Home WONDERLANDBOOKS ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ | Η Καλομοίρα Θεοχάρη γράφει για το βιβλίο Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ- μια ωδή στην πατρότητα!

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ | Η Καλομοίρα Θεοχάρη γράφει για το βιβλίο Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ- μια ωδή στην πατρότητα!

Μπορεί τα βιβλία που αναφέρονται σε μπαμπάδες να μην είναι τόσα όσα αυτά που αναφέρονται σε μαμάδες, μα ένα μόνο είναι αρκετό! Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα, που φέτος γιορτάζεται την Κυριακή 19 Ιουνίου, η Καλομοίρα Θεοχάρη διαλέγει να μας παρουσιάσει ένα παλαιότερης κυκλοφορίας μεν, πολύ ξεχωριστό δε βιβλίο: “Ο Μπαμπάς μου”.


Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ
Δημιουργός: Soosh
Μετάφραση: “Ένας μπαμπάς”
Εκδόσεις: Fourfoyri
Προτεινόμενη ηλικία: ΟΛΕΣ 

“Με πανέμορφη εικονογράφηση, η πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνις Soosh περιγράφει στο βιβλίο Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ τη μαγική σχέση ανάμεσα σε έναν τεραστίων διαστάσεων μπαμπά και την κόρη του. Σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής της, η Soosh αναζητούσε έναν «ήρωα προστάτη» για υποστήριξη. Ξεκίνησε να ανεβάζει μια σειρά υπέροχων εικόνων στο Instagram και αμέσως έκανε τεράστια αίσθηση κι έγινε viral. Πλέον συνοδεύονται με κείμενο και αποτελούν μια ωδή στην πατρότητα.
Η Soosh δημιούργησε έναν γίγαντα μπαμπά που αγαπά την αξιολάτρευτη κορούλα του άνευ όρων. Τον έφτιαξε τόσο μεγάλο, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τους ήρωες ή τους γονείς τους (οι οποίοι για τους τυχερούς ταυτίζονται). Η γενειάδα του της θυμίζει κάτι πολύ παλιό, δυνατό, στέρεο. Είναι εκείνος που βρίσκεται κοντά σου επειδή σε αγαπάει έτσι απλά, χωρίς προϋποθέσεις και για πάντα. Είτε παίζει μαζί σου φανταστικές ιστορίες, είτε σου μαθαίνει νέα πράγματα, είτε θες να αποφύγεις τα τέρατα κάτω από το κρεβάτι, ο Μπαμπάς είναι πάντα εκεί όταν τον χρειάζεσαι. Μια ξεχωριστή, όμορφη εικονογραφημένη ιστορία που ξεχειλίζει μαγεία και αγάπη.”

16 σαλόνια
23 εικόνες
22 σύντομες προτάσεις

Σε κάποιους μπορεί να φανεί “μικρό & λίγο” αυτό το εικονοβιβλίο μα γιατί άραγε χρειαζόμαστε πολλές λέξεις για να περιγράψουμε κάτι όταν οι εικόνες και το συναίσθημα μιλούν από μόνα τους; Η αλήθεια είναι πως γνώριζα τις εικόνες προτού αποκτήσω το βιβλίο (τι σου κάνει το pinterest?!) και πάντα με γοήτευε η σχεδόν θηριώδης – σε διαστάσεις – μορφή του καλοσυνάτου μπαμπά δίπλα στο μικροσκοπικό κορίτσι!

Ο δικός μου μπαμπάς δεν ήταν τόσο ψηλός ούτε τόσο μεγάλος αλλά η καρδιά του και το είναι του ήταν στο ίδιο εκτόπισμα με του εικονιζόμενου μπαμπά! “Ήταν” γιατί δυστυχώς δε ζει πια… Την τελευταία μου αγκαλιά του την έδωσα μα η θύμησή του είναι ακόμη εδώ όταν ακούω ένα τραγούδι που ακούγαμε μαζί, όταν ακούω τη φωνή του σε παλιά βίντεο, όταν θυμάμαι τις νουθεσίες του!

Εσάς τι χρώμα έχει ο μπαμπάς σας; Ποια μουσική υπόκρουση “παίζει” όταν τον σκέφτεστε; Του μιλάτε συχνά στο τηλέφωνο; Του κρατάτε το χέρι τρυφερά με κάθε ευκαιρία;

Αν είσαι εσύ ο μπαμπάς που μας διαβάζεις· παίζεις με τα παιδιά σου ακόμη κι αν είσαι κουρασμένος; Τους κρατάς το χέρι μέχρι να κοιμηθούν; Διαβάζετε κάθε βράδυ το ίδιο βιβλίο άπειρες φορές; Είναι ευχή σου να μεγαλώσουν όμορφα και να είναι χαμογελαστά; Αν απάντησες στα περισσότερα ναι, τότε είσαι ένας μπαμπάς που αξίζει σίγουρα αυτό το βιβλίο!

“Ο Μπαμπάς μου κι εγώ μπορούμε να κάνουμε τα πάντα μαζί. Το καλύτερό μου είναι όταν δοκιμάζουμε νέα πράγματα (όπως το να ράβουμε ρούχα). Μου μαθαίνει τον κόσμο (όταν παίζουμε σκάκι). Και εγώ του θυμίζω πράγματα που ξέχασε όπως το να κάνει σκιές στον τοίχο). Ο Μπαμπάς μου είναι απλά τέλειος” !!!

Ένα βιβλίο που θα σας κάνει να γελάσετε: “Τα τσόφλια από τα αυγά στην ομελέτα δεν μας ενοχλούν καθόλου (φυσικά μόνο όταν λείπει η μαμά).”

Ένα βιβλίο που θα σας κάνει να συγκινηθείτε: “Με τον Μπαμπά μου ακόμα και οι μεγαλύτερες στεναχώριες γίνονται στο τέλος μια ανάμνηση γλυκιά”. [Εικόνα όπου το κοριτσάκι θάβει το χελωνάκι της με τη βοήθεια του μπαμπά] 

Ένα βιβλίο που θα σας κάνει να νοσταλγήσετε: “Ξέχασα να σας πω ότι ο Μπαμπάς μου είναι ο Σούπερμαν”. [Εικόνα όπου ο κατάκωπος μπαμπάς στέκεται φρουρός πάνω από το κοιμισμένο κορίτσι για να το προστατεύσει από τα τέρατα που κρύβονται κάτω από το κρεβάτι] 

Ένα βιβλίο ρεαλιστικό σαν δείχνει τον τεράστιο μπαμπά να κοιμάται στην άκρη του κρεβατιού για να μην ξεβολευτεί το κοριτσάκι του!

Ένα βιβλίο στο οποίο ο Μπαμπάς αναγράφεται πάντα με “Μ” κεφαλαίο, είναι σίγουρα ένα σπουδαίο βιβλίο…

Σε μία εκ βαθέων συνέντευξη της δημιουργού – αφηγήτριας στον Απόστολο Πάππο, διαβάζουμε:

“Κάθε έργο είναι προσωπικό. Κάθε έργο είναι προορισμένο να θεραπεύσει τις δικές μου εσωτερικές πληγές. Ό,τι κάνω είναι πάντα μια προσπάθεια να λύσω παλιά θέματα και να βρω τον τρόπο να αντιμετωπίσω τη πραγματικότητα αυτού του κόσμου. Δεν σκέφτηκα μια μητέρα επειδή ήμουν ευτυχής να είμαι μητέρα και να έχω μητέρα. Δεν έχω βαθιά ερωτηματικά σε αυτό. Όμως εκείνη την περίοδο που σχεδίαζα το βιβλίο δούλευα με τα παλιά μου πικρά συναισθήματα για τις σχέσεις μου με τον πατέρα μου. Σχέσεις οι οποίες ήταν τόσο εγκάρδιες και βαθιές όσο ο πατέρας μου μπορούσε να μου δώσει, δεδομένης της δικής του εμπειρίας ως παιδί, αλλά ωστόσο όχι τόσο βαθιές ή αρκετά εγκάρδιες για μένα ως παιδί. (…) Πιστεύω ότι οι σχέσεις μητέρας και πατέρα είναι εξίσου σημαντικές για μια νεαρή ψυχή. Και πράγματι, δεν νομίζω ότι ο ένας από αυτούς είναι περισσότερο ή λιγότερο σημαντικός. Υπάρχουν πολλά βιβλία αφιερωμένα στη σχέση μητέρας και κόρης και στη σχέση μητέρας και γιου. Το δικό μου ήταν σαν αυτά με τη διαφορά ότι επικεντρώνεται στη σχέση πατέρα και κόρης.” Kαι μαθαίνουμε πως οι αρετές ενός καλού μπαμπά κατά τη γνώμη της είναι: Αγάπη άνευ όρων. Η μόνη αρετή που έχει σημασία. Και αυτή ακριβώς η αρετή είναι η πιο δύσκολη να αναπτυχθεί καθώς, επίσης, είναι και η πηγή των υπόλοιπων μεγάλων εκφράσεών της, όπως η καλοσύνη, η αγάπη, η προστασία, η κατανόηση…”

Μην αγοράσετε αυτό το βιβλίο μόνο με αφορμή τη γιορτή του πατέρα… Αγοράστε το για να υπάρχει στη βιβλιοθήκη σας σαν ένα χάδι, μία αγκαλιά και μία υπενθύμιση του πόσο αγαπάτε εσείς ή τα παιδιά σας τον μπαμπά σας/τους!

Εγώ το αφιερώνω στον δικό μου μπαμπά που θυμάμαι πάντα με αγάπη, στον άντρα μου που έγινε μπαμπάς και τον λατρεύουν μα και στον γιο μου που όπως γράφει και η ίδια η δημιουργός στο σημείωμά της στο τέλος του βιβλίου… “Εύχομαι να γίνει ο ήρωας για τα δικά του παιδιά κάποια μέρα”.

*Το κείμενο της Καλομοίρας Θεοχάρη δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στον FB λογαριασμό του βιβλιοπωλείου Pickabook– τους ευχαριστούμε θερμά!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts