Το πρόγραμμα πλοήγησης Tor είναι ευρέως συνδεδεμένο με το σκοτεινό διαδίκτυο και τα εγκλήματα που βρίσκονται εκεί. Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα όμως – μπορεί αυτό το πρόγραμμα να χρησιμοποιείται για τέτοιες δραστηριότητες όμως έχει πολλά που μπορεί να προσφέρει και στους χρήστες που δεν ενδιαφέρονται να διαπράξουν κάποιο ηλεκτρονικό έγκλημα.

Καταρχήν, ας δώσουμε έναν ορισμό και μία σύντομη ιστορία του Tor. Δημιουργήθηκε αρχικά από το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών για να προστατέψει ευάλωτες πληροφορίες της κυβέρνησης. Με τον καιρό, ελευθερώθηκε στο κοινό και πλέον η τεχνολογία του είναι διαθέσιμη για όλους όσους θέλουν παραπάνω ιδιωτικότητα για οποιοδήποτε λόγο. Παράδειγμα κάποιων ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Tor για νόμιμες ενέργειες είναι ακτιβιστικά γκρουπ για να αποφύγουν παρακολούθηση από κυβερνητικά σώματα, άνθρωποι που ζουν σε χώρες με καταπιεστικές κυβερνήσεις, υπηρεσίες προάσπισης του νόμου για διατήρηση του νόμου σε εκείνο το δίκτυο καθώς και κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών το χρησιμοποιούν για τις δραστηριότητές τους

Το Tor δίνει πρόσβαση στο 90% του διαδικτύου που δεν είναι προσβάσιμο από τους πιο κοινούς browser. Αυτό το 90% ονομάζεται deep web. Μόλις το 3% αυτού είναι το dark web όπου γίνονται παράνομες δραστηριότητες.

Το πρόγραμμα πλοήγησης αυτό προσφέρει πρόσβαση σε όλο το διαδίκτυο και κρυπτογραφεί όλη την δραστηριότητα των χρηστών χωρίς να κρατάει αντίγραφα ή ιστορικά όπως τα προγράμματα πλοήγησης που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Επίσης το Tor δεν αποθηκεύει cookies στον υπολογιστή του χρήστη. Είναι σχεδόν αδύνατο να αποδείξει κανείς την δραστηριότητα ενός χρήστη αν ο χρήστης χρησιμοποιεί Tor.

Για να καταλάβουμε πώς δουλεύει το δίκτυο του Tor ας πάρουμε για παράδειγμα ένα σφαιρικό αντικείμενο που είναι οι πληροφορίες μας, όπως ταξιδεύουν μέσα στο δίκτυο. Η σφαίρα λοιπόν ξεκινάει από τον υπολογιστή μας. Όταν μπαίνεις στο δίκτυο του Tor, η σφαίρα μπαίνει σε ένα κιβώτιο το οποίο πηγαίνει σε κάποιον τυχαίο σέρβερ μέσα στο δίκτυο. Το κιβώτιο φτάνει και ξαναμπαίνει σε ένα κιβώτιο που πάει σε άλλον σέρβερ. Όταν αυτό γίνει περισσότερες φορές, το κιβώτιο φτάνει στον τελικό σέρβερ όπου τα έξτρα κιβώτια βγαίνουν και η σφαίρα στέλνεται στον προορισμό της. Με όλη αυτή την διαδικασία, κανείς δεν ξέρει από που ήρθε και που πηγαίνει. Ξέρει μόνο το ένα από τα δύο.

Το Tor ονομάζεται και onion router ακριβώς επειδή βάζει στρώματα στην σφαίρα πληροφοριών μας σαν κρεμμύδι. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να εξερευνήσει το πρόγραμμα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον τρόπο χρήσης – αν και είναι εφικτό για όλους, υπάρχουν κάποια μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρουν οι χρήστες για να προστατευθούν από χάκερ που τυχόν ψάχνουν ευάλωτους χρήστες.

Πηγή: Csii.gr