Home LIFE VIEW Ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου διαφαίνεται από την εξουσία που έχει στην κατοχή του αλλά και το πώς τη διαχειρίζεται… Παρατήρησέ τον!

Ο χαρακτήρας ενός ανθρώπου διαφαίνεται από την εξουσία που έχει στην κατοχή του αλλά και το πώς τη διαχειρίζεται… Παρατήρησέ τον!

Η αίσθηση της εξουσίας είναι μία έννοια που δείχνει την ισχυροποίηση και τον χαρακτήρα κάποιου αλλά και την προσωπικότητά του. Μέσω της εξουσίας, το άτομο που την κατέχει, στην ουσία απαιτεί την δράση του άλλου ανεξαρτήτως δικαιωμάτων, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο την ανισότητα της κοινωνίας και των διαπροσωπικών τάξεων.

Η «δύναμη της εξουσίας» έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την πλήρη ‘‘απογύμνωση’’ της προσωπικότητας του ατόμου. Ένας άνθρωπος οφείλει, πρωτίστως, να σέβεται τον εαυτό του και ύστερα τους λοιπούς ανθρώπους με τους οποίους και συναναστρέφεται. Όμως, να θυμάσαι… Όποιος δεν σέβεται τον άλλον είναι γιατί πολύ απλά δεν σέβεται τον ίδιο του τον εαυτό! Είναι εκείνος που έχει μάθει να «εξουσιάζει» και να λύνει τις καταστάσεις δίνοντας εντολές, εξουσιάζοντας και προβαίνοντας σε διαταγές. Δεν είναι όμως έτσι… Ο ανώτερος άνθρωπος φαίνεται ότι είναι ανώτερος όταν έχει εξουσία αλλά δεν τη χρησιμοποιεί… Η ποιότητα και ο σεβασμός που διαθέτει ένα άτομο, φαίνεται στον τρόπο που διαχειρίζεται την όποια εξουσία έχει στην κατοχή του, αν θα τη χρησιμοποιήσει τελικά και σε ποια άτομα θα την ‘‘ασκήσει’’.

Αν θέλεις να καταλάβεις τον χαρακτήρα ή την ποιότητα ενός ατόμου, απλά του δίνεις εξουσία, δύναμη και τους «τίτλους». Εκεί μπορείς να καταλάβεις πολλά…!

Η εξουσία φαίνεται ότι υπάρχει σχεδόν παντού, σε κάθε διαπροσωπική και κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των εργαζομένων, μεταξύ των φίλων, μεταξύ των μελών μιας οικογένειας ακόμη και ενός ζευγαριού. Η εξουσία είναι μια «δύναμη» που επηρεάζει τον τρόπο συμπεριφοράς των ανθρώπων, τόσο των ατόμων που την κατέχουν όσων και αυτών που την δέχονται. Άνθρωπε να θυμάσαι… Η εξουσία μειώνει την ικανότητα της ενσυναίσθησης ενός ατόμου, με το άτομο αυτό να μην μπορεί να ‘‘καταλάβει’’ την άλλη πλευρά, γιατί πολύ απλά δεν μπαίνει στη διαδικασία να αισθανθεί τα συναισθήματα του συνανθρώπου του.

Το άτομο που διαθέτει εξουσία «κοιτάει» μόνο τον εαυτό του, προσπαθεί να βρει τρόπο να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις του χωρίς να τον απασχολεί τίποτε άλλο, δίνει εντολές, «διατάζει» και είναι μονίμως σε μία θέση ισχύος απέναντι στους άλλους. Στην ουσία αποκαλύπτει την αληθινή του φύση! Να θυμάσαι ότι η εξουσία «βγάζει στην επιφάνεια» τα αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου, με την επιβλητικότητα να είναι κυρίαρχη. Η εξουσία δίνει τη δυνατότητα στο άτομο που την έχει, να ενεργεί με απεριόριστη άδεια πραγματοποιώντας στόχους και συμφέροντα που ο ίδιος θέτει.

Άνθρωπε να θυμάσαι… Ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα που μπορεί να έχει ένα άτομο είναι η αδυναμία τού να «εισβάλλει» στη θέση του άλλου, έχοντας μεγάλο ποσοστό έλλειψης ενσυναίσθησης, χωρίς ηθικές αξίες, συναισθήματα και ευθυγραμμίζοντας μόνο τα δικά του «θέλω», αδιαφορώντας για τη θέση και τη γνώμη του άλλου. Έτσι είναι όμως, όταν ένας άνθρωπος έχει μάθει να ‘‘εκμεταλλεύεται’’ τον άλλον, παίρνοντας αυτό που θέλει, με τόσο αγενή τρόπο που ακόμα και ο ίδιος απορεί, με τον τρόπο αυτόν θα συνεχίσει και μετέπειτα. Οι άνθρωποι με εξουσία και τίτλους θεωρούν ότι μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να ‘‘διατάξουν’’, έχοντας αυστηρό και αυταρχικό βλέμμα, έντονη χροιά στη φωνή, χρησιμοποιώντας παράλληλα την απειλή δείχνοντας καθαρά τις προθέσεις τους. Μην ξεχνάς ότι αυτός που έχει δύναμη και εξουσία… θα τα δείξει μόνο σε κάποιον κατώτερό του, σε αυτόν που αυτός θεωρεί ότι είναι κατώτερος…. Αυτό που δεν έχει καταλάβει όμως είναι ότι κατώτερος είναι εκείνος που εκμεταλλεύεται την εξουσία απέναντι σε ένα πιο αδύναμο άτομο.

Πρόσεχε λοιπόν…. Μην αφήνεις κανέναν να σε υποβαθμίζει, υποβιβάζει, να σε μειώνει, να σε ‘‘χτυπάει’’ συναισθηματικά, να σε διατάζει και να σε θεωρεί υπό του. Γιατί τότε, αυτός που έχει την εξουσία… είναι και αυτός που θα τα χάσει όλα. Όχι αμέσως, το γνωρίζω…. Αλλά πολύ σύντομα! Να το θυμάσαι! Είναι σημαντικό να ξέρεις τη δύναμή σου αλλά να ΜΗΝ τη χρησιμοποιείς. Ή εάν αποφασίσεις να την χρησιμοποιήσεις, να τη δείξεις σε ανθρώπους που πρέπει, εκεί φαίνεται η ‘‘εξυπνάδα’’…. Όλα είναι στη σωστή διαχείριση! Το να διαλέγεις έναν ισάξιο αντίπαλο δείχνει την εντιμότητά σου… Το να επιλέγεις έναν αντίπαλο που δεν γνωρίζει το παιχνίδι, μόνο και μόνο για να φανείς εσύ, δείχνει τον φόβο και την ανασφάλειά σου, καθώς δεν πιστεύεις στον εαυτό σου!

Πρόσεχε και παρατήρησε προσεκτικά έναν άνθρωπο με εξουσία… Θα δεις πολλά και θα καταλάβεις ακόμα περισσότερα!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts