Home LIFE VIEW Πρόσεχε τον άνθρωπο με «Σύμπλεγμα Ανωτερότητας»… Η υπομονή και η ενσυναίσθηση, τα κύρια «όπλα» σου! Πώς να τον αναγνωρίσεις και τελικά να τον αντιμετωπίσεις;

Πρόσεχε τον άνθρωπο με «Σύμπλεγμα Ανωτερότητας»… Η υπομονή και η ενσυναίσθηση, τα κύρια «όπλα» σου! Πώς να τον αναγνωρίσεις και τελικά να τον αντιμετωπίσεις;

Σίγουρα θα γνωρίζεις το σύμπλεγμα κατωτερότητας… Ακριβώς το αντίθετο αυτού είναι το σύμπλεγμα ανωτερότητας, όρος που επινοήθηκε από τον ψυχολόγο Άλφρεντ Άντλερ, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το «Σύμπλεγμα Ανωτερότητας» είναι όταν ένα άτομο έχει μια υπερβολική και σίγουρη άποψη για τον εαυτό του υπονομεύοντας πολλές φορές τους άλλους για να νιώσει ο ίδιος καλύτερα.

Πρόκειται για άτομα που νιώθουν μειονεκτικά για τον εαυτό τους και στην προσπάθειά τους να το καταπολεμήσουν, φτάνουν στην αντίθετη ‘‘όχθη’’, του «εγώ είμαι και κανείς άλλος», φέρονται αλαζονικά και πιστεύουν ότι υπερέχουν σε σχέση με τους γύρω τους.

Συνήθως, το σύμπλεγμα ανωτερότητας είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που χρησιμοποιεί το άτομο για να κρύψει συναισθήματα αλλά και βαθιές ανασφάλειες του ίδιου εαυτού του. Σίγουρα κάπου θα έχεις πετύχει ένα τέτοιο άτομο! Για σκέψου λίγο και θα δεις ότι…. Ίσως και να έχεις συναντήσει περισσότερες από μία φορές ένα τέτοιο άτομο.

Να θυμάσαι ότι… Όταν είσαι πραγματικά ικανοποιημένος, χαρούμενος και δημιουργικός, είναι πιο εύκολο να υποστηρίζεις και να στηρίζεις τον άλλον. Όταν όμως είσαι δυσαρεστημένος, απογοητευμένος και βλέπεις έναν συνάνθρωπό σου να ευδοκιμεί, τότε δύσκολα τον συμμερίζεσαι και χαίρεσαι με τη χαρά του. Ίσως και να έχεις την επιθυμία να τον «ελαχιστοποιήσεις», να τον ταπεινώσεις ή και να τον μειώσεις, ώστε να νιώσεις εσύ καλύτερα και να βγεις ο υπεράνω όλων. Για παρατήρησέ το!

Η ανωτερότητα, όταν μεταμορφωθεί σε άλλο προσωπείο και πάρει μία άλλη μορφή, μπορεί να γίνει χαρακτηριστικό των ανασφαλών ανθρώπων. Οι άνθρωποι που διαθέτουν το σύμπλεγμα της ανωτερότητας, έχουν δίπλα τους άτομα που τους εξιδανικεύουν και στην πορεία γίνονται τα θύματά τους.

Τα άτομα που έχουν σύμπλεγμα ανωτερότητας:

  • Επιζητούν συνεχώς την αποδοχή και τον θαυμασμό από τους γύρω τους.
  • Δεν έχουν ενσυναίσθηση προς τους άλλους και δεν έχουν κανέναν σεβασμό.
  • Δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα λάθη τους. Θεωρούν ότι πάντα έχουν δίκιο και δεν παραδέχονται ποτέ τίποτα, δικαιολογώντας τις πράξεις τους.
  • Συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους. Μπαίνοντας στον πειρασμό της σύγκρισης, αρκετές είναι οι φορές που νιώθουν ότι υστερούν και ότι είναι κατώτεροι από τους άλλους.
  • Διακόπτουν τις συζητήσεις των άλλων. Λένε τη γνώμη τους σε ένα θέμα που είτε γνωρίζουν είτε όχι, απλά επεμβαίνουν μόνο και μόνο για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, προβάλλοντας τις σκέψεις τους ακόμη και αν δεν έχουν καθόλου επιχειρήματα.
  • Περηφανεύονται για όσα έχουν καταφέρει ή για όσα πιστεύουν ότι έχουν καταφέρει (στο δικό τους μυαλό). Δίνουν τη μεγαλύτερη αξία μόνο σε αυτό που έχουν κάνει οι ίδιοι παρουσιάζοντάς το ως το πιο σημαντικό πράγμα στο κόσμο.
  • Συνεχώς φταίνε οι άλλοι για τις αποτυχίες τους. Οι ίδιοι δεν φταίνε ποτέ, ρίχνοντας τις ευθύνες στους άλλους ώστε να μην χαρακτηριστούν αποτυχημένοι.
  • Οι εναλλαγές στη διάθεσή τους «πάνε και έρχονται». Προσπαθώντας να προβλέψουν τα πάντα γύρω τους, η έλλειψη αυτοπεποίθησης που τους διακατέχει και η έλλειψη αυτοπεποίθησης, είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που είναι υπεύθυνα για την εναλλαγή τής διάθεσής τους.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα άτομο με «σύμπλεγμα ανωτερότητας»;

Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσεις ένα τέτοιο άτομο, αλλά χρειάζεται εξαιρετική «μαεστρία», υπομονή και ενσυναίσθηση για να μπορέσεις να διαχειριστείς τη κατάσταση. Να θυμάσαι ότι, δεν ευθύνεσαι εσύ για όσα κάνει ούτε για όσα θα σου προσάψει…. Έτσι είναι, τα άτομα με σύμπλεγμα ανωτερότητας δεν παίρνουν καμία ευθύνη για τις πράξεις τους, αντιθέτως την ρίχνουν στους άλλους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν είναι και πολύ εύκολο να διαχειριστείς τη δική του συμπεριφορά αλλά και τη δική σου παρόρμηση, καθώς Εσύ θα πρέπει να φερθείς «έξυπνα».

Αρχικά, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός σε όσα επρόκειτο να εκφράσεις και στα λόγια που θα χρησιμοποιήσεις, ώστε να μην νιώσει ότι του επιτίθεσαι ή ότι τον μειώνεις ή ότι τον θίγεις με τον τρόπο σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα θετικά του στοιχεία μαζί με τα αρνητικά, κάπου μέσα στη συζήτηση, ώστε να ισορροπήσει κάπως αυτά που θέλεις να του πεις. Επίσης, αν έχει μεγάλα οράματα για τον εαυτό του μην τα τροφοδοτήσεις και αν γίνει υβριστικός, μπορείς απλά να του πεις ότι είναι αγενής, τίποτα παραπάνω.

Να θυμάσαι… Όταν συναντήσεις ένα άτομο με σύμπλεγμα ανωτερότητας, μην προσπαθήσεις να το αλλάξεις, δεν θα μπορέσεις! Πρέπει να το επιθυμεί και να το πάρει απόφαση από μόνο του ή να αλλάξει με τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts