Home BEAUTIFUL YOU Η Τέχνη του να μην κάνεις απολύτως τίποτα

Η Τέχνη του να μην κάνεις απολύτως τίποτα

Αν είδες αυτόν τον τίτλο και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες είναι ότι θα διαβάσεις ένα ακόμα άρθρο με θεωρίες συνομωσίας και σενάρια επιστημονικής φαντασίας, θέλω να σε προλάβω και όχι, δεν ισχύει τίποτα από τα δύο. Αντίθετα, για ακόμα μια φορά θα μιλήσουμε πολύ ρεαλιστικά. «Η Τέχνη του να μην κάνεις απολύτως τίποτα» λοιπόν. Αλήθεια, πόσο ρεαλιστικό σου μοιάζει; Το ήξερες ότι οι φίλοι μας οι Δανοί του έχουν δώσει και όνομα; Niksen: «Το να μην κάνεις κυριολεκτικά τίποτα, να είσαι αδρανής, ή να κάνεις κάτι που δεν έχει καμία πρακτική αξία». 

Σε όλα αυτά αλήθεια, το «είναι» μας, που είναι;

Και θα μου πεις… ποια η σημασία όλων αυτών; Ποια η σημασία του να κάνεις κάτι που δεν έχει καμία πρακτική αξία; Αλήθεια, εσύ τι απάντηση θα σου έδινες; Έχει καμία σημασία, ή όχι; Σε μια καθημερινότητα σαν αυτή που ζούμε με τους ρυθμούς να γίνονται όλο και πιο έντονοι, τις υποχρεώσεις να αυξάνουν και το κεφάλι μας να παίρνει φωτιά κάθε τόσο, νομίζω ότι όχι μόνο έχει σημασία, μα προσθέτει τεράστια αξία στη ζωή μας και… νόημα. Έχουμε συνηθίσει να εκπληρώνουμε στόχους και χωρίς καν να απολαύσουμε τους καρπούς τους, να περνάμε στους επόμενους, να κάνουμε πράματα μηχανικά και τελικώς να ζούμε για να κάνουμε. Σε όλα αυτά αλήθεια, το «είναι» μας, που είναι;

Επέτρεψε στον εαυτό σου απλά να είναι.

Όταν αντιμετωπίζουμε διαρκώς τη ζωή σαν ένα αγώνα δρόμου, μας χάνουμε. Όταν επίσης κατ’ επανάληψη αναπαράγουμε μοτίβα συμπεριφορών χωρίς να αλλάζουμε απολύτως τίποτα στις ενέργειές μας, μας καταστέλλουμε. Και απλά, κάνουμε, κάνουμε. Η «Τέχνη του να μην κάνεις απολύτως τίποτα» σε κόντρα της γενικότερης δυτικής φιλοσοφίας που κυριαρχεί και μας λέει διαρκώς ότι «πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί», έρχεται να μας δώσει κάτι πάρα πολύ απλό: Επέτρεψε στον εαυτό σου απλά να είναι. Επέτρεψε στον εαυτό σου ανάσες. Επέτρεψε στον εαυτό σου μη στόχους. Μη επεξεργασία μυαλού. Μη φιλτράρισμα. Μη δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Απλά να είναι. Και όχι μόνο επέτρεψε το… απόλαυσέ το κιόλας.

Η Τέχνη του να μην κάνεις απολύτως τίποτα, τελικά οδηγεί στο να είσαι υπέροχα παραγωγική-ος και μάλιστα χωρίς κόπο.

Χωρίς καμία απολύτως προσδοκία και κριτική στάση, χάζεψε απλά έξω από το παράθυρο, αγνάντεψε το ηλιοβασίλεμα, κοίτα το ταβάνι, άκου μουσική. Στο repeat το αγαπημένο σου τραγούδι. Ξανά και ξανά! Όταν δεν κάνεις απολύτως τίποτα, το μυαλό ξεκουράζεται, ανανεώνεται, αποδεσμεύεται από το «doing» και μάντεψε… τότε έρχονται οι καλύτερες ιδέες και λύσεις. Πόσες φορές σου έχει συμβεί, σε ρεπό και διακοπές, στην απόλυτη νιρβάνα να πεις «Καλά το βρήκα! Έχω την σούπερ ιδέα!». Η Τέχνη του να μην κάνεις απολύτως τίποτα, τελικά οδηγεί στο να είσαι υπέροχα παραγωγική-ος και μάλιστα χωρίς κόπο. Η Τέχνη του να μην κάνεις απολύτως τίποτα θέλει τρόπο. Και ποιος είναι αυτός; Ποδαράκια στο τραπέζι, λυμένα μαλλιά και ταβάνι! 

Και πως τα εντάσσουμε όλα αυτά στην καθημερινότητά μας με παιδιά, σκυλιά, δουλειές, και τόνους ασιδέρωτων; Χμμμ, μπορώ να σας προτείνω πολλά… Γεμίζετε τη μπανιέρα σας με νερό και απλά μένετε εκεί και το απολαμβάνετε. Ναι, για περισσότερη ώρα από το συνηθισμένο! Σταματάτε για λίγο τη δουλειά και απλά χαζεύετε έξω από το παράθυρο. Αν σταματήσετε για πέντε λεπτά, δε θα έρθει και η καταστροφή του κόσμου! Πηγαίνετε μια βόλτα στο πάρκο και απλά παρατηρείτε. Τον κόσμο, τα λουλούδια, τα αυτοκίνητα. Αυτό. Χωρίς κριτική στάση! Με ανοιχτότητα. Επιτρέψτε στον εαυτό σας απλά να «είναι». Πολλές φορές δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο για να… γεμίσετε μπαταρίες. Είμαι σίγουρη ότι μπορείτε να σκεφτείτε και άλλα πολλά. Πιστεύω σε εσάς. Εσείς;!

Συνεχίστε ολόψυχα!

Your Coach,

Μάρη Γαργαλιάνου

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts