Home LIFE VIEW Έμφυλη ανισότητα | “Αναμενόμενη συνθήκη” για τις σημερινές φοιτήτριες

Έμφυλη ανισότητα | “Αναμενόμενη συνθήκη” για τις σημερινές φοιτήτριες

Έρευνα του Lean in Network Greece (Athens) και του Project ΠαΝΚΣ για την έμφυλη ανισότητα και στερεότυπα στο Πανεπιστήμιο

by Businessmum.gr

Η οργάνωση Lean in Network Greece (Athens) και η Πανελλήνια Ανεξάρτητη Κίνηση Σπουδαστών (ΠαΝΚΣ) διοργάνωσε έρευνα στον πανεπιστημιακό χώρο για τις έμφυλες ανισότητες και τις διακρίσεις.

Η μεθοδολογία

Η έρευνα διεξάγεται για πρώτη φορά, από φοιτητές/τριες σε φοιτητές/τριες σε ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το Ο.Π.Α, η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, το Π.Α.Δ.Α. το ΕΚΠΑ, το Ε.Μ.Π. το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Χαροκόπειο. Απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές και φοιτήτριες και διοργανώθηκε αφιλοκερδώς από την εταιρεία ερευνών TruΒerries, με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας.  

Για τρεις περίπου μήνες, και συγκεκριμένα κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2021-Mαρτίου 2022, οι ίδιοι οι φοιτητές/φοιτήτριες προσκάλεσαν τους συμφοιτητές/συμφοιτήτριες τους να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο, μέσα από την καμπάνια «Ήρθε η ώρα να ακουστείς!» που αναπτύχθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, με έμφαση στο Instagram, αλλά κυρίως με τη φυσική παρουσία και διανομή ερωτηματολογίων στους χώρους των πανεπιστημίων.

Οι τομείς οι οποίοι διερευνήθηκαν περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν σχολή οι φοιτήτριες/ες, την αποτύπωση των δυσκολιών και των εμποδίων που συναντούν στο πανεπιστήμιο, την παρενόχληση, τα στερεότυπα, τις δυσκολίες και τις διακρίσεις που συναντούν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, καθώς και τις προσδοκίες και τις αντιλήψεις για το επαγγελματικό μέλλον που θα ήθελαν ή/και πιστεύουν ότι μπορούν να έχουν.

Βασικά συμπεράσματα

  • Εμπόδια που συνδέονται με την έμφυλη ανισότητα αναγνωρίζονται σε σημαντικά επίπεδα από τις γυναίκες/φοιτήτριες που ερωτήθηκαν, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η έμφυλη ανισότητα είναι για αυτές αναμενόμενη συνθήκη, την οποία καλούνται να διαχειριστούν.
  • Σχόλια για την εμφάνιση και άλλες στεροτυπικές αναφορές παρατηρούνται και στα δύο φύλα, αλλά η κριτική για τη συμβατότητα εμφάνισης-σχολής είναι πιο πιθανή στις γυναίκες. Για παράδειγμα: «Αποκαλούν άντρες συμφοιτητές μου «γιατρέ» ενώ εμένα «κοπελιά», «αδερφή».
  • Οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την ευκολία ανεύρεσης μιας θέσης εργασίας που θα τους αρέσει/ θα τους ικανοποιεί. Ήδη από την περίοδο των σπουδών τους – βιώνουν και παρατηρούν την έμφυλη ανισότητα σε μικρότερο βαθμό από τις γυναίκες. Αντίθετα, οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που προκαλεί η έμφυλη ανισότητα στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου, αλλά φαίνεται ότι αυτό δε μειώνει την αποφασιστικότητά τους για σπουδές και καριέρα στο μέλλον
  • Εντούτοις, παρά την αποφασιστικότητά τους για σπουδές και καριέρα, οι γυναίκες έχουν στο σύνολο χαμηλότερη βεβαιότητα για την ευκολία ανεύρεσης της επιθυμητής θέσης εργασίας, με 1 στις 5 να θεωρούν καθόλου ή λίγο πιθανό να συμβεί

«Στόχος μας ήταν να καταγράψουμε τις έμφυλες ανισότητες, όπως αυτές διαμορφώνονται από τη νεαρή ηλικία και να δούμε τι εμποδίζει τις νεαρές γυναίκες να κυνηγήσουν και να κατακτήσουν τους στόχους τους, να συμμετάσχουν στα κοινά, να αποκτήσουν ηγετικές θέσεις στις επιχειρήσεις που εργάζονται. Είναι προφανές ότι το πρόβλημα ξεκινά εξ’απαλών ονύχων. Το μέλλον για τις γυναίκες μοιάζει σαν ένα προδιαγεραμμένο μέλλον,  ακόμη και σε εκείνες που έχουν διάθεση να παλέψουν γιαυτό. Οι προσπάθειες μας για να κατακτηθεί στην πράξη η ισότητα και να αλλάξουμε τις αντιλήψεις αυτές πρέπει να ξεκινήσει από αυτές ακριβώς τις νεαρές ηλικίες.» δήλωσε η Αρετή Γεωργιλή, συνεπικεφαλής του Lean In Network Greece (Athens).

Η συμμετοχή ήταν εθελοντική, οι απαντήσεις είναι εμπιστευτικές και τηρήθηκε η ανωνυμία.

Λίγα λόγια για το Lean in Network Greece

To Lean in Network Greece (Athens) είναι ανεξάρτητη οργάνωση εθελοντών και εθελοντριών, χωρίς νομική μορφή, που συνεργάζεται επίσημα με το Lean in (Leanin.org). Ο στόχος μας είναι να στηρίζουμε  τις γυναίκες για να επιτυγχάνουν τις φιλοδοξίες και να δημιουργήσουμε  έναν πιο δίκαιο και ίσο κόσμο. Θέλουμε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι κάθε φύλου μπορούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. χωρίς προκαταλήψεις ή άλλα εμπόδια να τους κρατούν πίσω. Έναν κόσμο όπου τα κορίτσια θα μεγαλώνουν για να μπορούν να γίνουν ό, τι θέλουν και  να έχουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να το καταφέρουν.

Η οργάνωσή μας αποτελείται από  γυναίκες που σχηματίζουν μικρές κοινωνίες, κύκλους που συνδέονται με βάση κοινά ενδιαφέροντα, επαγγέλματα ή γεωγραφικές περιοχές για να μάθουν και να βοηθούν  η μία από την άλλη και να πετύχουν τους στόχους τους. Σε αυτές τις μικρές ομάδες, οι γυναίκες παίρνουν και δίνουν καθοδήγηση από άλλες, ενισχύουν τις δεξιότητές τους και αποκτούν γνώσεις που θα τους φάνουν χρήσιμες για το μέλλον τους.

Αυτή τη στιγμή η οργάνωση έχει περισσότερους από 50.000 Lean In κύκλους σε περισσότερες από 170 χώρες. Στην Ελλάδα, τo Lean in Network Greece (Athens) συστάθηκε το 2018 και αυτή τη στιγμή αριθμεί περισσότερους από 40 κύκλους, με περισσότερους από 1000 εθελοντές και εθελόντριες

To Lean in Network Greece (Athens) συνεργάζεται επίσημα με το Leanin.org και έχει δικαίωμα χρήσης του ονόματος Lean in (officially affiliated to Leanin.org), αλλά για τις δράσεις και οι πράξεις δεν ευθύνεται ή δεσμεύεται το Leanin.org.

Λίγα λόγια για το Project ΠαΝΚΣ

Η «Πανελλήνια Ανεξάρτητη Κίνηση Σπουδαστών- Project ΠάΝΚΣ» είναι μια φοιτητική κίνηση η οποία επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση φοιτητή – φοιτητικού συλλόγου, διαγράφοντας τα κακώς κείμενα των πανεπιστημίων, που όλοι και όλες έχουμε βιώσει και δει. Στόχος μας η αποποινικοποίηση της πανεπιστημιακής πολιτικής, μέσω της εξάλειψης της κομματικής και πελατειακής νοοτροπίας, η οποία μαστίζει τα ελληνικά πανεπιστήμια επί δεκαετίες, αλλά και των φαινομένων αυταρχισμού και βίας.

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts