Home EDITORIALBACK TO SCHOOL Επιστροφή στο σχολείο! | Χρήσιμες συμβουλές για να προσαρμοστούμε, γονείς και παιδιά, στη νέα πραγματικότητα

Επιστροφή στο σχολείο! | Χρήσιμες συμβουλές για να προσαρμοστούμε, γονείς και παιδιά, στη νέα πραγματικότητα

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς πλησιάζει…. Μικροί και μεγάλοι επιστρέφουν πίσω στην κανονικότητα, με τους μικρούς ήρωες να επιστρέφουν στα θρανία αλλά και στις σχολικές τους υποχρεώσεις και με τους μεγάλους να κάνουν επιστροφή στα επαγγελματικά τους καθήκοντα.

Η δυσκολία της προσαρμογής είναι εμφανώς μεγάλη και δυσάρεστη, τόσο για τα παιδιά που ξεκινούν την πρώτη τους τάξη στο Δημοτικό (Α’ Δημοτικού) ή για τα παιδιά της Α’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου, καθώς ξεκινάει ένα δύσκολο «ταξίδι» για αυτά σε σχολικές τάξεις που δεν έχουν συνηθίσει όσο και για τα παιδιά των λοιπών τάξεων, καθώς οφείλουν να ακολουθούν ένα άλλο πρόγραμμα, διαφορετικό αυτών των διακοπών.

Το καλοκαίρι έχει συνδεθεί με στιγμές χαλάρωσης, ξεκούρασης, ξεγνοιασιάς, ανεμελιάς και διακοπές χωρίς πρόγραμμα, έννοιες, διάβασμα και υποχρεώσεις. Όλα αυτά έρχεται να επισκιάσει η επάνοδος στα σχολικά έδρανα, κάτι που δυσκολεύει τα παιδιά τα οποία, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, δεν έχουν καθόλου θετική διάθεση καθώς σκέφτονται το απαιτητικό πρόγραμμα που τους περιμένει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μαζί με τα παιδιά όμως πάνε και οι γονείς, οι οποίοι εκτός από τις δικές τους επαγγελματικές απαιτήσεις, οφείλουν να είναι δίπλα στα παιδιά τους και να τα στηρίξουν τόσο στο διάβασμα όσο και στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, γεγονός που σημαίνει ελάχιστο χρόνο για τους ίδιους.

Επιστρέφοντας, λοιπόν, από τις διακοπές, το ρόλο του καλοκαιριού έρχεται να πάρει η ρουτίνα και ο προγραμματισμός. Τα παιδιά υποχρεούνται να μπουν σε μία διαδικασία, η οποία είναι από μόνη της απαιτητική πόσο μάλλον όταν επέρχεται από μία περίοδο ξεκούρασης και ανεμελιάς. Εδώ, σημαντικό ρόλο έχετε εσείς οι γονείς, όπου θα πρέπει:

  • Είστε υποχρεωμένοι εσείς και μόνο εσείς να βάλετε όρια στις ώρες του παιχνιδιού και κυρίως στη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
  • Οργανώστε μαζί με το παιδί σας το δωμάτιο, τον χώρο και το γραφείο στο οποίο θα περνάει αρκετό χρόνο από την καθημερινότητά του, ώστε να νιώθει όσο πιο οικεία γίνεται.
  • Οφείλετε να δώσετε χρόνο και χώρο στο παιδί, ώστε να προσαρμοστεί σε κάθε αλλαγή.
  • Να συζητήσετε με τα παιδιά σας τους λόγους, τους σκοπούς και τους στόχους που πηγαίνουν σχολείο.
  • Ακούστε καθετί που έχει να σας πει, αναγνωρίστε το άγχος του παιδιού σας και φροντίστε να το καταλάβετε χωρίς φωνές, υστερίες και πανικό. Απλά ακούστε το και συζητήστε μαζί του, χωρίς να κατακρίνετε και να αμφισβητείτε τις σκέψεις του.
  • Κρατήστε και μεταδώστε στο παιδί σας τη θετική πλευρά του σχολείου, τονώστε την αυτοπεποίθησή του, προετοιμάζοντάς το παράλληλα να είναι δεκτικό στις αλλαγές και μαθαίνοντάς το να αντιμετωπίζει την κάθε δυσκολία, ενισχύοντας την ψυχική του ανθεκτικότητα.

Τα παιδιά με τη σειρά τους οφείλουν:

  • Να είναι συνεπή στις σχολικές τους υποχρεώσεις.
  • Να συζητάνε τις ανησυχίες τους με τους γονείς τους, ώστε να μπορέσουν οι τελευταίοι να βοηθήσουν τα παιδιά τους.
  • Να τηρούν όσο το δυνατόν πιο πολύ, τα όσα έχουν συμφωνήσει με τους γονείς τους.
  • Να μην βάζουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια πάνω από όλα αλλά ούτε και πάνω από το εξωτερικό παιχνίδι στη φύση.
  • Να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα το σχολείο, καθώς είναι το Α και το Ω για την μετέπειτα εξέλιξή τους ως άνθρωποι στην κοινωνία.
  • Να είναι σε θέση να «δουν» και να κατανοήσουν τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά αυτής της απαιτητικής χρονιάς που έρχεται.
  • Να είναι διατεθειμένα και «ανοιχτά» σε νέες ιδέες και αλλαγές.
  • Να προσπαθήσουν να μην χάσουν επαφή με τα σχολικά αλλά και εξωσχολικά τους βιβλία αλλά και να μην χάσουν επικοινωνία με τους συμμαθητές τους.

Μην ξεχνάτε ότι…. Το οικογενειακό περιβάλλον και η ψυχική υγεία είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία, τα οποία θα πρέπει όλοι μας να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας. Η οικογένεια, γιατί είναι ο καθρέφτης των παιδιών αλλά και γιατί η ίδια είναι υπεύθυνη για τη διαμόρφωσή τους αλλά και για την ψυχική τους υγεία. Η ψυχική υγεία, γιατί όταν αυτή υστερεί ή δεν είναι όπως θα έπρεπε, τότε δημιουργούνται ρήξεις και προβλήματα με αποτέλεσμα οι εντάσεις να είναι συχνές και αυτομάτως η ομαλή λειτουργία του παιδιού και η σχολική του επίδοση να καταρρέει.

Οι γονείς οφείλετε να είστε πάντα δίπλα στα παιδιά σας και πόσο μάλλον τώρα που σας έχουν περισσότερο ανάγκη από ποτέ, όπως στην έναρξη της σχολικής χρονιάς!

Ευχόμαστε Καλή Αρχή σε μικρούς και μεγάλους! 

Γιατί μην ξεχνάμε ότι μαζί με τα παιδιά, πάνε και οι γονείς σχολείο…

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts