Home CHILDBABY 10 απαγορευτικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνουν οι επισκέπτες στο μαιευτήριο

10 απαγορευτικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνουν οι επισκέπτες στο μαιευτήριο

by Ivi Chrysou Belesi

Σήμερα θα ήθελα να εξετάσουμε ένα θέμα που απασχολεί πολύ τις μητέρες κατά τη παραμονή τους στο μαιευτήριο, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι απαλλαγμένες από τέτοια άγχη και να απολαμβάνουμε τις πρώτες στιγμές με το μωρό τους. Δυστυχώς όμως ελάχιστοι από τους επισκέπτες του μαιευτηρίου που δέχεται η λεχώνα μπορούν να επιδείξουν σωστή αγωγή και να μην φέρουν σε δύσκολη θέση τη μητέρα. 

Το επισκεπτήριο όσο ευχάριστο και αν φαντάζει γιατί φίλοι και γνωστοί έρχονται να ευχηθούν για την άφιξη του μικρού μας τόσο εκνευριστικό ως και απειλητικό για θέματα υγιεινής μπορεί να αποδειχθεί για τη λεχώνα και το νεογνό.

Θα πρέπει λοιπόν όσοι θελήσουν να επισκεφτούν τη νέα μητέρα στο δωμάτιο του μαιευτηρίου να ακολουθήσουν μια διακριτική συμπεριφορά που δεν θα κουράσει και δεν θα ενοχλήσει τη μητέρα. Φυσικά επειδή δεν θα επιδείξουν όλοι καλούς τρόπους κατά την επίσκεψή τους, όλη τη διαχείριση για την ομαλή διεξαγωγή του επισκεπτηρίου έχει η ίδια η μητέρα και ο μπαμπάς του μωρού, όσο κουραστικό και αν είναι, κρίνεται απαραίτητο!

Ας δούμε λοιπόν τα 10 απαγορευτικά πράγματα που δεν πρέπει να κάνουν οι επισκέπτες στο μαιευτήριο και που δεν πρέπει να υπομένουν οι νέοι γονείς και το μωρό. 

1.Ασπασμοί και φιλιά στη λεχώνα  

Πολλές φορές οι επισκέπτες προκειμένου να εκφράσουν τη χαρά και τις ευχές τους θέλουν να ασπαστούν και να φιλήσουν στο πρόσωπο τη νέα μητέρα. Αυτό είναι απαγορευτικό για λόγους υγιεινής καθώς οι επισκέπτες μπορεί να μεταφέρουν κάποιο μικρόβιο στη μητέρα και εκείνη είτε μέσω του θηλασμού είτε μέσω της επαφής με το μωρό της να του το μεταφέρει. 

2. Προσωπική επαφή με το μωρό

Οι ερωτήσεις τύπου “μπορώ να το πάρω αγκαλιά;”, “μπορώ να το χαϊδέψω στο πατουσάκι;” “να του βάλω το δωράκι του μέσα στο πιρέξ;” δεν πρέπει για κανένα λόγο να τίθονται στη μητέρα. Είναι αδιανόητο και ανούσιο κάθε ξένος , γιατί ξένο είναι όλοι για το μωρό εκτός από τη μαμά και τον μπαμπά, να θέλει να πιάσει ένα νεογνό που δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί και προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον. Σε αυτή την επαφή μόνο κίνδυνοι ελλοχεύουν και για αυτό είναι απαγορευτική

3. Θηλασμός με θεατές

Μπορεί να υποστηρίζουμε το δημόσιο θηλασμό αλλά σίγουρα τις πρώτες μέρες αυτού του ταξιδιού που όσο μαγικό και αν είναι ξεκινάει με πόνο, αγωνία και δυσκολίες δεν θέλουμε να θηλάσουμε μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Για αυτό το λόγο είναι αδιανόητο και εξαιρετικά ενοχλητικό για τη λεχώνα οι επισκέπτες της να την παρακινούν να θηλάσει μπροστά τους και να νιώθει άνετα.

4. Γεύμα με θεατές

Για κάποιο περίεργο λόγο σε πολλά μαιευτήρια τα γεύματα της λεχώνας σερβίρονται την ώρα του επισκεπτηρίου με αποτέλεσμα να θεωρείται αυτονόητο και απόλυτα φυσιολογικό να γευματίσει εκείνη με θεατές γύρω της. Το φαγητό είναι μια απόλαυση για κάθε άνθρωπο και πολύ περισσότερο για μια ταλαιπωρημένη, θηλάζουσα νέα μητέρα. Η αποχώρηση των επισκεπτών μέσα από το δωμάτιο κρίνεται αναγκαία για να γευματίσει ήρεμη η λεχώνα.

5. Πολύωρες επισκέψεις

Η επίσκεψη- κατασκήνωση στο μαιευτήριο σίγουρα είναι από τα πιο απαγορευτικά πράγματα για τους επισκέπτες και σίγουρα δεν είναι μια απόδειξη αγάπης και εκτίμησης στους νέους γονείς. Μια σύντομη, ουσιαστική επίσκεψη είναι πάντα προτιμότερη και λιγότερο κουραστική για τη νέα μαμά και το μωρό της.

6. Γλάστρες και γλυκά

Είναι πολύ σημαντικό οι επισκέπτες να τροφοδοτήσουν τη μητέρα με πρακτικά και χρήσιμα δώρα που θα αξιοποιήσει εκείνη και το μωρό της. Οι πολλές γάστρες μόνο μπελάς θα είναι γιατί δεν θα υπάρχει ο χρόνος να τα περιποιηθεί η ίδια ενώ γλυκά δεν μπορεί εύκολα να δοκιμάσει καθώς θηλάζει και ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή. Δωροεπιταγές καταστημάτων, βρεφικά είδη, τούρτες με πάνες είναι σαφώς πιο σημαντικά δώρα για μια νέα μαμά. Δεν αποκλείουμε φυσικά και τα συμβολικά δώρα όπως κορνίζες, ασημικά και άλλα είδη που θα μείνουν ως αναμνηστικά.

7. Δώρο και για τη μαμά

Αν όχι όλοι, σίγουρα οι περισσότεροι ταυτίζουν την επίσκεψη στο μαιευτήριο μόνο με επίσκεψη γνωριμίας με το μωρό και για αυτό τα δώρα αφορούν μόνο το μωρό. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και να απομονώνουμε τη ταλαιπωρημένη μητέρα που και εκείνη έχει ανάγκη από ένα μικρό δωράκι που θα την ανανεώσει ψυχικά ή πρακτικά.

8. Κρεβάτι- Καθιστικό για επισκέπτες

Σε κάθε δωμάτιο κάθε κατηγορίας υπάρχουν καθίσματα ή καναπέδες για τη παραμονή των επισκεπτών στο δωμάτιο του μαιευτηρίου. Η χρήση του κρεβατιού της λεχώνας γίνεται αποκλειστικά και μόνο από την ίδια. Δεν υπάρχει λόγος να έρχονται σε επαφή οι επισκέπτες με τα κλινοσκεπάσματα όπου μπορεί αργότερα η μητέρα να ακουμπήσει και το μωρό της. Επίσης απαγορευτική είναι η χρήση και του διπλανού κρεβατιού ακόμα και όταν αυτό είναι άδειο για λόγους πάντα υγιεινής και σεβασμού προς το περιβάλλον του μαιευτηρίου που συμβιώνουν λεχώνες και νεογέννητα.

9. Χρήση τουαλέτας δωματίου

Μπορεί να υπάρχει και ειδικό αυτοκόλλητο που δηλώνει την απαγόρευση της χρήσης της τουαλέτας του δωματίου από επισκέπτες αλλά πολλές φορές αυτό δεν τηρείται. Η χρήση της τουαλέτας του δωματίου αφορά αποκλειστικά τη μητέρα και δεν προορίζεται για όλα τα άτομα που θα παρελάσουν στο επισκεπτήριο σαφέστα για λόγους υγιεινής και καθαριότητας.

10.Επίσκεψη εκτός επισκεπτηρίου

Το πρόγραμμα του επισκεπτηρίου έχει διαμορφωθεί για να τηρείται πιστά. Οι καθορισμένες ώρες επισκεπτηρίου διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε την υπόλοιπη μέρα η μητέρα και το νεογνό να ξεκουράζονται, να δέχονται τη φροντίδα του νοσηλευτικού προσωπικού και να βρίσκονται υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των γιατρών και των μαιών. Ο μόνος που μπορεί αναμφισβήτητα να επισκέπτεται τη μητέρα οποιαδήποτε ώρα εκτός επισκεπτηρίου είναι ο σύζυγός της και αυτό μόνο στη περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη λεχώνα στο ίδιο δωμάτιο.

 

Δείτε και άλλα άρθρα μου σχετικά  με το μαιευτήριο

ΤΑ 3 ΠΙΟ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΧΩΝΑ

 

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ROOMING IN ΣΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts