένστικτο που κάπως μαγικά μας καθοδηγεί και το άγνωστο το κάνει τόσο οικείο! 
  2. Η μητρότητα ολοκληρώνει σε πολλά την γυναίκα που θα επιλέξει να την βιώσει. Δεν είναι όλες οι γυναίκες γεννημένες για να γίνουν μανούλες, ακόμα και αν βιολογικά αυτό ορίζει η φύση, και δεν είναι κακό. Κάποιες το επιθυμούν και θα παλέψουν για να το πετύχουν και κάποιες άλλες όχι. Αυτές που θα επιλέξουν την μητρότητα σίγουρα θα δουν πολλά να αλλάζουν στην ζωή, στην ψυχοσύνθεση τους και κάπως να ωριμάζουν διαφορετικά και ταχύτερα. Μετά την έλευση ενός ή και περισσότερων παιδιών σίγουρα νιώθεις μια ολοκλήρωση ως γυναίκα και ως σύντροφος! 
  3. Η μητρότητα κρύβει άπειρη γνώση και γοητεία για κάθε γυναίκα. Μια από τις πιο βασικές ανησυχίες που έχουμε για την μητρότητας και τελικά κρύβει δικές μας ανασφάλειες είναι η αλλαγή του σώματος μας και γενικότερα της εμφάνισης μας. Μαζί με τις άπειρες νέες γνώσεις που χαρίζει αυτός ο νέος ρόλος της μαμάς γιατί είναι ένα ανοιχτό, καθημερινό και συνεχόμενο πανεπιστήμιο το να μαθαίνεις και να προσπαθείς να μεγαλώσεις ένα παιδί, συνειδητοποιείς πως καμία μητρότητα δεν ευθύνεται αν εσύ αφεθείς και δεν σε φροντίσει. Μια γυναίκα που φροντίζει τον εαυτό της σωματικά και πνευματικά δεν θα στερηθεί τίποτα και μετά την άφιξη της μητρότητας στην ζωή σας. Όλα μπορούν να συνεχιστούν και να βελτιωθούν. Να παραμένεις δραστήρια αλλά και γοητευτική ακόμα και κυνηγώντας ένα παιδί από πίσω. 
  4. Η μητρότητα δεν είναι εύκολη αλλά πάντα βρίσκεις μια δύναμη που μάλλον έχεις a priori και τα καταφέρνεις αν όχι όλα, σίγουρα τα περισσότερα. Πολλές φορές δεν σε κρατάνε τα πόδια σου, τα μάτια σου κλείνουν αλλά βρίσκεις ακόμα και έτσι να φροντίσεις το παιδί και να καλύψεις κάθε του ανάγκη για να είναι ασφαλές και χαρούμενο.
  5. Η μητρότητα δεν είναι μοναχική. Νομίζουμε πολλές φορές πως η έλευση του παιδιού μας απομακρύνει από τον σύντροφο μας, τους φίλους και άλλα αγαπημένα μας πρόσωπα και αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε. Την μητρότητα πάντα μια γυναίκα έχει ανάγκη να την μοιραστεί και να την βιώσει μαζί με ένα σύντροφο στον πλευρό σας. Το μικρό θαυματάκι που ήρθε και άλλαξε τα πάντα είναι δημιούργημα και των δυο. Και όσο και αν ένας μπαμπάς προσπαθεί να μπει στη θέση μιας μανούλα και δεν μπορεί πάντα και απόλυτα να την καταλάβει γιατί είναι μπαμπάς , είναι τόσο σπουδαίος και αποτελεσματικός ο ρόλος του  δίπλα σε εκείνη. Μια νέα μανούλα για ποικίλους λόγους έχει ανάγκη να μοιράζεται ακόμα και με δικά της αγαπημένα πρόσωπα εκτός του συντρόφου της όλα τα πρωτόγνωρα συναισθήματα και γεγονότα που νιώθει για να νιώσει πιο ασφαλής, προστατευμένη και ικανή με την υποστήριξη των δικών της να ανταποκριθεί καλύτερα στις προκλήσεις της μητρότητας.
  6. Η μητρότητα δεν είναι για όλες τις γυναίκες ίδια. Καμία γυναίκα δεν θα βιώσει την ίδια σύλληψη, την ίδια εγκυμοσύνη, την ίδια γέννα , την ίδια λοχεία και τελικά την ίδια μητρότητα. Κάθε μανούλα θα μεγαλώσει το παιδί της διαφορετικά με τις δικές της απόψεις και επιλογές με τις συνήθειες και τις αρχές της οικογένειας που θα δημιουργήσει. Μην ψάχνετε λοιπόν τις απόλυτες οδηγίες και συμβουλές για την μητρότητα. Αφουγκραστείτε από όσα ακούτε από φίλους, γνωστούς, ειδικούς και διαβάζετε και επιλέξτε τον συνδυασμό που ταιριάζει καλύτερα στο δικό μας παιδί, στην δική σας οικογένεια και σε εσάς ως μαμά.
  7. Η μητρότητα είναι το μεγαλύτερο μου κατόρθωμα και αυτό που δεν θα το άλλαζα, αντάλλαζα με τίποτα! Νομίζω αυτό δεν θέλει καμία επεξήγηση, όταν θα σας χτυπήσει την πόρτα η μητρότητα θα με καταλάβετε! 

Και αυτή την μητρότητα που ζω εγώ δεν θα μπορούσα και δεν θα ήθελα να την ζήσω τελικά διαφορετικά παρά μόνο με αυτό το αστεράκι που με επέλεξε για μαμά του και με αυτό τον υπέροχο σύντροφο και χαρισματικό μπαμπά που με επέλεξε και για μαμά του παιδιού του !

Εύχομαι να απολαμβάνετε και εσείς το δικό σας , ξεχωριστό ταξίδι μητρότητας! 

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts