fbpx
Home FAMILY & HOME #Cooking Class #11_november_19 | Σπανακόρυζο

#Cooking Class #11_november_19 | Σπανακόρυζο

by Business Mum

#Cooking Class #11_november_19

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Ο χρόνος όμως περιορισμένος και η πίεση μεγάλη. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα κα χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. Το cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά και γλυκά,  απλά και σπιτικά , αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Τέλος στον πονοκέφαλο της κουζίνας!

Δευτέρα και ξεκινάμε με σπανακόρυζο , υγιεινό γεύμα για μικρούς και μεγάλους. 

Για τη συνταγή θα χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά:

  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι λευκό, χοντροκομμένο
  • 2 κ.σ. σκόρδο, σε φέτες
  • φρέσκο θυμάρι
  • 250 γρ. ρύζι γλασέ ή για ριζότο
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλο
  • 400 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο καθαρό βάρος
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 100 γρ. φέτα για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • 4 αυγά για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι ή μία πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  • Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και προσθέτουμε το χοντροκομμένο κρεμμύδι.
  • Καθαρίζουμε τις 2 σκ. σκόρδο, τις ψιλοκόβουμε σε φετούλες και τις ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε και λίγο θυμάρι και ανακατεύουμε.
  • Με το που καραμελώσει το κρεμμύδι προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το ρύζι.
  • Ρίχνουμε μέσα το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και ανακατεύουμε.
  • Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε το νερό, τον κύβο, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά.
  • Κάθε 2-3 λεπτά ανακατεύουμε καλά το ρύζι για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Σε ένα μπολ, όπου έχουμε το σπανάκι, ρίχνουμε αρκετό αλάτι και τρίβουμε με τα χέρια. Δεν ρίχνουμε κατευθείαν το σπανάκι στην κατσαρόλα για να μην πρασινίσει το σπανακόρυζο αλλά το στύβουμε καλά με τα χέρια μας ή με μια πετσέτα.
  • Ρίχνουμε το σπανάκι σε δόσεις στην κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε καλά και δίνουμε σώμα στο μείγμα μας.
  • Ρίχνουμε ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια και ανακατεύουμε.
  • Σε αυτό το σημείο ελέγχουμε αν θέλει αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Αν επίσης, σερβίρουμε αμέσως δεν προσθέτουμε υγρασία, αν σερβίρουμε την επόμενη μέρα σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε νερό.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το σπανακόρυζό μας.
  • Ρίχνουμε τον άνηθο και το φρέσκο κρεμμυδάκι (και το λευκό μέρος) στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λεμόνι και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε το σπανακόρυζο με φέτες λεμόνι και τριμμένη φέτα.

Εναλλακτικά

  • Τοποθετούμε το τηγάνι πάλι στη φωτιά και σπάμε μέσα 4 αυγά.
  • Καπακώνουμε και μαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά.
  • Σερβίρουμε σπανακόρυζο με αυγά ποσέ.

 Πηγή: Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

Related Posts

Leave a Comment