fbpx
Home FAMILY & HOMEFOOD #Cooking Class #22_December20 | Ψητό κοτόπουλο με χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά

#Cooking Class #22_December20 | Ψητό κοτόπουλο με χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά

by Business Mum

#Cooking Class 22_December_20

Το σπιτικό φαγητό ανήκει στις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και στις αρμοδιότητες της μαμάς αλλά και γιατί όχι και του μπαμπά. Τα απλά μπορεί να φαντάζουν τόσο δύσκολα και χρονοβόρα. Και τα νόστιμα περίπλοκα χωρίς τελικά να είναι. To cooking class πλέον θα μας δίνει ιδέες τόσο για καθημερινά φαγητά, σνακ και γλυκά, απλά και σπιτικά, αλλά και πιο ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Eπιπλέον tips και γνώσεις για την μαγειρική και την διατροφή.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε : 

  • 1 κοτόπουλο, περίπου 2 κιλά
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 1/2 κ.σ. αλάτι, χοντρό
  • χυμό πορτοκαλιού, από 1/2 πορτοκάλι (το άλλο μισό  το κόβουμε στα 2)
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. αστεροειδή γλυκάνισο, σε σκόνη
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • 100 γρ. νερό

Για το σερβίρισμα

  • 1 πορτοκάλι
  • ανάμεικτη σαλάτα λαχανικών, (baby σπανάκι, ρόκα και άλλα λαχανικά της αρεσκείας μας)
  • ρόδι, τους σπόρους, για γαρνίρισμα

Εκτέλεση 

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C,  στον αέρα.
  • Βάζουμε στην κοιλότητα του κοτόπουλου λίγο από το αλάτι και τα 2 κομμάτια πορτοκαλιού.
  • Σε ένα τηγανάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το νερό) και ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί με το στήθος προς τα κάτω και το αλείφουμε με μέρος από το αρωματικό βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
  • Το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και  το ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο και με μία πιρούνα γυρίζουμε προσεκτικά το κοτόπουλο ώστε το στήθος του να έρθει προς τα πάνω.  
  • Προσθέτουμε το νερό στο ταψί.
  • Αλείφουμε πάλι με το βούτυρο και ψήνουμε για ακόμη μία ώρα. Ενδιάμεσα, αλείφουμε με το βούτυρο όσο περισσότερες φορές μπορούμε.
  • Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, το καλύπτουμε  με ένα αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Σερβίρισμα

  • Κόβουμε το πορτοκάλι στη μέση και στη συνέχεια σε φέτες.
  • Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τις φέτες μέχρι να χρυσαφίσουν.
  • Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε σε ένα πιάτο να κρυώσουν λίγο.
  • Βάζουμε σε μία πιατέλα τη σαλάτα με τις φέτες πορτοκαλιού, προσθέτουμε το ζουμάκι από το ταψί και ανακατεύουμε.
  • Τοποθετούμε από πάνω το κοτόπουλο και γαρνίρουμε με τους σπόρους ροδιού.
Πηγή: Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

 

Related Posts

Leave a Comment