Home EDITORIAL ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΗΛΑΣΜΟΣ Τhe Real Story | 4+1 γυναίκες εξομολογούνται την προσωπική τους εμπειρία

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΘΗΛΑΣΜΟΣ Τhe Real Story | 4+1 γυναίκες εξομολογούνται την προσωπική τους εμπειρία

by Businessmum.gr

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, 1-7 Νοεμβρίου, αποφασίσαμε στο businessmum.gr να μιλήσουμε για την ιδιαίτερη αυτή περίοδο στη ζωή μιας μαμάς, προσεγγίζοντας το θέμα με ενσυναίσθηση, καρδιά ανοιχτή και ματιά ρεαλιστική.

Μέσα από τις προσωπικές εξομολογήσεις 4+1 μαμάδων που θήλασαν ή ακόμα θηλάζουν, συνειδητοποιούμε ότι όσο διαφορετικά κι αν βιώνει τον θηλασμό κάθε μητέρα, το νήμα που μας συνδέει όλες είναι η μαγική σύνδεση με το μωρό μας, μια σύνδεση που κρατά για πάντα.

Ήβη Χρυσού-Μπελέση

δημοσιογράφος, founder & owner businessmum.gr, digital content creator,

Διευθύντρια Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων στο CSI Institute 

Μαμά μιας κόρης

1. Η πιο λάθος πληροφορία που μου είχαν δώσει για τον θηλασμό είναι…

Δεν είναι μια συγκεκριμένη η λάθος πληροφορία που μου είχαν δώσει αλλά γενικότερα είχα λάβει μια λάθος αντίληψη για τον θηλασμό, πως ισχύουν όλα για όλες τις μανούλες. Τίποτα δεν αποτελεί κανόνα και τίποτα δεν είναι ίδιο για κάθε θηλάζουσα.

2. Εκείνο που μετανιώνω για τον θηλασμό είναι ότι…

Δεν μετανιώνω γενικά, και ειδικά για τον θηλασμό, αλλά θα ήθελα να είχα προσέξει περισσότερο τη διατροφή μου και να είχα θηλάσει περισσότερο, πέρα δηλαδή των 3 μηνών που θήλασα αποκλειστικά την μικρή μου.

3. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν…

…την πρώτη μέρα στο μαιευτήριο που είχα σοκαριστεί από το ξαφνικό πρήξιμο του στήθους, την αυξημένη θερμοκρασία τοπικά και το συναίσθημα του καψίματος μαζί με τους πρώτους τραυματισμούς στις θηλές. Εκεί, ειλικρινά, αν δεν είχα τη σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη μπορεί να είχα λυγίσει και να τα είχα παρατήσει από τις πρώτες μέρες. Οι πρώτες ώρες και μέρες του θηλασμού είναι θεωρώ καθοριστικές για κάθε μανούλα και εκεί κρύβεται και η παγίδα τού “θα θηλάσω ή δεν θα θηλάσω”.

4. Τι θα έλεγες σε μια έγκυο φίλη σου που αμφιταλαντεύεται «να θηλάσω ή να μην θηλάσω»;

Κάθε γυναίκα μπορεί να θηλάσει, αν δεν υπάρχει κάποια παθολογική αιτία που να το απαγορεύει. Κάθε γυναίκα αποφασίζει για το σώμα και το μωρό της, οπότε θα ήθελα να πω σε κάθε νέα, μέλλουσα μανούλα να προσπαθήσει να θηλάσει, να κρατήσει στο στήθος το μωράκι της και να βιώσει τον θηλασμό όπως είναι γραφτό. Αν πάλι προσπαθήσει και δεν καταφέρει, σημασία θα έχει πως προσπάθησε.

5. Ποια η συμμετοχή/βοήθεια/συνεισφορά του συντρόφου σου στον θηλασμό;

Ήμουν και είμαι μια πολύ τυχερή μαμά όχι μόνο για το παιδί που έχω φέρει στον κόσμο και με επέλεξε για μαμά του αλλά και για τον άνθρωπο που έχω επιλέξει για μπαμπά του. Βιώσαμε μαζί κάθε στιγμή του θηλασμού με τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές τού να βλέπεις το μωρό σου να μεγαλώνει. Τον θυμάμαι σε όλα υποστηρικτικό, να με ενθαρρύνει και να με βοηθάει να προσαρμοστώ και να ανταποκριθώ με τον καλύτερο τρόπο. Ακόμα και όταν έπρεπε να σταματήσω να θηλάζω, προσπάθησε να με απαλλάξει από τύψεις και ενοχές. Είναι πολύ σημαντικό η θηλάζουσα να έχει κοντά της ενεργά τον σύντροφό της.

6. Το πιο μαγικό με τον θηλασμό είναι…

…το συναίσθημα του ότι ένας τόσο μικρός άνθρωπος τρέφεται και μεγαλώνει από το σώμα σου. Αυτός ο ήχος από τα χειλάκια του μωρού σου που μασουλάει στη θηλή και προσπαθεί να καταφέρει να τραφεί καταβάλλοντας ενέργεια και προσπάθεια είναι κάτι το μαγικό και τόσο μοναδικό.

7. Το μυστικό/κόλπο/γκάτζετ/tip που ανακάλυψες και έκανε την περίοδο του θηλασμού ευκολότερη.

Την περίοδο του θηλασμού έχοντας μια εξαιρετική καθοδήγηση από τη μαία μου, η οποία δεν ήταν ούτε υπέρ των μαθημάτων θηλασμού, προσπάθησα να ακούσω το σώμα μου, να προσαρμοστώ και να συνεργαστώ με το μωρό μου για να επιτύχουμε τον θηλασμό. Ένα από τα tips που ακολούθησα, επειδή είχα ένα ανεπτυγμένο μωρό, ήταν να μην το ξυπνάω να θηλάσει απαραίτητα στο 3ωρο αν δεν πεινούσε, με αποτέλεσμα να έχουμε φτιάξει ένα τακτικό πρόγραμμα γευμάτων χωρίς δυσκολία. Με βοήθησε, επίσης, πάρα πολύ ένα μαξιλάρι θηλασμού, από τα πιο απλά της αγοράς, για να θηλάζω με άνεση αλλά και να βάζω το μωρό.

8. Θηλάζεις/θήλασες δημόσια, κι αν ναι, πού και ποιες οι αντιδράσεις του κόσμου;

Έχω θηλάσει δημόσια σε διάφορους χώρους αλλά η αλήθεια είναι πως ένιωθα μια ανασφάλεια και αμηχανία όχι για αυτό που κάνω αλλά για τα μάτια του κόσμου. Δυστυχώς, έχοντας έλλειψη παιδείας πάνω στο θέμα, μπορεί εύκολα κάποιος να σε κάνει να νιώσεις περίεργα ενώ δεν κάνεις τίποτα κακό, παράνομο ή προσβλητικό. Θέλω να βλέπω μανούλες να θηλάζουν δημόσια και χωρίς τα μάτια του κόσμου να τις καρφώνουν προσβλητικά.

9. Τι λες σε μια γυναίκα που επέλεξε να μην θηλάσει το μωρό της;

Ο θηλασμός είναι προσωπικό θέμα της κάθε γυναίκας. Είναι απόφαση της αν θα θηλάσει, πώς θα θηλάσει και πόσο θα θηλάσει. Αν, λοιπόν, μια γυναίκα δεν θέλει, δεν μπορεί, δεν καταφέρνει να θηλάσει, το σέβομαι απόλυτα και είναι δικαίωμά της!

10. Μια στιγμή θηλασμού που δεν θα ξεχάσεις ποτέ είναι όταν…

…όταν θήλασα πρώτη φορά την κόρη μου στο δωμάτιο του μαιευτηρίου μετά τον τοκετό με τη χειρουργική μάσκα, πρησμένη, κλαμένη, ταλαιπωρημένη, σοκαρισμένη με πλήρη άγνοια αλλά με δυο ματάκια που μόλις είχαν έρθει στον κόσμο και προσπαθούσαν να ανοίξουν, να με ψάχνουν, και δυο χειλάκια να προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια θηλή που τους έμοιαζε τεράστια για να θηλάσουν.

*Δες ΕΔΩ το 1ο μέρος του Αφιερώματος Θηλασμός, και την ιστορία της Αλεξάνδρας Αυγερινού!

*Δες ΕΔΩ το 2ο μέρος του Αφιερώματος Θηλασμός, και την ιστορία της Νίκης Χάγια!

*Δες ΕΔΩ το 3ο μέρος του Αφιερώματος Θηλασμός, και την ιστορία της Σοφίας Νομικού!

*Δες ΕΔΩ το 4ο μέρος του Αφιερώματος Θηλασμός, και την ιστορία της Μαρίζας Μπαϊρακτάρη!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts