Home MUMMOTHERHOOD  Η ζωή δεν σταματά με ένα μωρό | 5 αλήθειες για τη ζωή μετά την άφιξη της μητρότητας

 Η ζωή δεν σταματά με ένα μωρό | 5 αλήθειες για τη ζωή μετά την άφιξη της μητρότητας

by Ivi Chrysou Belesi

Όταν έμαθα ότι θα γίνω μαμά, ανάμεσα στις πρώτες σκέψεις και ανησυχίες μου ήταν και ερωτήματα όπως αυτά τύπου “πόσο θα αλλάξει η ζωή μου;” “τι θα μπορώ και τι όχι να κάνω μετά την άφιξη του μωρού;” Δεν άφησα όμως τον εαυτό μου να ταλαντευτεί με τέτοιου είδους σκέψεις γιατί ένιωσα ότι αυτή τη ανησυχία μου την είχαν προκαλέσει οι στερεοτυπικές απόψεις που δυστυχώς μέχρι και στην εποχή μας ισχύουν και πολλές μέλλουσες και νέες μανούλες συχνά επηρεάζονται από αυτές. Η ζωή με τον ερχομό ενός παιδιού δεν σταματά, αλλά ας τα βάλουμε σε μια σειρά.

Αρχικά, να σας πω ότι ως μια πολύ δραστήρια γυναίκα και ηλικιακά νέα μέλλουσα μανούλα, είχα θέσει ως στόχος από τη πρώτη μέρα της εγκυμοσύνης να βρω τον τρόπο που θα συνδυάσω την μητρότητα με όλα όσα υπήρχαν στη ζωή μου και με έκαναν χαρούμενη. Πολλές φορές στο ταξίδι των εννέα μηνών ήρθα αντιμέτωπη με προβληματισμούς όπως “θα τα καταφέρω τελικά;” “ταιριάζει κάτι τέτοιο σε μια μαμά;” Τις απαντήσεις μου την έδωσε το πέρασμα του χρόνου όταν ως fulltime μαμά αλλά και εργαζόμενη είχα εκπληρώσει το στόχο μου. Είχα συνδυάσει την μητρότητα με όλα όσα εξακολουθούσα να θέλω στη ζωή μου σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Η άφιξη του παιδιού μου έδωσε πραγματικά μόνο ουσία, αξία και ευτυχία στη ζωή μου. Καμία ζωή δεν σταμάτησε απλά άλλαξε και ίσως για εμένα έγινε και καλύτερη!

Οι 5 αλήθειες που θέλω να μοιραστώ μαζί σας (ως μαμά  24 μηνών, όχι πολύ αλλά αρκετά έμπειρη μέχρι τώρα και ως αρκετά “εναλλακτική” νέα μαμά) για τη ζωή μετά την άφιξη του μωρού είναι οι ακόλουθες:

1.Η ζωή δεν σταματά

Κατά την διάρκεια την εγκυμοσύνης ή και πριν από αυτή αν δεν έχεις παιδιά θα ακούσεις συχνά είτε από άλλους νέους γονείς είτε από μεγαλύτερους να προλάβεις να κάνεις εκείνο ή το άλλο γιατί μετά με ένα παιδί θα τα ξεχάσεις εντελώς. Τίποτα δεν ξεχνάς μετά το παιδί απλά το προσαρμόζεις στο νέο σου πρόγραμμα και κάνεις υπομονή για την κατάλληλη στιγμή. Μην παγιδεύεσαι σε τέτοιες σκέψεις.

2. Η μητρότητα σου χαρίζει μια σχεδόν μεταφυσική δύναμη

Τους πρώτους μήνες που θα προσπαθήσεις να συνδυάσεις μωρό, καθημερινότητα, δουλειά και σύντροφο ίσως να πανικοβληθείς αναζητώντας τις ισορροπίες και τους τρόπους που αυτά μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους. Μπορεί μάλιστα να βρεθείς και σε αδιέξοδο και να πιστέψεις ότι όλα αυτά απλά δεν συνδυάζονται. Δώσε χρόνο στο εαυτό σου να συνηθίσει τον καινούριο του ρόλο ως μαμά, τις νέες αρμοδιότητες, ευθύνες και σκέψεις και σιγά-σιγά οι ισορροπίες θα έρθουν και ο συνδυασμός θα βρεθεί, γιατί κάθε μαμά ίσως και κάπως μαγικά το πετυχαίνει!

3. Μπορείς να είσαι όσο δραστήρια επιθυμείς 

Η εικόνα fulltime μαμά , ίσον μια γυναίκα εσώκλειστη μέσα σε ένα σπίτι με το μωρό να του αλλάζει συνεχώς πάνες ή να θηλάζει κάθε μια ώρα φυσικά και δεν αποτελεί κανόνα. Τον πρώτο μήνα σίγουρα επιζητάς την ασφάλεια και την θαλπωρή του σπιτιού σου στην προσπάθεια να βρεις τα πατήματα σου σε μια νέα καθημερινότητα αλλά αφού νιώσεις έτοιμη κανείς δεν σε αναγκάζει να απομονωθείς μαζί με το μωρό σου. Η κοινωνία σήμερα έχει κάνει αρκετά άλματα, έστω και μικρά για να μπορεί να πλαισιώσει την καθημερινότητα και τις ανάγκες μιας σύγχρονης μητέρας μαζί με το μωρό της. Γίνε μια δραστήρια μαμά και μάθε και στο παιδί σου να είναι εξίσου δραστήριο.

4. Είμαι πλέον μαμά , άρα δεν μπορώ…ή μπορώ ;

Δεν υπάρχει τίποτα το φυσιολογικό που δεν μπορεί να μην κάνει μια γυναίκα αφού γίνει μαμά. Εσύ θα κρίνεις τι θες και τι όχι να κάνεις πλέον ως γυναίκα και μαμά. Θες να φορέσεις για παράδειγμα ένα λίγο πιο κοντό φόρεμα, φόρεσέ το! Θες να πάρεις το μωρό στο καρότσι και να απολαύσεις ένα σινεμά ή μια μπίρα σε ένα ήσυχο μαγαζί δίπλα στην θάλασσα με το σύντροφό σου, κάντε το! Θες να δουλεύεις στο γραφείο σου με το port bebe στο πλάι σου για να μην αφήσεις σε κάποιον άλλον να φροντίσει  το μωρό σου, δούλευε μαζί του αν το επιτρέπει το περιβάλλον της δουλειάς σου. Αποφάσισε εσύ τι μπορείς να διαχειριστείς και επομένως και να πράξεις με το μωρό σου ανάλογα πάντα με τα δεδομένα της δική σου ζωής και όχι των άλλων.

5. Και όμως μπορώ να είμαι και γυναίκα, και μαμά και εργαζόμενη και σύντροφος μαζί!

Μια από τις πιο δύσκολες αλλά όχι ακατόρθωτες προσκλήσεις για μια γυναίκα που θα καλωσορίσει στη ζωή της την μητρότητα είναι να συνδυάσει αυτούς τους διαφορετικούς ρόλους μέσα στο ίδιο 24ωρο. Και τελικά μπορεί ή όχι ;Πολλοί θα σε κάνουν να πιστέψεις πως όχι αλλά η πραγματικότητα είναι πως μπορείς. Μπορείς με σύμμαχο πάντα τον χρόνο. Τον πρώτο καιρό δηλαδή μην απορήσεις που θα προσπαθείς, θα νιώθεις πως θες αλλά μέσα σου δεν θα θέλεις και πολύ να ασχοληθείς με εσένα, την ομορφιά σου ή το ντύσιμό σου, είναι απόλυτα φυσικό. Αφού νιώσεις πραγματικά ολοκληρωμένη μαμά, δηλαδή από τη δική μου εμπειρία μετά τον πρώτο χρόνο του μωρού θα αρχίσεις πραγματικά να ενδιαφέρεσαι και για όλα τα υπόλοιπα που συνδυάζεις με την μητρότητα. Η μητρότητα συνοδεύεται πάντα με υπομονή και επιμονή και σίγουρα πρωταγωνιστεί σε όλα!

Να είστε αποφασιστικές, υπομονετικές και να προσαρμόζετε τα διάφορα στάδια της μητρότητας στο δικό σας χαρακτήρα και στη δική σας ζωή.

Χρυσοί κανόνες μητρότητας δεν υπάρχουν!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts