Home MUMMOTHERHOOD Πώς είναι το Σαββατοκύριακo με ένα νήπιο | 10 αλήθειες για τα Σαββατοκύριακα της μαμάς και του μπαμπά

Πώς είναι το Σαββατοκύριακo με ένα νήπιο | 10 αλήθειες για τα Σαββατοκύριακα της μαμάς και του μπαμπά

by Ivi Chrysou Belesi

Αφού γίνεσαι γονιός ανάμεσα σε όλα αυτά που αλλάζουν είναι φυσικά και τα Σαββατοκύριακα. Όταν το παιδί είναι μωρό οι αλλαγές δεν είναι μεγάλες πέρα από το γεγονός ότι τρέχεις να κάνεις όσα δεν προλαβαίνεις όλη την εβδομάδα ή  και να ασχοληθείς λίγο περισσότερο με τα του σπιτιού. Καφέδες, βόλτες σε πιο baby friendly τοποθεσίες τις απολαμβάνεις ακόμα. 

Τι συμβαίνει όμως όταν το μωράκι μεγαλώνει γίνεται νήπιο, ξεκινάει Παιδικό και θέλει και αυτό να απολαύσει το Σαββατοκύριακό ; Αρχικά εσύ δεν το απολαμβάνεις όπως πριν στο θέμα για παράδειγμα ύπνου και καφέ που όλοι ξέρουμε ότι είναι από τα βασικότερα αυτού του διημέρου. Τα υπόλοιπα βόλτες, φαγητό και κάποια δραστηριότητα συνδυάζονται πάντα βέβαια με γνώμονα τις ανάγκες του παιδιού. 

Ας δούμε όμως τις 10 αλήθειες για τα Σαββατοκύριακα της μαμάς και του μπαμπά.

1.Ξεχνάς τον ύπνο μέχρι αργά. Τα Σαββατοκύριακα που έλεγες καλημέρα στις 12 για να μην πω στις 3 το μεσημέρι , τα ξεχνάς! Το παιδί συνηθίζοντας στο πρόγραμμα της καθημερινότητας με το πρωινό ξύπνημα του Παιδικού, χαριστικά να κοιμηθεί το διήμερο αυτό ένα μισάωρο παραπάνω, το ίδιο και εσύ. Η καλημέρα του Σαββάτου και της Κυριακής είναι άκρως πρωινή! Μπορείς να επωφεληθείς μόνο από το μεσημεριανό ύπνο του παιδιού και να απολαύσεις μια μεσημεριανή σιέστα που δεν έχεις ίσως την δυνατότητα για κάτι τέτοιο τις καθημερινές.

2.Δεν υπάρχει Σαββατοκύριακο χωρίς πρόγραμμα. Η χαλαρότητα του Σαββατοκύριακου υπάρχει λόγω του ότι δεν υπάρχει η δέσμευση της εργασίας και των άλλων υποχρεώσεων αλλά βασίζεται σε κάποιο σχετικό πλάνο. Δηλαδή και τις βόλτες ή τις επισκέψεις που θες να κάνεις τυπικά τις έχω προγραμματίσει ακολουθώντας τη ρουτίνα και τις ανάγκες του παιδιού. Μην σε τρομάζει η έννοια του προγράμματος και το Σαββατοκύριακο γιατί αντιθέτως η οικογένεια λειτουργεί πιο αποτελέσματα και ο χρόνος που αφιερώνουν τα μέλη μεταξύ σου ή σε διάφορες δραστηριότητες είναι πολύ πιο ουσιαστικός από το χύμα στο κύμα που θυμόμαστε από την εργένικη ζωή μας.

3.Απολαμβάνεις καφέ μόνο σε kids friendly τοποθεσία. Το ξέρετε όσοι είστε γονείς και θα το μάθετε και όσοι πρόκειται να γίνεται πως όλα μπορείς να τα κάνεις και πρέπει μαζί με το παιδί σου είτε στη βρεφική ηλικία είτε και αργότερα αλλά συνδυάζοντας τις ανάγκες σου με τις δικές τους. Η οικογένεια λειτουργεί ως ομάδα και για να είναι αποδοτική αυτή η σχέση πρέπει όλα τα μέλη της να είναι ευχαριστημένα. Επομένως θα απολαύσεις το καφέ της ηλιόλουστης και χαλαρής Κυριακής σου με τη φίλη ή τον φίλο σου αλλά σε ένα χώρο φιλόξενο και για το παιδί. Πλέον είναι πολλές οι επιλογές των χώρων που μπορείς να απολαύσεις το καφέ σου και παράλληλα το παιδί να περάσει δημιουργικά και παίζοντας την ώρα του.

4.Το Σαββατοκύριακο χρειάζεται χρόνο με φίλους. Αυτή η αξία παραμένει σταθερή και αμετάβλητη. Το Σαββατοκύριακό θέλει στιγμές με φίλους και όχι απαραίτητα με φίλους- γονείς αν και πολλές φορές είναι  και αυτό χρήσιμο για να απασχολούνται τα παιδιά μεταξύ τους. Χρειάζεσαι να περάσεις χρόνος με τους φίλους σου, να μοιραστείς τα νέα σου, να γελάσεις και ειδικά ότι γίνεσαι γονιός με το απαιτητικό πρόγραμμα της εβδομάδας, σπάνια ξεκλέβεις χρόνο για συναντήσεις και εξόδους μεσοβδόμαδα. Φίλοι και πάλι φίλοι το Σουκού!

5.Δεν αφήνεις το Supermarket για Σάββατο. Πολλοί από εμάς είτε λόγω παλαιών συνηθειών είστε λόγω έλλειψης χρόνου αφήνουμε το εβδομαδιαίο Supermarket για το Σάββατο. Όσο έχεις το παιδί μωρό σε αυγό ή μάρσιπο θα σου πω ότι σε παίρνει να το κάνεις. Μόλις το παιδί μεγαλώσει και περπατήσει απλά το ξεχνάς ή δεν το επιχειρείς συχνά. Η επίσκεψη στο Supermarket  μπορεί  να φαντάζει μια ωραία ιδέα οικογενειακής βόλτας για το Σάββατο αλλά δεν είναι και τόσο γιατί λόγω της πολυκοσμίας, την επιθυμίας του παιδιού να συμμετέχει ενεργά ανακαλύπτοντας και το τελευταίο προϊόν στο ράφι με εσένα να το κυνηγάς από πίσω, η βόλτα αυτή μπορεί να καταλήξει σε μια υπερβολικά χρονοβόρα διαδικασία και ανούσια. Οπότε ψώνια , στριμώξτε τα κάπου ανάμεσα σε μια μέρα της εβδομάδας αλλά σκεφτείτε και το online Supermarket, δεν είναι κακή ιδέα!

6.Τις βραδινές εξόδους τις προγραμματίζεις από πριν. Θες να βγεις το Σαββατόβραδο; Φυσικά και μπορείς αρκεί να το έχεις αποφασίσεις αρκετές μέρες πριν όχι για να κάνεις απαραίτητα κράτηση στο μαγαζί που θες να πας αλλά για να προγραμματίσεις ποιος θα μείνει πίσω με το παιδί. Αν έχεις άνθρωπο να κρατήσει το παιδί, εύχεσαι μόνο το παιδί να είναι καλά χωρίς κανένα συναχάκι ή ιωσούλα που τότε και εκείνο να θέλει τη μαμά και τον μπαμπά και εσύ δεν θα θες να το αφήσεις.

7.Παίρνεις αγκαλιά το πλυντήριο και το στεγνωτήριο. 6 ημέρες τις εβδομάδες δεν αρκούν για να πλύνεις τα πάντα όταν έχεις οικογένεια και για αυτό και τις 2 ημέρες που έχεις να ξεκουραστείς στην παρέα υπάρχει και το πλυντήριο και το στεγνωτήριο. Αυτή τη διαδικασία όμως αν την οργανώσεις συστηματικά και την καθιερώσεις ως κοινή δραστηριότητα με τα παιδιά μπορεί να γίνει τόσο ευχάριστη και εύκολη που δεν θα σε απασχολεί ιδιαίτερα! Γενικά το Σαββατοκύριακο εύκολες και ασφαλείς δουλειές του σπιτιού συνδύασε και κάνε τες μαζί με τα παιδιά. 

8.Μια βόλτα στη Παιδική Χαρά ή τον Παιδότοπο είναι αδιαπραγμάτευτη. Όπως εσύ θέλεις αδιαπραγμάτευτα ένα κυριακάτικο καφέ έτσι και τα παιδιά θέλουν μια βόλτα στη Παιδική Χαρά ή τον Παιδότοπο αν όλη την εβδομάδα το απαιτητικό πρόγραμμα σας δεν προβλέπει μια τέτοια βόλτα. Αυτές τις βόλτες όμως έστω και με τον καφέ στο χέρι θα δεις ότι σιγά σιγά θα της αναζητάς και εσύ και θα τις περιμένεις για να περάσεις ευχάριστα χρόνο με το παιδί.

9.Ξανά γίνεσαι παιδί. Από όταν γίνεσαι γονιός αν και θεωρητικά ο ρόλος αυτό σε ωριμάζει μέσα σου ξαναγίνεσαι παιδί. Το ίδιο το παιδί σου σε ξανακάνει παιδί όταν σε καλεί να παίξετε μαζί, να ζωγραφίσετε, να δείτε κινούμενα σχέδια, να χοροπηδήσετε στο τραμπολίνο, να παίξετε παιχνίδια στο σπίτι. Και ειδικά το Σαββατοκύριακο τι πιο ωραίο από ώρες ανέμελου παιχνιδιού.

10.Από την ευχαρίστηση του παιδιού αποκτάς τη δύναμη για το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας. Πολλές φορές το βράδυ της Κυριακής, ίσως νιώσεις πως δεν ξεκουράστηκες όσο  θα ήθελες, όμως όταν θυμηθείς το χαμόγελο και τη χαρά του παιδιού σου από τη κάθε ώρα που περάσατε μαζί και κάνατε ίσως κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα θα νιώσεις ξεκούραστος και γεμάτος ενέργεια για το ξεκίνημα της νέα εβδομάδας. Ναι, είναι απίστευτο πως τα μικρά ζουζουνάκια μας, μας χαρίζουν μαγικά μια δύναμη όσο κουρασμένοι και αν νιώθουμε ψυχικά ή σωματικά.

Τα Σαββατοκύριακα λοιπόν αφού γίνεις γονιός σίγουρα αλλάζουν πολύ, αλλά αποκτάνε μια άλλη ουσία και ομορφιά που μετά επιζητάς. Πάντα όταν κάτι χάνεις κάτι άλλο κερδίζεις. Έτσι και τα Σαββατοκύριακά μας μαζί με τα νηπιάκια μας μπορεί να χάνουν μια ανεμελιά παραπάνω που είχαμε πριν τα αποκτήσουμε, αποκτούν όμως άλλο νόημα και μια αξιολάτρευτη μαγεία.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Να περνάτε όμορφα και οικογενειακά!

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts