Home WONDERLANDCULTURE Μάχη της Χαιρώνειας, 2 Αυγούστου 338 π.Χ | Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την μάχη που σήμανε την μετάβαση στην Ελληνιστική Περίοδο

Μάχη της Χαιρώνειας, 2 Αυγούστου 338 π.Χ | Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την μάχη που σήμανε την μετάβαση στην Ελληνιστική Περίοδο

Από τις 14 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης πραγματοποιείτε μια σπουδαία αρχαιολογική έκθεση, η οποία συνδέεται με τον μεγάλο στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο. Η αρχαιολογική έκθεση με τίτλο “Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο”, προσεγγίζει ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της ελληνιστικής περιόδου, καθώς μέσα από την Μάχη της Χαιρώνειας, ο Μέγας Αλέξανδρος κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα πολιτική σκηνή. Ο σκοπός της συγκεκριμένης έκθεσης, είναι η προβολή της σπουδαιότητας που είχε η Μάχη της Χαιρώνειας, ως σημείο αναφοράς και μετάβασης από την Κλασική Περίοδο στην Ελληνιστική. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί, ότι η έκθεση, εκτός των άλλων, παρουσιάζει και τους τρόπους ταφής μεταξύ των δύο αντίπαλων στρατευμάτων, που συγκρούστηκαν στην ιστορική αυτή Μάχη της Χαιρώνειας. 


Πριν από λίγο διάστημα, αν θυμάστε, μιλήσαμε ξανά για τον μεγάλο στρατηλάτη, με αφορμή τα εγκαίνια του “Παρθενώνα της Μακεδονίας”, ενός ακόμη κομβικού σημείου της ιστορίας αλλά και της γενικότερης πορείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και της Μακεδονικής Δυναστείας. Στο αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, ο βασιλιάς των Μακεδόνων Φίλιππος Β’ δολοφονήθηκε εν ψυχρώ κατά την διάρκεια πομπής, όμως στον ίδιο χώρο ο γιος του Μέγας Αλέξανδρος, στέφτηκε βασιλιάς. Αφού, λοιπόν, έχουμε μιλήσει για το σημείο της έναρξης της πορείας του μεγάλου στρατηλάτη, με αφορμή την παραπάνω περιοδική έκθεση, που πραγματοποιείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σήμερα αποφάσισα να σας μιλήσω, για την Μάχη της Χαιρώνειας στην οποία και πρωταγωνίστησε ο διάδοχος του Βασιλιά των Μακεδόνων, Φιλίππου Β’.

Στις 2 Αυγούστου 338 π.Χ.,στην πεδιάδα του Βοιωτικού Κηφισού, ανάμεσα στο όρος Θούριο και τον ποταμό Κηφισό, πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο καθοριστικές μάχες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Οι Μακεδόνες, με ηγέτη την βασιλιά Φίλιππο Β’ συγκρούστηκαν με τις συμμαχικές ελληνικές πόλεις της Νότιας Ελλάδα, δηλαδή τον στρατό των Αθηναίων και τον Ιερό Λόχο των Θηβαίων. Στην μάχη συμμετείχε και ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος μπορεί να ήταν 18 ετών, ηγήθηκε όμως του ιππικού των Μακεδόνων και κατατρόπωσε τον αντίπαλο.

Ποια ήταν όμως η αιτία που οδήγησε στην μεγάλη αυτή σύγκρουση μεταξύ των Μακεδόνων και των συμμαχικών πόλεων της Νοτίου Ελλάδας;

Ο βασιλιάς Φίλιππος Β’, ήθελε να κυριαρχήσει και στην περιοχή της Νοτίου Ελλάδας. Έτσι χρησιμοποίησε ως αφορμή, μια διαμάχη που προέκυψε μεταξύ των κατοίκων των περιοχών της Νοτίου Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα το αμφικτιονικό συνέδριο των Δελφών, κατηγόρησε τους Λόκρους της Άμφισσας, ότι καταχράστηκαν την γη του μαντείου και για να τους τιμωρήσουν ζήτησαν να πραγματοποιηθεί ιερός πόλεμος. Ο Φίλιππος εκλέχτηκε αρχιστράτηγος των πόλεων, εναντίον της Θήβας και της Αθήνας. Ο βασιλιάς των Μακεδόνων με 30.000 πεζούς στρατιώτες και 2.000 ιππείς συγκρούστηκε με τους 30.000 άνδρες και 500 ιππείς, των συμμάχων της Νοτίου Ελλάδας, στην περιοχή της Χαιρώνειας. Ο στρατός των Μακεδόνων συνέτριψε τις συμμαχικές δυνάμεις, αποδεικνύοντας την δύναμη του και κυριαρχώντας επίσημα στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Μετά την λήξη της μάχης, ο βασιλιάς Φίλιππος Β΄έδωσε εντολή να περισυλλέχθηκαν οι νεκροί πολεμιστές και να τοποθετηθούν σε 2 τάφους, ο ένας ήταν για τους Μακεδόνες και ο άλλος για την ταφή των πεσόντων Ιερολοχιτών. Στο ίδιο σημείο του ταφικού περίβολου, είναι τοποθετημένο, μέχρι και σήμερα, ένα κολοσσιαίο πέτρινο λιοντάρι, πάνω σε βάθρο, σε καθιστή στάση. Οι ειδικοί πιστεύουν, ότι είναι σχεδόν αδύνατον να ήταν τοποθετημένο από τους Μακεδόνες, προς τιμήν της νίκης του, θεωρούν ότι είναι μεταγενέστερο.


Η Μάχη της Χαιρώνειας γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αρχαίου ελληνικού μας πολιτισμού, ως κομβικό σημείο της μετάβασης από την Κλασική Περίοδο στην Ελληνιστική.
Επιπλέον, ένα ακόμη σημείο που αξίζει να σας επισημάνω, είναι η πολιτική διαφορά των δύο αντιπάλων, οι συμμαχικές πόλεις είχαν δημοκρατικό και ολιγαρχικό πολίτευμα ενώ οι μακεδονικές δυνάμεις καθαρά μοναρχικό. Η πολεμική σύγκρουση στην Χαιρώνεια, αποτέλεσε με σιγουριά την έναρξη μιας νέας περιόδου στην ιστορία της χώρας μας. Σίγουρα, ένα ακόμη σημαντικό σημείο της μάχης είναι και η εμφάνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος μπορεί να ήταν ακόμη νεαρός στην ηλικία, απέδειξε όμως το πόσο ικανός ήταν.

Σήμερα αν αποφασίσετε ή σας βγάλει κάπως ο δρόμος σας στην περιοχή της Χαιρώνειας, θα αντικρίσετε τον περήφανο λέοντα να στέκεται μπροστά από τον μακεδονικό τύμβο, ο οποίος είμαι βέβαιη πως θα σας καθηλώσει και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαιρώνειας, στο οποίο θα βρείτε πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων αναφορικά με την κομβική αυτή μάχη. Για όποιον όμως, βρίσκεται στην Αθήνα και θέλει να μάθει πληροφορίες για την ιστορική αυτή Μάχη της Χαιρώνειας, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε την περιοδική έκθεση, που σας ανέφερα και στην αρχή, “Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο”, που θα βρίσκεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2024, οπότε τρέξτε να προλάβετε! 

Τέλος, για τους λάτρεις της αρχαίας ιστορίας και ιδιαίτερα τους fan του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σας προτείνω να ρίξετε μια μάτια στην νέα σειρά που ανέβηκε στην πλατφόρμα του Netflix, με τίτλο “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΝΑΔΡΟΣ, Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ”, η οποία επικεντρώεται κυρίως στο πρωτο κομμάτι της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην περίοδο δηλαδή, της διαμάχης των 2 βασιλέων που ανέλαβαν την εξουσία, του Δαρίου και του Αξάνδρου, όχι τόσο δηλαδή στο συνολικό έργο του μεγάλου στρατηλάτη και στην ζωή του, έχει κάποιες μικρές ιστορικές ανακρίβιες αλλά αξίζει να της δώσετε μια ευκαιρία! 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts