Home WONDERLANDGOING OUT ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

by Businessmum.gr

Στα πλαίσια του αφιερώματος για την αναζήτηση όμορφων και φιλικών χώρων μέσα στην Αθήνα για τις οικογενειακές μας βόλτες σας παρουσιάζουμε το νέο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. ( Σε αυτό το αφιέρωμα θα κυριαρχήσουν φυσικά οι εικόνες !)

Το περασμένο καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η κατασκευή των εγκαταστάσεων του νέου Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Π.Φάληρο και πριν λίγους μήνες παραδόθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για ένα υπερθέαμα. Ένα μοναδικό Κέντρο Πολιτισμού με εξαιρετικές εγκαταστάσεις και δυνατότητες για πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες του κοινού.

Αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στην έμπνευση της ιδέας, στην πορεία της κατασκευής και στους στόχους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος. Πρόκειται για έναν περιβαλλοντικά βιώσιμο, διεθνούς εμβέλειας, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό αστικό τόπο, ο οποίος περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το έκτασης 170 στρεμμάτων Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Η ιδέα για το ΚΠΙΣΝ άρχισε να διαμορφώνεται το 1998, με την απόφαση του Ιδρύματος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ). Παράλληλα, και ανεξάρτητα από την παραπάνω πρωτοβουλία, το Ίδρυμα εξέταζε πρόταση ενίσχυσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ)Από τα δύο αυτά σχέδια, καθώς και από την προοπτική που προσέφερε ο χώρος που ορίστηκε για την ανάπτυξη του έργου στο Δήμο Καλλιθέας, αναδείχθηκε η συναρπαστική προοπτική για ένα αστικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό Τριπλό Έργο, το οποίο θα αποτελέσει ορόσημο για την ελληνική κοινωνία

Το Μάρτιο του 2009, το Ίδρυμα υπέγραψε σύμβαση που κυρώθηκε με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, και η οποία όριζε, μεταξύ άλλων, ότι το Ίδρυμα αναλαμβάνει το συνολικό κόστος κατασκευής και εξοπλισμού του ΚΠΙΣΝ και την παράδοσή του στο Ελληνικό Δημόσιο μετά την ολοκλήρωσή του.

Το ΚΠΙΣΝ ολοκληρώθηκε κατασκευαστικά τον Αύγουστο του 2016. Στις 23 Φεβρουαρίου 2017, μεταβιβάστηκε στο Ελληνικό Δημόσιο και, κατ’ επέκταση, στην ελληνική κοινωνία, η πλήρης κυριότητα του έργου. Με την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Ελληνικό Δημόσιο, το Ίδρυμα αποχωρεί πλήρως από την διοίκηση του έργου, ωστόσο θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα το ΚΠΙΣΝ για τα επόμενα πέντε χρόνια, με δωρεές και να διοργανώνει, με αποκλειστική δωρεά του, ανοιχτές, δωρεάν εκδηλώσεις διάρκειας μίας εβδομάδας στο ΚΠΙΣΝ, κάθε Ιούνιο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επί του παρόντος η διαδικασία μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2017.

Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί την πρώτη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και εκ των σημαντικότερων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών έργων που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Ως ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στην πρόσφατη ιστορία του τόπου, το ΚΠΙΣΝ αποτελεί μοχλό σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και επιβεβαίωση της δέσμευσης του Ιδρύματος στο μέλλον της χώρας.

Ας ξεκινήσουμε τώρα τη γνωριμία και τη βόλτα μας στο ΚΠΙΣΝ.

Αρχικά όπως γνωρίζουμε στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ μεταφέρθηκε η Εθνική Βιβλιοθήκη και η Εθνική Λυρική Σκηνή. Η μεταφορά του υλικού της Βιβλιοθήκης βρίσκεται σε εξέλιξη όμως τα αναγνωστήρια και οι χώροι μελέτης και των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι ήδη ανοιχτοί και διαθέσιμοι για το κοινό. Η Λυρική Σκηνή έχει ξεκινήσει κάποιες παραστάσεις και μουσικά προγράμματα και σύντομα θα ξεκινήσουμε και δρώμενα και στους εξωτερικούς χώρους όπως μουσικές συναυλίες. Όμως το ΚΠΙΣΝ δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά καθώς ξεπερνάει τη βασική, τυπική μορφή ενός πολυχώρου πολιτισμού όπως τον γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Ξεπερνάει τις προσδοκίες μας και μας μαγεύει τόσο η αρχιτεκτονική του χώρου όσο και η ευχάριστη, διασκεδαστική και δημιουργική αύρα που υπερχειλίζει από παντού.

Ας γνωρίσουμε όμως βήμα-βήμα τους χώρους και τις υπηρεσίες που παρέχει το ΚΠΙΣΝ στο κοινό.

Επισκεφτήκαμε το ΚΠΙΣΝ μια ηλιόλουστη Κυριακή και παραμείναμε στο χώρο σχεδόν πέντε ώρες για να εξερευνήσουμε κάθε σημείο χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι μια μόνο επίσκεψη αρκεί.

Κατά την είσοδό μας στο χώρο υποδοχής από το parking που διαθέτει το ΚΠΙΣΝ συναντήσαμε την έκθεση φωτογραφίας του Μάκη Σιδεράκη, κατασκευαστή του ενεργειακού στεγάστρου του ΚΠΙΣΝ. Μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες παρουσιάζεται εκ των έσω η διαδικασία δημιουργίας του μοναδικού αυτού κατασκευαστικού και μηχανικού επιτεύγματος με τις 717 πλάκες και τα δέκα στρέμματα φωτοβολταϊκών πάνελ καθώς και τα πρόσωπα που το πραγματοποίησαν.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο προαύλιο, το αποκαλούμενο “Ξέφωτο” που βρίσκεται ανάμεσα στο κτίριο της Λυρικής Σκηνής και της Βιβλιοθήκης. Χαριτωμένα, πολύχρωμα τραπεζάκια, αυτά τα κλασικά σιδερένια τραπέζια που συναντάμε στα καφενεία, διακοσμούν το χώρο και σου δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσεις το καφέ ή ένα σκνακ που θα προμηθευτείς από τις καντίνες που βρίσκονται στο χώρο. Μπορείς να διαβάσεις τη κυριακάτικη εφημερίδα σου, το περιοδικό, να σερφάρεις λίγο στα social media ακόμα και να ταΐσεις το μωρό σου.

Και αφού απολαύσαμε το καφεδάκι μας, φάγαμε τη φρουτόκρεμα και γεμίσαμε μπαταρίες, πήρα το καρότσι και κάναμε βόλτα γύρω από το Κανάλι όπου σε κάθε σημείο λάμβανε χώρα και κάποια διαφορετική δραστηριότητα. όπως μαθήματα καγιάκ, Γυμναστική, ποδηλατάδα με ενοικιαζόμενα ποδήλατα, και ξεναγήσεις. Είναι τόσο απολαυστική η βόλτα αυτή, τόσο ευχάριστο το περιβάλλον που σε ταξιδεύει.

Μια σύντομη στάση στο Κέντρο Επισκεπτών που είναι δίπλα στο σημείο ενοικίασης ποδηλάτων για να λάβουμε κάποιες πληροφορίες και υλικό και συνεχίζουμε προς το Υπαίθριο Πάρκο του ΚΠΙΣΝ. Στο Πάρκο, μια μεγάλη όαση πρασίνου μέσα στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται υπαίθρια όργανα γυμναστικής, περίπτερο, παιδική χαρά, καντίνα, κήπος, λαχανόκηπος, όλα τα απαραίτητα δηλαδή για να απασχοληθεί όλη η οικογένεια και να περάσει ευχάριστα και διασκεδαστικά την Κυριακή της.

Ας ανηφορήσουμε τώρα για το τελευταίο επίπεδο του ΚΠΙΣΝ όπου καλύπτεται από το ενεργειακό πλέγμα. Η θέα του Φαλήρου, της Μαρίνας του Φλοίσβου από ψηλά και το απέραντο γαλάζιο του ουρανού σε καθηλώνουν και σε μαγεύουν. Στο επίπεδο αυτό πρόκειται να διαμορφωθούν σύντομα χώροι εστίασης και εκδηλώσεων. Η αίσθηση που έχεις από εκεί ψηλά σε συνδυασμό με αυτό το αρχιτεκτονικό κατασκεύασμα δεν περιγράφεται αλλά την νιώθεις μόνο με μια επίσκεψη στο χώρο.

Ενθουσιασμένοι κατηφορίζουμε, κάνοντας μια στάση στο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Πόσο όμορφη και αισιόδοξη εικόνα είναι να βλέπεις ήδη γεμάτα τα αναγνωστήρια με άτομα όλων των ηλικιών να μελετούν. Στο ισόγειου του κτιρίου αυτού προσεχώς θα ολοκληρωθούν χώροι ειδικά διαμορφωμένοι για τους μικρούς επισκέπτες. Στο απέναντι ακριβώς κτίριο στεγάζεται η Λυρική Σκηνή όπου έχει ξεκινήσει ήδη τις πρώτες παραστάσεις της.

Μια επίσκεψη φυσικά δεν είναι αρκετή, αλλά αρκεί για να συνειδητοποιήσεις την αίγλη και την υπεροχή αυτού του νέου πολιτιστικού στολιδιού της πόλης μας. Ειλικρινά ξεπερνάει κάθε προσδοκία και θέτει μια νέα άποψη στον εγχώριο Πολιτισμό.

Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για οικογενειακή βόλτα μέσα στη πόλη ακόμα με ένα μωρό στο καρότσι καθώς όλοι οι χώροι έχουν ευκολότατη πρόσβαση κάθε είδους επισκέπτη και κάθε ηλικίας.

Απλά μαγικό, ονειρεμένο και ξεχωριστό τόσο που σου φαντάζει αδιανόητο να βρίσκεται στην Ελλάδα και μέσα στην πόλη!

Συγχαρητήρια και ας ευχηθούμε ότι θα συμβάλλουμε όλοι να διατηρηθεί και να ανθίσει αυτό το διαμάντι Πολιτισμού. Και πώς μπορούμε να συμβάλλουμε ; Απλούστατα με το να τον σεβόμαστε κατά την διάρκεια των επισκέψεών μας και με τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα μελών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΚΠΙΣΝ και τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και τις επερχόμενες εκδηλώσεις, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ, www.SNFCC.org.

Επισκεφτείτε το !

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts