Home EDITORIAL ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΗΛΑΣΜΟΣ Τhe Real Story | 4+1 γυναίκες εξομολογούνται την προσωπική τους εμπειρία

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΗΛΑΣΜΟΣ Τhe Real Story | 4+1 γυναίκες εξομολογούνται την προσωπική τους εμπειρία

by Businessmum.gr

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, 1-7 Νοεμβρίου, αποφασίσαμε στο businessmum.gr να μιλήσουμε για την ιδιαίτερη αυτή περίοδο στη ζωή μιας μαμάς, προσεγγίζοντας το θέμα με ενσυναίσθηση, καρδιά ανοιχτή και ματιά ρεαλιστική.

Μέσα από τις προσωπικές εξομολογήσεις 4+1 μαμάδων που θήλασαν ή ακόμα θηλάζουν, συνειδητοποιούμε ότι όσο διαφορετικά κι αν βιώνει τον θηλασμό κάθε μητέρα, το νήμα που μας συνδέει όλες είναι η μαγική σύνδεση με το μωρό μας, μια σύνδεση που κρατά για πάντα.

Μαρίζα Μπαϊρακτάρη

Δημιουργός ψηφιακού περιεχομένου mformariza

Μαμά δύο αγοριών

1. Η πιο λάθος πληροφορία που μου είχαν δώσει για τον θηλασμό είναι…

Σίγουρα όλες οι γυναίκες που έχουν γεννήσει ή πρόκειται να γεννήσουν έχουν γίνει αποδέκτες αντιφατικών συμβουλών, παραινέσεων και απόψεων. Who’s with me? “Το μωρό δεν χορταίνει, δεν έχεις πολύ γάλα, δεν έχει κατέβει το γάλα, δώστου λίγο συμπλήρωμα, θα κάνει ίκτερο, γιατί να πονάς, μήπως δεν τα καταφέρνεις;”. Κλείσε τα αυτιά σου και ρίξε την ενέργειά σου σε αυτό που θέλεις ΕΣΥ να κάνεις!

2. Εκείνο που μετανιώνω για τον θηλασμό είναι ότι…

Δεν έκανα καθόλου σωστή διατροφή!

3. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν…

…γέννησα τον πρώτο μου γιο και χρειάστηκε να μείνει στη μονάδα για μερικές ημέρες, είχα δεχθεί τρομερή πίεση με τον θηλασμό και πήγαινα ανά 3 ώρες στο μαιευτήριο για να τον θηλάσω ενώ τις υπόλοιπες ώρες έκανα pump για να έχει αρκετό γάλα για το βραδινό του!

4. Τι θα έλεγες σε μια έγκυο φίλη σου που αμφιταλαντεύεται «να θηλάσω ή να μην θηλάσω»;

Το λέω πολύ συχνά στις φίλες μου να μην βάζουν πρόγραμμα και να κάνουν όπως νιώθουν. Να δοκιμάσουν να θηλάσουν, να μην το βάλουν γρήγορα κάτω γιατί εάν δεν το κάνουν μπορεί να το μετανιώσουν. Αν πιεστούν και δεν αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό να τους κατευθύνει. Είναι σημαντικό μια νέα μητέρα να μένει ψύχραιμη, να νιώθει καλά τον εαυτό της ώστε να μην μεταδίδει τη νευρικότητα στο μωρό της!

5. Ποια η συμμετοχή/βοήθεια/συνεισφορά του συντρόφου σου στον θηλασμό;

Η περίοδος του θηλασμού είναι αρκετά απαιτητική οπότε τόσο οι συμβουλές του γυναικολόγου όσο και η βοήθεια του συντρόφου σας, θα σας βοηθήσουν να αφιερωθείτε στη διαδικασία του θηλασμού και στο χτίσιμο ενός στενού συναισθηματικού δεσμού με το μωρό σας. Kαι μόνο που είναι εκεί κοντά σας και “ανέχονται” τις ορμόνες μας που κάνουν πάρτι, για μένα τουλάχιστον αρκούσε!

6. Το πιο μαγικό με τον θηλασμό είναι…

Πως υπάρχει πάντα γάλα την κατάλληλη στιγμή και στη σωστή θερμοκρασία. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία ούτε ζέσταμα, δεν υπάρχουν μπιμπερό για πλύσιμο και δεν χρειάζεται να κουβαλάτε κανένα σκεύος όταν πηγαίνετε κάπου αλλού.

7. Το μυστικό/κόλπο/γκάτζετ/tip που ανακάλυψες και έκανε την περίοδο του θηλασμού ευκολότερη.

Η αγορά θηλάστρου. By far η καλύτερη αγορά! Θα αποτελέσει σύμμαχό σου και κάνοντας σωστή χρήση, με βάση και τις οδηγίες του συμβούλου θηλασμού, που μπορεί να είναι και η μαία σου εφόσον έχει αυτή την εξειδίκευση, θα καταφέρεις να θηλάσεις αποκλειστικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα! Εγώ σώθηκα!

8. Θηλάζεις/θήλασες δημόσια, κι αν ναι, πού και ποιες οι αντιδράσεις του κόσμου;

Δεν πιστεύω ότι επικρίνεται ο δημόσιος θηλασμός. Αυτό που επικρίνεται είναι ο τρόπος τέλεσης και η έλλειψη διακριτικότητας. Έχω θηλάσει σε δημόσιο χώρο, σε καφετέρια, στο πάρκο καλύπτοντας το στήθος μου με κάποια ποδιά θηλασμού αλλά μπορώ να πω πως ένιωθα άβολα και προτιμούσα την ιδιωτικότητα! Σε κάθε περίπτωση, είτε μια μητέρα επιθυμεί να θηλάσει ξαπλωμένη ή να μη θηλάσει καθόλου, ή να θηλάσει στο σκοτάδι ή μέσα στο αυτοκίνητο, είναι δικαίωμά της και δεν θα έπρεπε να υφίσταται θέμα.

9. Τι λες σε μια γυναίκα που επέλεξε να μην θηλάσει το μωρό της;

Κάπου διάβασα αυτό:
Οι επικρίσεις και η ντροπή όταν κάποιος δε θηλάζει πρέπει να σταματήσουν.
Σημασία έχει η αγάπη.
Έτσι ας διαλέξουμε την αγάπη και όχι τον φόβο. Τη σύνδεση και όχι τη διαίρεση. Και ας μιλήσουμε ο ένας στον άλλον. Ας ζητήσουμε βοήθεια αν τη χρειαζόμαστε. Ας κρατήσουμε τα παιδιά μας κοντά στην καρδιά μας που χτυπάει. Ας εισπνεύσουμε το τέλειο μωρουδιακό τους άρωμα. Ας αναπνεύσουμε μαζί. Ας αναπαυτούμε για λίγο.
(Η Wendy Wisner είναι μαμά, συγγραφέας και σύμβουλος θηλασμού. Το post δημοσιεύτηκε στο Scary Mommy με αγγλικό τίτλο To The Mom Who Didn’t Breastfeed).

10. Μια στιγμή θηλασμού που δεν θα ξεχάσεις ποτέ είναι όταν…

Αυτό που μου έμαθε ο θηλασμός τελικά, θεωρώ πως είναι αυτή η υπέροχη προσαρμοστικότητα της ίδιας της φύσης. Και πως μπορώ να έχω εμπιστοσύνη! Εμπιστοσύνη στη φύση, στο σώμα μου, στο μωρό μου!

*Δες ΕΔΩ το 1ο μέρος του Αφιερώματος Θηλασμός, και την ιστορία της Αλεξάνδρας Αυγερινού!

*Δες ΕΔΩ το 2ο μέρος του Αφιερώματος Θηλασμός, και την ιστορία της Νίκης Χάγια!

*Δες ΕΔΩ το 3ο μέρος του Αφιερώματος Θηλασμός, και την ιστορία της Σοφίας Νομικού!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts