Home EDITORIAL Πώς μπορείς να διαχειριστείς το πένθος μέσα στις γιορτές

Πώς μπορείς να διαχειριστείς το πένθος μέσα στις γιορτές

| Πώς μπορούν να συνδυαστούν αυτές οι δύο έννοιες;

Η περίοδος των εορτών σηματοδοτεί μία χρονική περίοδο γεμάτη χαρά, ευτυχία, οικογενειακές στιγμές, χαμόγελα, έντονα φώτα και παιχνίδια! Όταν αναφερόμαστε στα Χριστούγεννα, έρχονται στο νου μας οικογένειες να στολίζουν το δέντρο και να τρώνε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι, γονείς να παίζουν με τα παιδιά τους, χριστουγεννιάτικα τραγούδια να παίζουν παντού, φωτάκια αναμμένα σε κάθε γωνιά, στολίδια να δίνουν νόημα στα άψυχα αντικείμενα, οι δρόμοι να έχουν ξεχειλίσει από κόσμο…. είναι λίγα από αυτά που χαρακτηρίζουν την πιο φωτεινή γιορτή του χρόνου, αυτή των Χριστουγέννων.

Είναι όμως για όλους έτσι; Είναι για όλους τους ανθρώπους η πιο φωτεινή και χαρούμενη γιορτή; Τα συναισθήματα είναι ίδια για όλους; Και άλλες πολλές ερωτήσεις που πρέπει ο καθένας από εμάς να θέσει, κυρίως προς τον εαυτό του, πριν «δείξει με το δάχτυλο», πριν σχολιάσει αρνητικά, πριν κακολογήσει κάποιον, πριν απορήσει ή αγανακτήσει με κάποιο άτομο που δυσκολεύεται να χαρεί ή να ζήσει τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Να θυμάσαι…. Για κάποιους τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος επιβίωσης παρά ξεγνοιασιάς!

Οι γιορτές των Χριστουγέννων δεν βιώνονται το ίδιο για όλους και αυτό είναι μία θλιβερή υπενθύμιση για όλους. Για κάποιους μπορεί να είναι μία φανταστική γιορτή, γεμάτο χαρά και ευτυχία, ενώ για κάποιος άλλους η περίοδος αυτή να συμπίπτει με μία απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου, οπότε βιώνει πένθος σε μία στιγμή που ο περισσότερος κόσμος πλημμυρίζει από χαμόγελα. Για αυτούς τους ανθρώπους, ναι είναι δύσκολο να χαρούν με τη χαρά σου ή να περάσουν το ίδιο καλά με εσένα που ίσως να μη βιώνεις εκείνη την περίοδο μία απώλεια. Είναι ανθρώπινο και είναι σεβαστό! Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι αυτό!

Είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει!

Οι γιορτές είναι δύσκολες όταν σε βασανίζει κάτι, διότι δεν μπορείς να τις χαρείς όπως εσύ θέλεις πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το πένθος. Οι γιορτές βρίσκονται στην αντίθετη «όχθη» με το πένθος και αυτό γιατί στις γιορτές επικρατούν θετικά-χαρούμενα συναισθήματα ενώ κατά την περίοδο του πένθους, στο μεγαλύτερο μέρος, επικρατούν τα αρνητικά συναισθήματα και όλο αυτό είναι μία ψυχική επιβάρυνση για το άτομο που βιώνει κάτι τέτοιο. Η απώλεια ενός προσώπου είναι ήδη κάτι πολύ ‘‘βαρύ’’ για έναν άνθρωπο, όμως αυτό εντείνεται όταν υπάρχει μία χαρούμενη διάθεση και ένα πιο εορταστικό κλίμα.

Βρίσκεσαι σε πένθος; Πώς μπορείς να το διαχειριστείς ενώ βρίσκεσαι σε εορταστική περίοδο:  

  • Κλάψε, δεν είναι κακό. Πένθησε! Πρέπει να περάσεις από αυτό το στάδιο. Πρέπει και το οφείλεις στον εαυτό σου να εκτονωθείς και να δώσεις χώρο και χρόνο για αυτό που βιώνεις. Μη ξεχνάς ότι, ο κάθε άνθρωπος θέλει το δικό του χρόνο για να πενθήσει και να αποδεχτεί την απώλεια του αγαπημένου του προσώπου.
  • Προσπάθησε να βάλεις όρια στον εαυτό σου. Η διεργασία του πένθους καταναλώνει πολλή ενέργεια, οπότε αξιοποίησε την ευκαιρία των Χριστουγέννων που θα έχεις ‘‘άδεια’’ από τις υποχρεώσεις σου, ώστε να ξεκουραστείς και να ανακάμψεις. Μη φοβάσαι να πεις όχι και να βάλεις σε προτεραιότητα τη ψυχική και συναισθηματική σου υγεία. Προσπάθησε να ασχολείσαι με πράγματα και ανθρώπους που σου κάνουν καλό και σε βοηθάνε να διατηρείς την ενέργειά σου.
  • Φρόντισε να σχεδιάσεις εγκαίρως το πρόγραμμά σου. Προσπάθησε να βάλεις ένα πρόγραμμα και να δημιουργήσεις ένα πλάνο για την περίοδο των Χριστουγέννων. Σε ποιους θέλεις να κάνεις δώρα, πού θέλεις να παρευρεθείς, τι εργασιακές υποχρεώσεις έχεις και άλλα που θα σε βοηθήσουν να μείνεις ήρεμος και να έχεις ένα αίσθημα ελέγχου.
  • Τίμησε το αγαπημένο σου πρόσωπο, για το οποίο πενθείς. Όταν έχεις χάσει κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, δεν χρειάζεται να ξεχάσεις όλα όσα είχατε μοιραστεί μαζί. Μπορείς να συνεχίσεις τις εορταστικές παραδόσεις με απόλυτο σεβασμό, τιμώντας και τη μνήμη αυτού του αγαπημένου σου προσώπου.
  • Αποδέξου τα συναισθήματά σου. Όταν αντιμετωπίζεις κάτι τόσο σημαντικό όπως είναι το πένθος, είναι σχεδόν αδύνατο να καταπιέσεις αυτό που αισθάνεσαι και δεν είναι πρέπει κιόλας. Οφείλεις να αγαπήσεις ακόμη και τα αρνητικά σου συναισθήματα, να τα αποδεχτείς για να μπορέσεις να προχωρήσεις. Οι δικοί σου άνθρωποι, οφείλουν να «αγκαλιάσουν» εσένα και τα συναισθήματά σου και να σε «βοηθήσουν» στο να μοιραστείς μαζί τους το πένθος με ειλικρίνεια και σεβασμό.  
  • Απόκτησε επίγνωση του πένθους σου. Όταν αποδεχόμαστε κάποιο γεγονός ή μία δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, τότε αυτή χάνει τη δύναμή της και δεν μας εξουσιάζει τόσο. Είναι γνωστό ότι το τελευταίο στάδιο του πένθους είναι η «αποδοχή», όπου μέσα από αυτή το άτομο μπορεί να δει μία νέα πραγματικότητα, συνειδητοποιεί ότι η ζωή συνεχίζεται και ότι τίποτα δεν μένει ίδιο και στάσιμο.

Βρίσκεται σε πένθος κάποιος φίλος, γνωστός ή ακόμη και κάποιος συγγενής σου; Τι κάνεις και πώς το αντιμετωπίζεις:

Το πένθος είναι μια φυσιολογική και υγιή συναισθηματική διαδικασία. Όταν ένας φίλος σου βιώνει μια κατάσταση πένθους, οφείλεις να του «επιτρέψεις» να «θρηνήσει» και να στεναχωρηθεί.  

  • Να είσαι διακριτικός.
  • Να είσαι εκεί, δίπλα του, απλά να τον ακούς όποτε σε έχει ανάγκη και χωρίς να τον πιέζεις.
  • Απόφυγε εκφράσεις όπως, «μην κλαις», «είσαι δυνατός, δεν σε φοβάμαι»
  • «Αγκάλιασε» τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει και μην τα κατακρίνεις.
  • Αποδέξου τα όρια που τυχόν σου βάζει και μην τα «πατάς».
  • Να ξέρει ότι είσαι «εκεί» όταν σε χρειαστεί.
  • Να είσαι πρόθυμος να «δεις» και να «αισθανθείς» όλο τον πόνο ή μέρος αυτού.
  • Μπορείς να αναλάβεις προσωρινά κάποιες υποχρεώσεις του ή να τον βοηθήσεις να στολίσετε ένα μικρό δέντρο ή να ετοιμάσετε όμορφα και ήρεμα ένα εορταστικό δείπνο για πολύ κοντινούς φίλους.
  • Να τον Αγαπάς

Να θυμάσαι… Ο καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα να περάσει τις μέρες των Χριστουγέννων όπως ο ίδιος το επιθυμεί. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποδείξει σε κανέναν πώς να περάσει τις γιορτές και με ποιους ανθρώπους, γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να βιώνει κάποιος ή τι συναισθήματα αναβιώνουν τις ημέρες των εορτών ή τι δυσκολίες αντιμετωπίζει κανείς.

Φρόντισε, λοιπόν, να είσαι διακριτικός με «ζεστή καρδιά»!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts