Home EDITORIAL Χριστουγεννιάτικες Συνταγές | Γεύση Χριστουγέννων από όλο τον κόσμο !

Χριστουγεννιάτικες Συνταγές | Γεύση Χριστουγέννων από όλο τον κόσμο !

by Businessmum.gr

Τα μελομακάρονα του Άκη από τον Άκη Πετρετζίκη

Μελομακάρονα από την Ελλάδα

Ξεκίνησε σαν κέρασμα το οποίο προσφερόταν στις κηδείες – ένα είδος ψυχόπιτας, το σχήμα της οποίας θύμιζε το σημερινό σχήμα που έχουν τα μελομακάρονα, μόνο που τότε φτιαχνόταν από άρτο. Την πίτα αυτή, την αποκαλούσαν «μακαρία», λέξη η οποία προερχόταν από τη «μακαρωνία» που σήμαινε νεκρώσιμο δείπνο. Όλα καλά, θα μου πείτε, αλλά μέχρι εδώ δεν διαφαίνεται κάτι… χριστουγεννιάτικο στον ορίζοντα. Ναι, έχετε απόλυτο δίκιο! Πώς κατέληξαν, λοιπόν, τα μελομακάρονα να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του γιορτινού μας σκηνικού; Οι εκδοχές είναι δύο (και, μεταξύ μας, μπορεί να υπάρχουν ακόμα περισσότερες): Σύμφωνα με την πρώτη, με το πέρασμα των χρόνων, η μακαρία ενισχύθηκε με μπόλικο σιρόπι φτιαγμένο από μέλι και ονομάστηκε μελομακάρονο (από τον συνδυασμό των λέξεων μέλι+μακαρία). Χάρη στη γλύκα του μελιού και τον συμβολισμό του ως στοιχείο της ευζωίας, ο κόσμος ξεκίνησε να καταναλώνει το μελομακάρονο την περίοδο των γιορτών, μια και η ευζωία αποτελούσε ανέκαθεν το αγαθό το οποίο όλοι ήθελαν να φέρει μαζί του ο καινούργιος χρόνος. Η δεύτερη εκδοχή, θέλει τα μελομακάρονα να αποτελούν ένα είδος γλυκού το οποίο προσφερόταν κατά τη διάρκεια του εορτασμού του χειμερινού ηλιοστασίου που γιορταζόταν από τους αρχαίους Έλληνες στα τέλη Δεκεμβρίου. Χρόνο με τον χρόνο, λοιπόν, το συγκεκριμένο γλυκό κατέληξε να γίνει το αγαπημένο κέρασμα των Χριστουγέννων (τα οποία γιορτάζουμε την ίδια περίοδο με αυτή που οι αρχαίοι γιόρταζαν τον Ήλιο).

Εδώ, λοιπόν, θα βρείτε 5 μυστικά και πολλές υπέροχες συνταγές για να φτιάξετε -και φέτος- τα καλύτερα μελομακάρονα όλου του κόσμου! Αφού τα τελειώσετε, μπορείτε να καταπιαστείτε με τους Κουραμπιέδες και τις Δίπλες και στη συνέχεια να ρίξετε μια ματιά στις βασιλόπιτες: Κέικ, τσουρέκι ή μήπως και τις δύο;
Ατομικά πανετόνε από τον Άκη Πετρετζίκη

Panetone από την Ιταλία

Και περνάμε στην αγαπημένη μας Ιταλία! Είτε βρίσκεστε εκεί, είτε την Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού, σίγουρα θα… «σκοντάψετε» πάνω σε ένα αφράτο Πανετόνε μέσα στις γιορτές. Γιατί; Επειδή, το συγκεκριμένο γλύκισμα, έχει καταφέρει -δίχως αμφιβολία- να κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα είδος τσουρεκιού, ενισχυμένο με μπόλικα κόντιτα (ψιλοκομμένα φρουί γλασέ), ενώ μπορεί επίσης να περιέχει κομμάτια σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς. Δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και λέγεται ότι για την παρασκευή του η ζύμη αφηνόταν να φουσκώνει για περίπου 20 ώρες προκειμένου το Πανετόνε να αποκτήσει τόσο την χαρακτηριστική σύσταση που έχει, όσο και το τελικό σχήμα του.

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα από τον Άκη Πετρετζίκη

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα & Mince Pies από τη Μ. Βρετανία

Την πρωτοσυναντήσαμε τον Μεσαίωνα, σε μια εντελώς διαφορετική μορφή από τη σημερινή. Βλέπετε, τότε, τα υλικά δεν διαχωρίζονταν σε γλυκά και αλμυρά – αντιθέτως, είχαν όλα μια θέση στην πουτίγκα της εποχής η οποία μπορεί να περιείχε ακόμα και… κιμά! Κι ενώ αρχικά φτιαχνόταν από απομεινάρια, σταδιακά άρχισε να εξελίσσεται σε ένα πιο γκουρμέ γλυκό μέχρι που κατέληξε -παραδοσιακά- να περιλαμβάνει 13 υλικά (για τους 12 Απόστολους και τον Χριστό), ενώ για το ανακάτεμά της έπρεπε να κινητοποιηθούν όλα τα μέλη της οικογένειας ούτως ώστε να έχουν καλή τύχη. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό γλυκό, το οποίο σερβίρεται φλαμπέ, αφού προηγουμένως περιχυθεί με μπράντι.

Mince pies από τον Άκη Πετρετζίκη

Και περνάμε στα Mince pies. Πρόκειται για ένα κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο γλυκό, το οποίο έκανε την εμφάνισή του γύρω στον 13ο αιώνα. Τώρα, αν αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχει ένα γλυκό με τον… κιμά (mince), θα σας απαντήσω ευθύς αμέσως: Μεγάλη, μια και αρχικά, το συγκεκριμένο γλυκό, περιείχε και κιμά ανάμεσα στα υλικά του! Πλέον, η λέξη “mincemeat” αναφέρεται στη γέμιση (ίσως λόγω της όψης ή της υφής της) η οποία περιέχει αποκλειστικά αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά όπως π.χ. κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο.

Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Bûche de Noël από τη Γαλλία

Πρόκειται για τον γνωστό σε όλους μας κορμό ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση, παραπέμπει σε ένα κομμάτι από κορμό δέντρου, το οποίο τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι μετέφεραν το σπίτι τους, τον περιλούζανε με κρασί και στη συνέχεια του έβαζαν φωτιά το βράδυ των Χριστουγέννων. Όταν, σταδιακά, το έθιμο αυτό άρχισε να «ξεφτίζει», τη θέση του πραγματικού κορμού πήρε το συγκεκριμένο γλυκό. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ρολό φτιαγμένο από παντεσπάνι και βουτυρόκρεμα σοκολάτας, το οποίο με το πέρασμα του χρόνου έχει αποκτήσει αμέτρητες παραλλαγές.     

Το κοτόπουλο του Άκη από τον Άκη Πετρετζίκη

Τηγανητό κοτόπουλο από την Ιαπωνία

Μπορεί οι Ιάπωνες να εφευρίσκουν αμέτρητα πράγματα, όσον αφορά το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όμως, προφανώς δεν είχαν αρκετή φαντασία. Έτσι, όταν είδαν τη γιορτινή προσφορά γνωστής αλυσίδας εστιατορίων πριν από περίπου μισό αιώνα, λάτρεψαν το τηγανητό κοτόπουλο που περιείχε και δημιουργήσαν ένα ολοκαίνουργιο έθιμο το οποίο έχουν, πλέον, υιοθετήσει εκατομμύρια οικογένειες στην μακρινή Ιαπωνία. Σύμφωνα με αυτό, το τηγανητό κοτόπουλο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του χριστουγεννιάτικου μενού!  

Καλά γιορτινά μαγειρέματα!

Πηγή : akispetretzikis.com

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts