Home LIFE VIEW Νέα μέτρα και συστάσεις για τον κορωνοϊό από την Κυβέρνηση!

Νέα μέτρα και συστάσεις για τον κορωνοϊό από την Κυβέρνηση!

by Businessmum.gr

Δυστυχώς οι αρμόδιες αρχές επιβεβαιώνουν πως παρά την τραγική εξέλιξη του ιού που πληροφορούμαστε συνεχώς από τη γειτονική Ιταλία και τα εκατοντάδες θύματα, αλλά και την εξέλιξη στη χώρα μας, εξακολουθούν κάποιοι συμπολίτες μας να μην κατανοήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης και να μην ακολουθούν τα μέτρα πρόληψης και προστασία μένοντας στο σπίτι. Για αυτό τον λόγο η Κυβέρνηση προχώρησε σήμερα σε ανακοίνωση νέων μέτρων, όπως ανακοίνωσε και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ.Νίκος Χαρδαλιάς.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υφυπουργού:

“Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη.

Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, απλά δεν κυκλοφορούμε. Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας. Στην καλύτερη περίπτωση πάμε για ένα περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι μας. Και σε κάθε περίπτωση, αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.

Κάποιοι συμπολίτες μας δυστυχώς παρατηρούμε ότι δεν το τηρούν και θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής, στο χωριό ή στο εξοχικό. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αττική και εν γένει στις μητροπολιτικές περιοχές σε όλη τη χώρα, αντιλαμβάνονται όλοι τι μπορεί να σημαίνει αυτό και τι συνέπειες μπορεί να έχει για την υγεία των πολιτών στις περιοχές που πάνε.

Η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες. Αλλά δυστυχώς, κάποιοι, δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, αγνοούν τις συστάσεις. Και τέτοιες συμπεριφορές απασχολούν και την κοινωνία, αλλά και την Πολιτεία.

Και η ελληνική Πολιτεία και γνώριζε και γνωρίζει και θα συνεχίσει να γνωρίζει ποια οχήματα περνούν τα διόδια. Ας είναι ξεκάθαρο αυτό.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης στο μήνυμά του – και θα ήθελα να το επαναλάβω και να το τονίσω – ότι από όλους εμάς και από τη δική μας συμπεριφορά, εξαρτάται τελικά αν η Κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Κρατώντας, λοιπόν, αυτό ως δεδομένο και αναφορικά με νέα μέτρα και συστάσεις, σάς ενημερώνω για τα εξής:

• Από αύριο Σάββατο στις 6 το πρωί επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά μας με πλοία της ακτοπλοΐας, ΜΟΝΟ των μόνιμων κατοίκων τους. Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται, αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών, καθώς και εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.

Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους κατοίκους των νησιών μας.

Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι πολλές φορές αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί.

Για να εκδώσει πλέον, λοιπόν, κάποιος εισιτήριο προκειμένου να ταξιδέψει σε νησί, είναι απαραίτητη η επίδειξη αντιγράφου που μπορεί κάποιος να κατεβάσει από το TAXIS ή αντιγράφου της δήλωσης Ε1, ώστε αν αποδεικνύεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας του.

• Επίσης, απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια. Όσα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής βρίσκονται σε πλεύση, υποχρεούνται ως τα μεσάνυχτα της 21ηςΜαρτίου, δηλαδή μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, να καταπλεύσουν. Το Λιμενικό και οι λιμενικές αρχές έχουν πάρει σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου σε όλη την επικράτεια.

• Επιπλέον, αύριο Σάββατο θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες ο λαϊκές αγορές της χώρας. Από Δευτέρα, στις λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί, με απόσταση πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής εναλλαγής ανά εβδομάδα.

• Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, από Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική η απόσταση ένας πελάτης ανά 15 τετραγωνικά μέτρα, αντί 10 τετραγωνικών μέτρων που ίσχυε ως τώρα.

• Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι έχουν ανασταλεί όλες οι επισκέψεις στα καταστήματα κράτησης, καθώς επίσης και οι άδειες κρατουμένων και οι μεταγωγές αυτών, με εξαίρεση την επίκληση ειδικών λόγων κοινωνικού χαρακτήρα και πάντα σε ελάχιστο αριθμό.

• Επειδή παρατηρούνται φαινόμενα που δε συνάδουν με την κρισιμότητα της κατάστασης, επαναλαμβάνουμε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών. Θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο σε πάρκα, μεγάλες πλατείες, χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση προσώπων, προκειμένου να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο παραπάνω κανόνας. Δεν επιτρέπονται ούτε πικ νικ, ούτε άθλησή κατά ομάδες.

• Επαναλαμβάνουμε επίσης, ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά ζωτικών αναγκών.

Εξαίρεση αποδεκτή υπάρχει για μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη στο γιατρό, μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μετάβαση στο ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία, μετάβαση στην τράπεζα, μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων, κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη, σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου και κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλοι, ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κατάσταση, με τις λιγότερες απώλειες, σε κάθε επίπεδο, είναι να σεβαστούμε και να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών.

Δεν πρόκειται για άσκηση ετοιμότητας, αλλά για πραγματική μάχη. Ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και παίρνει δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να περιορίσει τη διάδοση του ιού και να αποτρέψει μια εγχώρια πανδημία.

Ας τον βοηθήσουμε επιτέλους! Και ας καταλάβουμε ότι στη σημερινή συγκυρία, η ατομική ευθύνη του καθενός είναι εξίσου σημαντική με την κρατική πρωτοβουλία. Μια πανδημία δε μπορεί να ανακοπεί, ούτε από μεμονωμένα άτομα, αλλά ούτε και μόνο από τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού. Χρειάζονται και οι δύο!

Αν δεν το έχουμε κάνει ακόμα, είναι επιτέλους η ύστατη στιγμή να αντιληφθούμε την ουσία του στόχου «Μένουμε σπίτι» και να σταματήσουμε να μετακινούμαστε εάν δεν συντρέχει λόγος ζωτικής σημασίας, αλλιώς η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει – και εξετάζει, πιστέψτε με – κάθε μέτρο. Άλλωστε, κατηγορηματικά το ανέφερε και ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, μένουμε σπίτι! Για να μπορέσουμε σε λίγες εβδομάδες να απολαύσουμε τις ηλιόλουστες ημέρες που έρχονται παρέα με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα, όπως κάναμε τόσα χρόνια! Μην τα θυσιάσουμε στο βωμό της δικής μας απερισκεψίας, της δικής μας ανοσίας.

Μένουμε σπίτι και τηρούμε τις οδηγίες. Ο,τιδήποτε άλλο, επιτρέψτε μου να πω ότι είναι σχεδόν εγκληματικό για τους ανθρώπους των ευπαθών ομάδων, για τη μάχη που δίνουμε όλοι μαζί για την εξάπλωση της νόσου. “

#μένουμεσπίτι

Πηγή : Υπουργείο Υγείας.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts