Home BEAUTIFUL YOUHEALTH 4 Φεβρουαρίου | Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Μια Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης

4 Φεβρουαρίου | Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Μια Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που εορτάζεται κάθε 4 Φεβρουαρίου, είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία από την Ένωση Διεθνούς Έλεγχου του Καρκίνου (UICC), με στόχο την αύξηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και την ενεργοποίηση της προσωπικής, συλλογικής και κυβερνητικής δράσης,  με σκοπό την δημιουργεία ενός κόσμου, όπου οι εκατομμύρια άνθρωποι, που χάνουν την ζωή τους από τον καρκίνο, θα μπορούσαν να έχουν σωθεί και να έχουν ισότιμη πρόσβαση  στην θεραπεία και την περίθαλψη για την ασθένεια τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου δημιουργήθηκε το 2000 και εξελίχθηκε σε ένα θετικό κίνημα για όλους, προς την αντιμετώπιση μια εκ των μεγαλύτερων προκλήσεων της ιστορίας.


Κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, διεξάγονται εκατοντάδες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, συγκεντρώνοντας κοινότητες, οργανισμούς και άτομα σε σχολεία, επιχειρήσεις, νοσοκομεία,  πάρκα, αίθουσες εκδηλώσεων, χώρους λατρείας, ακόμη και στο διαδίκτυο, οι οποίοι λειτουργούν ως μια ισχυρή υπενθύμιση, ότι όλοι μας πρέπει να  συμμετάσχουμε στη μείωση των παγκόσμιων επιπτώσεων του καρκίνου.

Παρόλο που ζούμε σε μια εποχή, που κυριαρχεί η  πρόοδος στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, πολλοί οι οποίοι αναζητούν φροντίδα για τον καρκίνο συναντούν εμπόδια και δυσκολίες. Το εισόδημα, η εκπαίδευση, η γεωγραφική θέση και οι διακρίσεις με βάση την εθνικότητα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ηλικία, την αναπηρία και τον τρόπο ζωής, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη φροντίδα των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή την ασθένεια.

Έτσι, το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για τον Καρκίνο, “Κλείστε το χάσμα περίθαλψης”, αφορά τη διασφάλιση, ότι οι ηγέτες κάθε κράτους, γνωρίζουν, ότι κάθε άνθρωπος πλέον απαιτεί τη δέσμευση να δώσουν προτεραιότητα στον καρκίνο, να δημιουργήσουν νέες στρατηγικές, προσανατολισμένες προς την ισότιμη αντιμετώπιση και να επενδύσουν οικονομικούς πόρους, για την επίτευξη ενός δίκαιου και απαλλαγμένου από τον καρκίνο κόσμου. Οι ηγέτες  καλούνται να εξαλείψουν τις ανισότητες στην υγεία, αντιμετωπίζοντας και εξουδετερώνοντας τις βαθύτερες αιτίες τους, διασφαλίζοντας, ότι όλοι θα  έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας όταν, όπου και όπως τις χρειάζονται.  

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, αναγνωρίζουμε τη δύναμη της συνεργασίας.

Στις 4 Φεβρουαρίου,  καλούμαστε όλοι ανεξαιρέτως , όπου κι αν είμαστε, να παίξουμε το δικό μας ρόλο στη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς καρκίνο. 

Η χώρα μας τους τελευταίους μήνες έχει βιώσει σπουδαίες απώλειες συνανθρώπων μας , οι οποίες έχουν γίνει γνωστές στο πανελλήνιο. Στις 24 Δεκεμβρίου του 2023, ο αγαπημένος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς, έφυγε από την ζωή μόλις σε ηλικία 70 ετών, έπειτα από μια δύσκολη μάχη με τον καρκίνο. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στις 20 Ιανουαρίου,  μια ακόμη σπουδαία φωνή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, ο Χάρης Κωστόπουλος, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 59 ετών, έπειτα από μια δύσκολη μάχη με την θανατηφόρα ασθένεια. Σε αυτά τα τραγικά γεγονότα προστέθηκαν, δύο ακόμη απώλειες δύο νεαρών παιδιών, οι οποίοι έδιναν μάχη με σπάνιες μορφές καρκίνου. Στις 15 Ιανουαρίου, ο 30 χρόνος ποδοσφαιριστής από τις Σέρρες, Γιώργος Ζαγκλιβέρης, έφυγε έπειτα από μια δύσκολη μάχη με μια σπάνια μορφή καρκίνου, ενώ λίγες ημέρες αργότερα στις 24 Ιανουαρίου, η 21 ετών Ραφαέλα Πιτσικάλη, από τα Χανιά, έχασε τρίτη της την μάχη με τον καρκίνο. Η κατάσταση των δυο νέων είχε γίνει γνωστή στο πανελλήνιο, μέσα από έκκληση των οικογενειών του, μέσα από τα social media,  για οικονομική ενίσχυση, αφού τα ποσά για την θεραπεία της εκάστοτε περίπτωσης ήταν υπέρογκα. 

Αν συλλογιστούμε τις περιπτώσεις των δυο παραπάνω νέων το μήνυμα της φετινής εκστρατείας, από Ένωση Διεθνούς Έλεγχου του Καρκίνου (UICC), “Κλείστε το χάσμα περίθαλψης”είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Πότε πια θα σταματήσει αυτή η αδικία;
Γιατί να μην έχουμε όλοι σωστή και ισότιμη περίθαλψη απέναντι στο θηρίο που ονομάζεται καρκίνος;

Τέλος αφήσαμε την χαρακατηριστική δήλωση της Ένωσης Διεθνούς Έλεγχου του Καρκίνου (UICC), η οποία αναφέρει: “Τώρα που έχουμε τη γνώση και μια ενωμένη κοινότητα στο πλευρό μας, είμαστε έτοιμοι να κλονίσουμε τα θεμέλια της αδικίας – να γίνουμε  όσο ζούμε συνήγοροι πλήρως εξοπλισμένοι για να πιέσουμε για μόνιμη αλλαγή.”

“Μαζί, θα βεβαιωθούμε ότι οι ηγέτες μας γνωρίζουν ότι απαιτούμε δέσμευση να δοθεί προτεραιότητα στον καρκίνο, να δημιουργηθούν καινοτόμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της ανισότητας και να επενδυθούν οι πόροι μας για την επίτευξη ενός δίκαιου και απαλλαγμένου από τον καρκίνο κόσμου. Θα καλέσουμε τους ηγέτες να εξαλείψουν τις ανισότητες στην υγεία, αντιμετωπίζοντας τις βαθύτερες αιτίες τους, διασφαλίζοντας ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας όταν, όπου και όπως τις χρειάζονται.”

Πηγή:worldcancerday.org

 

 

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts