Home BEAUTIFUL YOU Ανεβάστε την διάθεσή σας και τις ορμόνες ευεξίας.. τα τρόφιμα που βοηθούν!!

Ανεβάστε την διάθεσή σας και τις ορμόνες ευεξίας.. τα τρόφιμα που βοηθούν!!

Είναι γεγονός πως όλη κατάσταση που βιώσαμε και βιώνουμε δεν μας άφησε ανεπηρέαστους ακόμη και στις ψυχολογικές διακυμάνσεις που ενίοτε είχαμε. Επιπλέον, είναι περίοδοι συνήθως πριν το καλοκαίρι, που η χρονιά τελειώνει και η κούραση φτάνει στο πικ της με αποτέλεσμα να νιώθετε εξάντληση, κατατονία και γενικώς κακή διάθεση.

 Πώς μπορείτε λοιπόν να τονώσετε τις ορμόνες ευεξίας (όπως σεροτονίνη, επινεφρίνη, νορεπινεφρίνη, ντοπαμίνη) με τη διατροφή και να βρείτε τον παλιό καλό σας εαυτό;

Η Μεσογειακή διατροφή αναμφισβήτητα κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην ρύθμιση της διάθεσης μας όσο και στην αντιμετώπιση ακόμη και ψυχογενών νοσημάτων όπως για παράδειγμα την κατάθλιψη. Οι μηχανισμοί που η διατροφή το επιτυγχάνει είναι πολύπλοκη. Συνοπτικά όμως, επηρεάζει την βιοχημεία του εγκεφάλου μας βελτιώνοντας την διάθεσή μας, παρέχει επαρκή ενέργεια για την σωστή λειτουργία του οργανισμού, ρυθμίζει το μεταβολισμό για την όσο το δυνατόν αποδοτικότερη παραγωγή ενέργειας, ρυθμίζει τις ορμόνες ευεξίας και συντελεί στην σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τι πρέπει να τρώτε;

1) ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΟΥΣ ΣΩΣΤΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ.
Οι υδατάνθρακες ανεβάζουν την διάθεση μας διότι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μιας ουσίας νευροδιαβιβαστής, που βελτιώνει την διάθεσή. Αυτό το πετυχαίνουν διότι αυξάνουν τα τα επίπεδα της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για τη σύνθεση της «ανεβαστικής »σεροτονίνης.
ΠΡΟΣΟΧΗ ..οι απλοί υδατάνθρακες (π.χ. ζάχαρη) θα αυξήσουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία στη συνέχεια θα πέσουν απότομα και θα νιώθετε ξανά πεσμένοι.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ..προτιμάτε ΣΥΝΘΕΤΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και θα αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονινης.

2) ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ.
Η απουσία πρωινού σας κάνει να μην έχετε ενέργεια για τις πνευματικές κ σωματικές εργασίες σας κ να νιώθετε νευρικοί. Ένα πλούσιο πρωινό εκτός του ότι βοηθάει στη ρύθμιση του βάρους, συντελεί στην καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση και σε μια πιο ήρεμη διάθεση.

3) Ω3 ΠΟΛΥΑΚΟΡΕΣΤΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ.
Εκτός του ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου, ενώ φαίνεται πως επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου μέσω νευροδιαβιβαστών. Ιδανικές επιλογές είναι εκτός από τα ψάρια και οι ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, που εκτός από τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, περιέχουν και μαγνήσιο ένα μέταλλο απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό.

4) ΑΠΑΧΟ ΚΡΕΑΣ.
Εκτός του ότι είναι βασική πηγή πρωτεΐνης, στο άπαχο κρέας περιέχεται η τυροσίνη, ένα αμινοξύ που αυξάνει τα επίπεδα δύο ακόμα νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο: της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης. Αυτές οι ουσίες αυξάνουν τα επίπεδα συγκέντρωσης και εγρήγορσης. Επίσης το κρέας είναι άριστη πηγή σιδήρου, σε περίπτωση έλλειψης του οποίου ένα από τα συμπτώματα είναι και η κόπωση. Τέλος, περιέχει και την σημαντική βιταμίνη Β 12 η οποία απαντάται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και η οποία εκτός των άλλων φαίνεται να έχει και αντικαταθλιπτική δράση

5) ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ.
Τα οπωροκηπευτικά που είναι πλούσια σε τροφοφάρμακα όπως είναι για παράδειγμα η μελατονίνη, μπορούμε να τη βρούμε σε μπανάνες, κεράσια, ανανά, ντομάτες, βρώμη κλπ

6) ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ.
Η Κουρκουμίνη, που περιέχει ο Κουρκουμάς, έρευνες δείχνουν πως ευνοεί τους νευροδιαβιβαστές, τις ορμόνες της ευτυχίας π.χ.σεροτονίνη και καταστέλλει την παραγωγή των στρεσογόνων ορμονών όπως η κορτιζόλη.

7) ΧΑΜΟΜΗΛΙ ΚΑΙ ΝΕΡΟ.
Το χαμομήλι, που είναι ένα χαλαρωτικό βότανο, φαίνεται ότι βοηθάει στην χαλάρωση καθώς καταστέλλει τις στρεσογόνες ορμόνες.
Επίσης, η επαρκής πρόσληψη νερού συντελεί στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση αφυδάτωσης, ακόμη και ήπιας, οι ρυθμοί σωματικής λειτουργίας πέφτουν και το αίσθημα της κόπωσης και της κακουχίας κάνουν την εμφάνισή τους. Εκτός από το νερό, την κατάσταση υδάτωσης θα βοηθήσουν και τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νερό που περιέχουν, καθώς επίσης και το πράσινο τσάι.

😎ΑΣΚΗΣΗ ΚΥΡΙΩΣ YOGA.
Όλες οι έρευνες συνηγορούν πως η άσκηση αναμφισβήτητα βοηθάει στην έκκριση των ορμονών ευεξίας. Η επιλογή της άσκησης σαφώς και είναι προσωπική ωστόσο για κάποιον που επιδιώκει την χαλάρωση η γιόγκα αποτελεί ιδανική επιλογή.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts