Home EDITORIAL ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΗΛΑΣΜΟΣ Τhe Real Story | 4+1 γυναίκες εξομολογούνται την προσωπική τους εμπειρία

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΗΛΑΣΜΟΣ Τhe Real Story | 4+1 γυναίκες εξομολογούνται την προσωπική τους εμπειρία

by Businessmum.gr

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, 1-7 Νοεμβρίου, αποφασίσαμε στο businessmum.gr να μιλήσουμε για την ιδιαίτερη αυτή περίοδο στη ζωή μιας μαμάς, προσεγγίζοντας το θέμα με ενσυναίσθηση, καρδιά ανοιχτή και ματιά ρεαλιστική.

Μέσα από τις προσωπικές εξομολογήσεις 4+1 μαμάδων που θήλασαν ή ακόμα θηλάζουν, συνειδητοποιούμε ότι όσο διαφορετικά κι αν βιώνει τον θηλασμό κάθε μητέρα, το νήμα που μας συνδέει όλες είναι η μαγική σύνδεση με το μωρό μας, μια σύνδεση που κρατά για πάντα.

Οι: Αλεξάνδρα Αυγερινού, Νίκη Χάγια, Σοφία Νομικού, Μαρίζα Μπαϊρακτάρη και Ήβη Χρυσού-Μπελέση απαντούν στις ερωτήσεις του businessmum.gr:

1. Αλεξάνδρα Αυγερινού

Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Εκδόσεις Διόπτρα

Μαμά 4 παιδιών (δύο ζευγαριών διδύμων)

1. Η πιο λάθος πληροφορία που μου είχαν δώσει για τον θηλασμό είναι…

…ότι είναι κάτι πανεύκολο και απολαυστικό και ότι χάνεις πολλά κιλά θηλάζοντας. Ο θηλασμός παίρνει χρόνο και ειδικά στα δίδυμα είναι απαραίτητη η βοήθεια ειδικού κατά τις πρώτες ημέρες. Κυρίως για να μπορέσει μια νέα μαμά να ανταποκριθεί με όλες της τις δυνάμεις σε έναν τόσο απαιτητικό ρόλο.

2. Εκείνο που μετανιώνω για τον θηλασμό είναι ότι…

Θα ήθελα να είχα καλύτερη ενημέρωση, ιδιαίτερα σχετικά με τον θηλασμό διδύμων. Αλλά γενικά δεν μετανιώνω για τίποτα όσον αφορά τον θηλασμό. Θα ήθελα απλώς να γνώριζα πολύ περισσότερα.

3. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν…

…έπρεπε να θηλάζω το ένα μου μωράκι και ταυτόχρονα να βγάζω για το δεύτερο με το θήλαστρο γάλα, το οποίο πήγαινα ανά δύο ώρες πίσω στο μαιευτήριο, καθώς το ένα από τα δίδυμά μου ήταν στη ΜΕΝΝ.

4. Τι θα έλεγες σε μια έγκυο φίλη σου που αμφιταλαντεύεται «να θηλάσω ή να μη θηλάσω»;

Να κάνει αυτό που αισθάνεται ότι είναι καλύτερο για εκείνη και το μωράκι της. Θα της έλεγα σίγουρα να το δοκιμάσει. Να προσπαθήσει να θηλάσει όσο μπορεί περισσότερο. Ειδικά στα δίδυμα υπάρχουν μέρες, για να μην πω εβδομάδες τρομερής εξάντλησης.

5. Ποια η συμμετοχή/βοήθεια/συνεισφορά του συντρόφου σου στον θηλασμό;

Αν μπορούσε, θα θήλαζε και ο ίδιος… Ήταν πολύ υποστηρικτικός και παρών σε όλα.

6. Το πιο μαγικό με τον θηλασμό είναι…

…η απίστευτη σύνδεση και η αγάπη που αισθάνεσαι για το πλάσμα που έχεις στην αγκαλιά σου· το φροντίζεις μέσω του θηλασμού. Και η σύνδεση που δημιουργείται εκείνη τη μαγική στιγμή που ξέρεις ότι του δίνεις ζωή μένει για πάντα

7. Το μυστικό/κόλπο/γκάτζετ/tip που ανακάλυψες και έκανε την περίοδο του θηλασμού ευκολότερη;

Είχα δημιουργήσει γραμμή παραγωγής! Θηλασμός, θήλαστρο, αποστείρωση, μπουκάλια στη σειρά και η μαμά μου ή ο σύντροφός μου να με ταΐζουν εναλλάξ, γιατί περνούσα πολλές ώρες στο ίδιο σημείο… Θυμάμαι, μια μέρα, έκανα μαραθώνιο θηλασμό περίπου έξι ώρες!…

8. Θηλάζεις/θήλασες δημόσια, κι αν ναι, πού και ποιες οι αντιδράσεις του κόσμου;

Θήλαζα κάποιες φορές δημόσια καλύπτοντας με ένα πανάκι το μωρό, ώστε να είναι πιο ήρεμο και συγκεντρωμένο. Οι μόνες αντιδράσεις ήταν σχετικά με το πώς κατάφερνα να θηλάσω και τα δύο μωρά ταυτόχρονα. Σε δημόσιο χώρο αναγκαστικά τα θήλαζα εναλλάξ.

9. Τι λες σε μια γυναίκα που επέλεξε να μη θηλάσει το μωρό της;

Ότι έκανε αυτό που έκρινε σωστό και ιδανικό για την ίδια και το μωρό της. Καμία κριτική. Είναι το σώμα της και το μωρό της και επιλέγει η ίδια τι θέλει και τι δεν θέλει να κάνει.

10. Μια στιγμή θηλασμού που δεν θα ξεχάσεις ποτέ είναι όταν…

…κατάφερα να θηλάσω χωρίς τη βοήθεια κάποιου άλλου ατόμου ταυτόχρονα και τα δύο μωρά μου· απλώς απολάμβανα το γεγονός ότι κατάφερα να είμαστε και οι τρεις μαζί. Κάτι άλλο που μου άρεσε πολύ και το θυμάμαι έντονα είναι ότι, όταν ξυπνάει το μωρό μετά από θηλασμό, αλλά και κατά τις ώρες του ύπνου, δεν είναι ποτέ το ίδιο. Παρατηρούσα ότι μέσα στην ημέρα μεγάλωνε μετά από κάθε τάισμα. Τα μαλλάκια, οι βλεφαρίδες… Γενικά με τον θηλασμό σού δίνεται η ευκαιρία για παρατήρηση και φυσικά απίστευτο δέσιμο.

2. Νίκη Χάγια

Δημοσιογράφος, δασκάλα yoga, blogger Lady Papaya

Μαμά της Χλόης

1. Η πιο λάθος πληροφορία που μου είχαν δώσει για τον θηλασμό είναι…

Γενικά αυτό που είχα ακούσει κυρίως από μεγαλύτερες ηλικίας γυναίκες (για παράδειγμα η μαμά μου) είναι το κλασικό, δεν είχα πολύ γάλα για να θηλάσω οπότε ο γιατρός μού σύστησε φόρμουλα. Ακόμα έχω ακούσει και ότι μετά από τον ένα χρόνο το μητρικό γάλα δεν είναι και τόσο θρεπτικό.

2. Εκείνο που μετανιώνω για τον θηλασμό είναι ότι…

Δεν μετανιώνω για κάτι. Ήμουν από τις γυναίκες που είχα πολλή υποστήριξη τόσο από τον σύντροφό μου, όσο και από τον γιατρό μας, ο οποίος είναι και σύμβουλος θηλασμού.

3. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν…

Κάθε αρχή και δύσκολη, λέμε. Εγώ τότε δυσκολεύτηκα. Στην αρχή του θηλασμού. Η μικρή μου κοιμόταν στο στήθος, δεν ήξερα αν πίνει αρκετό γάλα, είχα άγχος…

4. Τι θα έλεγες σε μια έγκυο φίλη σου που αμφιταλαντεύεται «να θηλάσω ή να μην θηλάσω»;

Να κάνει ό,τι θέλει. Καλή μητέρα είναι μια ευτυχισμένη μητέρα. Σίγουρα ο θηλασμός κάνει πολύ καλό στο παιδί, τόσο για τα αντισώματα όσο και για τη σύνδεση που δημιουργείται, αλλά καταλαβαίνω ότι για μερικές μητέρες είναι κάτι δύσκολο. Ας συμβουλευτεί ειδικούς που θα την καθοδηγήσουν σωστά και ας αποφασίσει μόνη της.

5. Ποια η συμμετοχή/βοήθεια/συνεισφορά του συντρόφου σου στον θηλασμό;

Αν μπορούσε να θηλάσει… πιστέψτε με, θα το έκανε! Ήταν, και συνεχίζει να είναι, τόσο υποστηρικτικός σε αυτό το κομμάτι. Βρήκε όλα τα βιντεάκια περί θηλασμού από τον ΠΟΥ και τα βλέπαμε μαζί, και τις στιγμές που έλεγα πως δεν θα τα καταφέρω, ήταν εκεί για να μου πει ότι μπορώ.

6. Το πιο μαγικό με τον θηλασμό είναι…

…η στιγμή που κοιμάται πάνω σου. Όταν πονάει ή στεναχωριέται για κάτι και αυτό είναι το comfort. Μοιάζει με μια βαθιά σύνδεση. Δημιουργήθηκες μέσα στο σώμα μου και σε τρέφω μέσω αυτού.

7. Το μυστικό/κόλπο/γκάτζετ/tip που ανακάλυψες και έκανε την περίοδο του θηλασμού ευκολότερη.

Η συγκοίμηση. Δεν την μετανιώνω ούτε στιγμή. Δεν υπήρχε ένα βράδυ που να μείνουμε ξύπνιοι.

8. Θηλάζεις/θήλασες δημόσια, κι αν ναι, πού και ποιες οι αντιδράσεις του κόσμου;

Θηλάζω συνέχεια και παντού. Σε πλατείες, σε καφέ, σε ταξί. Δεν έχω παρατηρήσει κανένα περίεργο βλέμμα. Ίσα ίσα που πολλές γυναίκες μου έχουν πει “μπράβο” που θηλάζω.

9. Τι λες σε μια γυναίκα που επέλεξε να μην θηλάσει το μωρό της;

Ότι αν αυτό την έκανε να αισθάνεται καλά ψυχικά, τότε κουλ. Αγαπώ τον θηλασμό, αλλά δεν είμαι μουτζαχεντίν του θηλασμού.

10. Μια στιγμή θηλασμού που δεν θα ξεχάσεις ποτέ είναι όταν…

…Σήμερα το πρωί. Θήλαζε, με κοίταζε, πέρασε το χεράκι της πίσω στην πλάτη μου και με έκανε αγκαλιά.

3. Σοφία Νομικού

Hair Expert – Colorist

Μαμά ενός κοριτσιού

1. Η πιο λάθος πληροφορία που μου είχαν δώσει για τον θηλασμό είναι…

…ότι θα πονάει συνέχεια! Πόνεσα μόνο λίγες μέρες στην αρχή μέχρι να ανοίξουν οι πόροι στη θηλή. Και πως πρέπει να πίνω γάλα για να παράγω γάλα! Αυτό δεν ισχύει, και μάλιστα υπάρχουν τροφές που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος και δεν έχουν καμία σχέση με γαλακτοκομικά.

2. Εκείνο που μετανιώνω για τον θηλασμό είναι ότι…

…ότι δεν άκουσα τις μαίες στο μαιευτήριο, γιατί από τον φόβο μου ότι δεν θα έχω αρκετό γάλα να την ταΐσω, αντλούσα για περισσότερο από 30 λεπτά με αποτέλεσμα να μου προκαλέσω μαστίτιδα.

3. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν…

…μου είπαν στο μαιευτήριο τη δεύτερη μέρα πως δεν έχω αρκετό γάλα για το παιδί. Και αυτό με οδήγησε στην υπερβολή και τη μαστίτιδα. Παρόλες τις δυσκολίες, απολαμβάνω κάθε στιγμή του αποκλειστικού θηλασμού.

4. Τι θα έλεγες σε μια έγκυο φίλη σου που αμφιταλαντεύεται «να θηλάσω ή να μην θηλάσω»;

Αν δεν σου το απαγορεύει κάποιος σοβαρός ιατρικός λόγος, επίλεξέ το. Θα βοηθήσει να επανέλθει η μήτρα σου μετά τον τοκετό, είναι εντυπωσιακό να βιώνεις το θαύμα της φύσης και το πώς το γυναικείο σώμα είναι συνδεδεμένο με τις ανάγκες του παιδιού. Ξέρει πότε να παράγει έξτρα αντισώματα για το παιδί εάν είναι άρρωστο, ανάλογα με το βάρος του παιδιού ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κι εν γένει δες το σαν ένα “αυτόματο σύστημα ποτίσματος” για όλες τις ανάγκες του μωρού! Θα προσφέρεις ανεκτίμητα οφέλη στους πρώτους μήνες του παιδιού σου και αν όχι για όλα αυτά, σίγουρα για την ευκολία και την εξοικονόμηση χρόνου. Αλλά πάνω από όλα, για αυτόν τον μοναδικό δεσμό που θα αναπτύξεις μαζί του.

5. Ποια η συμμετοχή/βοήθεια/συνεισφορά του συντρόφου σου στον θηλασμό;

Στη δική μου περίπτωση, τεράστια. Όταν είχα πάθει μαστίτιδα ζήτησα από τη βρεφονηπιοκόμο να του μάθει το μασάζ αποσυμφόρησης για το στήθος, και μου έκανε μαλάξεις. Εκτός από αυτό, ξάπλωνε δίπλα μου όταν πονούσα και μου χάιδευε την πλάτη με συμπόνοια. Είναι σημαντικό στα δύσκολα να μην αισθάνεσαι μόνη σου! Στον πρώτο μήνα τα είχαμε μοιράσει, εγώ θηλασμό και εκείνος άλλαζε πάνες και μαγείρευε ειδικές τροφές που βοήθησαν στην παραγωγή γάλακτος και την εξασφάλιση της υγείας μου.

6. Το πιο μαγικό με τον θηλασμό είναι…

…να βλέπεις με δέος πως στα πρώτα βήματα του παιδιού σου στον νέο αυτό κόσμο, που για αυτό είναι όλα πρωτόγνωρα, πόσο ασφαλές νιώθει κοντά στην καρδιά σου, αγγίζοντας το δέρμα σου, και να αφήνεται με απόλυτη εμπιστοσύνη στην αγκαλιά σου. Είσαι η τροφή του, η χαρά του, η πρώτη του γεύση, το πρώτο του συναίσθημα ικανοποίησης… Επίσης, αυτό που με εντυπωσιάζει είναι πως όταν η μικρή κλαίει, στάζει γάλα το στήθος μου.

7. Το μυστικό/κόλπο/γκάτζετ/tip που ανακάλυψες και έκανε την περίοδο του θηλασμού ευκολότερη.

Είναι αρκετά, αλλά θα σταθώ στα φύλλα λάχανου πάνω στο στήθος για τη μαστίτιδα, και στη βρεφονηπιοκόμο που κάλεσα στο σπίτι και μου τα εξήγησε όλα πριν έρθει το παιδί στον κόσμο! Η γνώση είναι η καλύτερη πρόληψη! Αλλά πάνω από όλα, ο ίδιος ο θηλασμός!

8. Θηλάζεις/θήλασες δημόσια, κι αν ναι, πού και ποιες οι αντιδράσεις του κόσμου;

Πού; Παντού! Φροντίζω να καλύπτω το στήθος μου και δεν έχω παρατηρήσει αρνητική αντίδραση. Αντιθέτως, με ενθαρρύνουν και το θαυμάζουν. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό! Η φύση μάς έπλασε να δημιουργούμε ζωή με αυτόν τον τρόπο.

9. Τι λες σε μια γυναίκα που επέλεξε να μην θηλάσει το μωρό της;

Κάθε μητέρα ξέρει καλύτερα το σώμα της και καταλαβαίνω πως υπάρχουν λόγοι που την οδήγησαν να μην θηλάσει. Κάθε σώμα φέρεται διαφορετικά, και είναι σεβαστό. Παρόλα αυτά, εάν ακολουθήσει και επόμενο παιδί, θα την παρότρυνα να το δοκιμάσει, εάν της είναι δυνατό.

10. Μια στιγμή θηλασμού που δεν θα ξεχάσεις ποτέ είναι όταν…

Μόνο που διαβάζω την ερώτηση, βουρκώνω από συγκίνηση… Οι πρώτες στιγμές μαζί της που βρήκε μόνη της το στήθος μου και άρχισε να θηλάζει.

4. Μαρίζα Μπαϊρακτάρη

Δημιουργός ψηφιακού περιεχομένου mformariza

Μαμά δύο αγοριών

1. Η πιο λάθος πληροφορία που μου είχαν δώσει για τον θηλασμό είναι…

Σίγουρα όλες οι γυναίκες που έχουν γεννήσει ή πρόκειται να γεννήσουν έχουν γίνει αποδέκτες αντιφατικών συμβουλών, παραινέσεων και απόψεων. Who’s with me? “Το μωρό δεν χορταίνει, δεν έχεις πολύ γάλα, δεν έχει κατέβει το γάλα, δώστου λίγο συμπλήρωμα, θα κάνει ίκτερο, γιατί να πονάς, μήπως δεν τα καταφέρνεις;”. Κλείσε τα αυτιά σου και ρίξε την ενέργειά σου σε αυτό που θέλεις ΕΣΥ να κάνεις!

2. Εκείνο που μετανιώνω για τον θηλασμό είναι ότι…

Δεν έκανα καθόλου σωστή διατροφή!

3. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν…

…γέννησα τον πρώτο μου γιο και χρειάστηκε να μείνει στη μονάδα για μερικές ημέρες, είχα δεχθεί τρομερή πίεση με τον θηλασμό και πήγαινα ανά 3 ώρες στο μαιευτήριο για να τον θηλάσω ενώ τις υπόλοιπες ώρες έκανα pump για να έχει αρκετό γάλα για το βραδινό του!

4. Τι θα έλεγες σε μια έγκυο φίλη σου που αμφιταλαντεύεται «να θηλάσω ή να μην θηλάσω»;

Το λέω πολύ συχνά στις φίλες μου να μην βάζουν πρόγραμμα και να κάνουν όπως νιώθουν. Να δοκιμάσουν να θηλάσουν, να μην το βάλουν γρήγορα κάτω γιατί εάν δεν το κάνουν μπορεί να το μετανιώσουν. Αν πιεστούν και δεν αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό να τους κατευθύνει. Είναι σημαντικό μια νέα μητέρα να μένει ψύχραιμη, να νιώθει καλά τον εαυτό της ώστε να μην μεταδίδει τη νευρικότητα στο μωρό της!

5. Ποια η συμμετοχή/βοήθεια/συνεισφορά του συντρόφου σου στον θηλασμό;

Η περίοδος του θηλασμού είναι αρκετά απαιτητική οπότε τόσο οι συμβουλές του γυναικολόγου όσο και η βοήθεια του συντρόφου σας, θα σας βοηθήσουν να αφιερωθείτε στη διαδικασία του θηλασμού και στο χτίσιμο ενός στενού συναισθηματικού δεσμού με το μωρό σας. Kαι μόνο που είναι εκεί κοντά σας και “ανέχονται” τις ορμόνες μας που κάνουν πάρτι, για μένα τουλάχιστον αρκούσε!

6. Το πιο μαγικό με τον θηλασμό είναι…

Πως υπάρχει πάντα γάλα την κατάλληλη στιγμή και στη σωστή θερμοκρασία. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία ούτε ζέσταμα, δεν υπάρχουν μπιμπερό για πλύσιμο και δεν χρειάζεται να κουβαλάτε κανένα σκεύος όταν πηγαίνετε κάπου αλλού.

7. Το μυστικό/κόλπο/γκάτζετ/tip που ανακάλυψες και έκανε την περίοδο του θηλασμού ευκολότερη.

Η αγορά θηλάστρου. By far η καλύτερη αγορά! Θα αποτελέσει σύμμαχό σου και κάνοντας σωστή χρήση, με βάση και τις οδηγίες του συμβούλου θηλασμού, που μπορεί να είναι και η μαία σου εφόσον έχει αυτή την εξειδίκευση, θα καταφέρεις να θηλάσεις αποκλειστικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα! Εγώ σώθηκα!

8. Θηλάζεις/θήλασες δημόσια, κι αν ναι, πού και ποιες οι αντιδράσεις του κόσμου;

Δεν πιστεύω ότι επικρίνεται ο δημόσιος θηλασμός. Αυτό που επικρίνεται είναι ο τρόπος τέλεσης και η έλλειψη διακριτικότητας. Έχω θηλάσει σε δημόσιο χώρο, σε καφετέρια, στο πάρκο καλύπτοντας το στήθος μου με κάποια ποδιά θηλασμού αλλά μπορώ να πω πως ένιωθα άβολα και προτιμούσα την ιδιωτικότητα! Σε κάθε περίπτωση, είτε μια μητέρα επιθυμεί να θηλάσει ξαπλωμένη ή να μη θηλάσει καθόλου, ή να θηλάσει στο σκοτάδι ή μέσα στο αυτοκίνητο, είναι δικαίωμά της και δεν θα έπρεπε να υφίσταται θέμα.

9. Τι λες σε μια γυναίκα που επέλεξε να μην θηλάσει το μωρό της;

Κάπου διάβασα αυτό:
Οι επικρίσεις και η ντροπή όταν κάποιος δε θηλάζει πρέπει να σταματήσουν.
Σημασία έχει η αγάπη.
Έτσι ας διαλέξουμε την αγάπη και όχι τον φόβο. Τη σύνδεση και όχι τη διαίρεση. Και ας μιλήσουμε ο ένας στον άλλον. Ας ζητήσουμε βοήθεια αν τη χρειαζόμαστε. Ας κρατήσουμε τα παιδιά μας κοντά στην καρδιά μας που χτυπάει. Ας εισπνεύσουμε το τέλειο μωρουδιακό τους άρωμα. Ας αναπνεύσουμε μαζί. Ας αναπαυτούμε για λίγο.
(Η Wendy Wisner είναι μαμά, συγγραφέας και σύμβουλος θηλασμού. Το post δημοσιεύτηκε στο Scary Mommy με αγγλικό τίτλο To The Mom Who Didn’t Breastfeed).

10. Μια στιγμή θηλασμού που δεν θα ξεχάσεις ποτέ είναι όταν…

Αυτό που μου έμαθε ο θηλασμός τελικά, θεωρώ πως είναι αυτή η υπέροχη προσαρμοστικότητα της ίδιας της φύσης. Και πως μπορώ να έχω εμπιστοσύνη! Εμπιστοσύνη στη φύση, στο σώμα μου, στο μωρό μου!

5. Ήβη Χρυσού-Μπελέση

δημοσιογράφος, founder & owner businessmum.gr, digital content creator,

Διευθύντρια Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων στο CSI Institute

Μαμά μιας κόρης

1. Η πιο λάθος πληροφορία που μου είχαν δώσει για τον θηλασμό είναι…

Δεν είναι μια συγκεκριμένη η λάθος πληροφορία που μου είχαν δώσει αλλά γενικότερα είχα λάβει μια λάθος αντίληψη για τον θηλασμό, πως ισχύουν όλα για όλες τις μανούλες. Τίποτα δεν αποτελεί κανόνα και τίποτα δεν είναι ίδιο για κάθε θηλάζουσα.

2. Εκείνο που μετανιώνω για τον θηλασμό είναι ότι…

Δεν μετανιώνω γενικά, και ειδικά για τον θηλασμό, αλλά θα ήθελα να είχα προσέξει περισσότερο τη διατροφή μου και να είχα θηλάσει περισσότερο, πέρα δηλαδή των 3 μηνών που θήλασα αποκλειστικά την μικρή μου.

3. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν…

…την πρώτη μέρα στο μαιευτήριο που είχα σοκαριστεί από το ξαφνικό πρήξιμο του στήθους, την αυξημένη θερμοκρασία τοπικά και το συναίσθημα του καψίματος μαζί με τους πρώτους τραυματισμούς στις θηλές. Εκεί, ειλικρινά, αν δεν είχα τη σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη μπορεί να είχα λυγίσει και να τα είχα παρατήσει από τις πρώτες μέρες. Οι πρώτες ώρες και μέρες του θηλασμού είναι θεωρώ καθοριστικές για κάθε μανούλα και εκεί κρύβεται και η παγίδα τού “θα θηλάσω ή δεν θα θηλάσω”.

4. Τι θα έλεγες σε μια έγκυο φίλη σου που αμφιταλαντεύεται «να θηλάσω ή να μην θηλάσω»;

Κάθε γυναίκα μπορεί να θηλάσει, αν δεν υπάρχει κάποια παθολογική αιτία που να το απαγορεύει. Κάθε γυναίκα αποφασίζει για το σώμα και το μωρό της, οπότε θα ήθελα να πω σε κάθε νέα, μέλλουσα μανούλα να προσπαθήσει να θηλάσει, να κρατήσει στο στήθος το μωράκι της και να βιώσει τον θηλασμό όπως είναι γραφτό. Αν πάλι προσπαθήσει και δεν καταφέρει, σημασία θα έχει πως προσπάθησε.

5. Ποια η συμμετοχή/βοήθεια/συνεισφορά του συντρόφου σου στον θηλασμό;

Ήμουν και είμαι μια πολύ τυχερή μαμά όχι μόνο για το παιδί που έχω φέρει στον κόσμο και με επέλεξε για μαμά του αλλά και για τον άνθρωπο που έχω επιλέξει για μπαμπά του. Βιώσαμε μαζί κάθε στιγμή του θηλασμού με τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές τού να βλέπεις το μωρό σου να μεγαλώνει. Τον θυμάμαι σε όλα υποστηρικτικό, να με ενθαρρύνει και να με βοηθάει να προσαρμοστώ και να ανταποκριθώ με τον καλύτερο τρόπο. Ακόμα και όταν έπρεπε να σταματήσω να θηλάζω, προσπάθησε να με απαλλάξει από τύψεις και ενοχές. Είναι πολύ σημαντικό η θηλάζουσα να έχει κοντά της ενεργά τον σύντροφό της.

6. Το πιο μαγικό με τον θηλασμό είναι…

…το συναίσθημα του ότι ένας τόσο μικρός άνθρωπος τρέφεται και μεγαλώνει από το σώμα σου. Αυτός ο ήχος από τα χειλάκια του μωρού σου που μασουλάει στη θηλή και προσπαθεί να καταφέρει να τραφεί καταβάλλοντας ενέργεια και προσπάθεια είναι κάτι το μαγικό και τόσο μοναδικό.

7. Το μυστικό/κόλπο/γκάτζετ/tip που ανακάλυψες και έκανε την περίοδο του θηλασμού ευκολότερη.

Την περίοδο του θηλασμού έχοντας μια εξαιρετική καθοδήγηση από τη μαία μου, η οποία δεν ήταν ούτε υπέρ των μαθημάτων θηλασμού, προσπάθησα να ακούσω το σώμα μου, να προσαρμοστώ και να συνεργαστώ με το μωρό μου για να επιτύχουμε τον θηλασμό. Ένα από τα tips που ακολούθησα, επειδή είχα ένα ανεπτυγμένο μωρό, ήταν να μην το ξυπνάω να θηλάσει απαραίτητα στο 3ωρο αν δεν πεινούσε, με αποτέλεσμα να έχουμε φτιάξει ένα τακτικό πρόγραμμα γευμάτων χωρίς δυσκολία. Με βοήθησε, επίσης, πάρα πολύ ένα μαξιλάρι θηλασμού, από τα πιο απλά της αγοράς, για να θηλάζω με άνεση αλλά και να βάζω το μωρό.

8. Θηλάζεις/θήλασες δημόσια, κι αν ναι, πού και ποιες οι αντιδράσεις του κόσμου;

Έχω θηλάσει δημόσια σε διάφορους χώρους αλλά η αλήθεια είναι πως ένιωθα μια ανασφάλεια και αμηχανία όχι για αυτό που κάνω αλλά για τα μάτια του κόσμου. Δυστυχώς, έχοντας έλλειψη παιδείας πάνω στο θέμα, μπορεί εύκολα κάποιος να σε κάνει να νιώσεις περίεργα ενώ δεν κάνεις τίποτα κακό, παράνομο ή προσβλητικό. Θέλω να βλέπω μανούλες να θηλάζουν δημόσια και χωρίς τα μάτια του κόσμου να τις καρφώνουν προσβλητικά.

9. Τι λες σε μια γυναίκα που επέλεξε να μην θηλάσει το μωρό της;

Ο θηλασμός είναι προσωπικό θέμα της κάθε γυναίκας. Είναι απόφαση της αν θα θηλάσει, πώς θα θηλάσει και πόσο θα θηλάσει. Αν, λοιπόν, μια γυναίκα δεν θέλει, δεν μπορεί, δεν καταφέρνει να θηλάσει, το σέβομαι απόλυτα και είναι δικαίωμά της!

10. Μια στιγμή θηλασμού που δεν θα ξεχάσεις ποτέ είναι όταν…

…όταν θήλασα πρώτη φορά την κόρη μου στο δωμάτιο του μαιευτηρίου μετά τον τοκετό με τη χειρουργική μάσκα, πρησμένη, κλαμένη, ταλαιπωρημένη, σοκαρισμένη με πλήρη άγνοια αλλά με δυο ματάκια που μόλις είχαν έρθει στον κόσμο και προσπαθούσαν να ανοίξουν, να με ψάχνουν, και δυο χειλάκια να προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια θηλή που τους έμοιαζε τεράστια για να θηλάσουν.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts