Home WONDERLANDCULTURE 4 Τρόποι για να εντάξουμε τον Πολιτισμό στις δραστηριότητες των παιδιών μας κατά την διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων Διακοπών.

4 Τρόποι για να εντάξουμε τον Πολιτισμό στις δραστηριότητες των παιδιών μας κατά την διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων Διακοπών.

Βρισκόμαστε σε μια από τις ωραιότερες εποχές του χρόνου, τα Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο αγαπημένες περιόδους κατά την διάρκεια του έτους, για μικρούς και μεγάλους. Λίγο οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα που μοσχομυρίζουν στο σπίτι, λίγο το λαμπερό χριστουγεννιάτικο δέντρο με τα δώρα, όλα αυτά μαζί κάνουν τα Χριστούγεννα ακόμη καλύτερα. Βέβαια αυτή την μαγική περίοδο οι μικροί μας φίλοι έχουν την τιμητική τους. Τα παιδιά έχουν αφήσει για λίγο στην άκρη τα διαβάσματα και τις σχολικές τους υποχρεώσεις και χαίρονται τις διακοπές των Χριστούγεννων. Παιχνίδια, γέλια, χριστουγεννιάτικες ταινίες, βόλτες σε θεματικά πάρκα και ακόμη πολλά είναι μερικές από τις πιο αγαπημένες δραστηριότητες που απολαμβάνουν οι μικροί μας φίλοι αυτές τις γιορτές ημέρες. 

Μήπως όμως, στις παραπάνω δραστηριότητες θα μπορούσαμε να εντάξουμε και δραστηριότητες με άρωμα πολιτισμού;

Φυσικά και μπορούμε και αυτό λοιπόν, θα είναι το θέμα του σημερινού μου άρθρου, 4 τρόποι για να εντάξουμε τον πολιτισμό στις δραστηριότητες των παιδιών μας κατά την διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών.

1.Επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Είμαι σίγουρη πως όλοι το υποψιαζόσασταν και το περιμένατε. Όπως λοιπόν, σας έχω ξανά αναφέρει, πολλές φορές και σε προηγούμενα άρθρα μου, όποτε έχουμε ελεύθερο χρόνο σαν οικογένεια είναι πάντοτε μια καλή ευκαιρία για να επισκεφτούμε κάποιον χώρο πολιτισμού. Η χώρα μας, εξαιτίας του πλούσιου αρχαίου ελληνικού της πολιτισμού, έχει πληθώρα μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, σε κάθε άκρη. Συνεπώς καθώς διοργανώνεται τις οικογενειακές σας χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες, εντάξτε μέσα στο πρόγραμμα την επίσκεψη σε κάποιο αρχαιολογικό χώρο ή σε κάποιο μουσείο. Αν  βέβαια θέλετε, με αφορμή το κλήμα το γιορτών, να επισκεφτείτε έναν χώρο πολιτισμού ο οποίος εκτός από το να “διδάξει”, ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σας, η επιλογή δεν είναι άλλη από το Μουσείο Αφής για το οποίο θα βρείτε αναλυτικές λεπτομέρειες και πληροφορίες σε προηγούμενο άρθρο μου.

Υ.Γ. Μην ξεχνάτε την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία και τα μουσεία τα οποία ανήκουν στο Δημόσιο και διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες.

2. Κάντε δώρο στα παιδιά σας ένα βιβλίο μυθολογίας ή οποιοδήποτε βιβλίο με θέμα τον αρχαίο ελληνικό μας πολιτισμό.

Μαμάδες, μπαμπάδες, θείοι, θείες, νονοί, νονές, ξέρω πολύ καλά πως και φέτος, θα κάνετε δώρο στα παιδιά σας, παιχνίδια και ρούχα. Μήπως όμως έχει έρθει η ώρα, ο σάκος του Άγιου Βασίλη να περιέχε ως δώρα και μερικά βιβλία για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την μυθολογία; Αν υπάρχει ένας τρόπος για να φέρουμε τα παιδιά μας ένα βήμα πιο κοντά στην ιστορία του πολιτισμού μας, αυτός είναι μέσα από τα παραμύθια μυθολογίας που τόσο αγαπάνε. Καθώς λοιπόν, πραγματοποιείτε τις χριστουγεννιάτικες σας αγορές για τα παιδιά σας, προσθέστε και μερικά παραμύθια με θέμα την μυθολογία και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Υ.Γ. Αν ψάχνετε ένα διαμάντι το οποίο αναλύει όλη την ιστορία του πολιτισμού μου μας, αποκλειστικά για τους μικρούς μας φίλους, αυτό είναι το ΝΕΟ παιδικό βιβλίο του αγαπημένου μας Archeostoryteller «ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΗ Η ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΝΑΣΑΣΕΡ»,για το οποίο σκοπεύω να σας μιλήσω αναλυτικά σύντομα!

3. Έφτασε η ώρα για θέατρο!

Το θέατρο είναι ένας από τους πυλώνες του πολιτισμού μας από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Αν λοιπόν υπάρχει κάτι, το οποίο πρέπει να εντάξουμε στις δραστηριότητες που απολαμβάνουμε με τα παιδιά μας, αυτές τις γιορτινές ημέρες, αλλά και σε κάθε ευκαιρία που μας βρίσκετε ελεύθερος χρόνος, είναι να πηγαίνουμε όλοι μαζί στο θέατρο και να απολαμβάνουμε κάποια θεατρική παράσταση. Από την Ιλιάδα του Ομήρου που παίζεται αυτή την στιγμή στο Christmas Theater μέχρι και την Πεντάμορφη και το Τέρας… αλλιώς, που παίζεται για 2η χρονιά στο Μικρό Παλλάς, οι θεατρικές επιλογές είναι πολλές και μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε.

Ενδεικτικά σας παραθέτω μερικές αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις που παίζονται αυτή την στιγμή και μπορείτε να επισκεφτείτε μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων:

«Η Σολομώντεια Λύση» στο Θέατρο ΑΒΑΤΟΝ,
«Όταν μεγαλώσω, θα γίνω Νάνα Μούσχουρη» στο θέατρο Σταθμός
«ΟΠ» στο θέατρο Χώρος
«Τα γενέθλια της Ριρίκας» στο θέατρο Μεταξουργείο. 

4. Συμμετοχή στα εκπαιδευτικά εργαστήρια στα Κέντρα Πολιτισμού και τα Μουσεία.

Εκτός από τα βιβλία-παραμύθια, το θέατρο, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, ένας ακόμη τρόπος να αγαπήσουν τα παιδιά τον πολιτισμό, είναι μέσα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που διοργανώνουν τα Κέντρα Πολιτισμού. Κάπως έτσι, όπως όλοι μας έχουμε μπει σε mood Χριστούγεννων, στο ίδιο κλήμα βρίσκονται τα Κέντρα Πολιτισμού και τα μουσεία της χώρας μας. Το εκπαιδευτικό προσωπικό των παραπάνω πολιτιστικών φορέων της χώρας μας, έχει ετοιμάσει ένα πλήθος δραστηριοτήτων, για κάθε ηλικία, ειδικά για αυτές τις γιορτινές ημέρες. Καθώς λοιπόν, οργανώνετε την την To Do list των οικογενειακών σας εξορμήσεων μέσα στις γιορτές εντάξτε και τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στα Κέντρα Πολιτισμού και στα μουσεία της χώρας μας!

Ενδεικτικά σας παρουσιάζω μερικές από τις εκπαιδευτικές δράσεις που συμβαίνουν αυτή την στιγμή στους πολιτιστικούς μας φορείς: 

“Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Ευγενίδου” 

“Χριστούγεννα στο Ίδρυμα Β & Ε Γουλανδρή” 

Ελπίζω, μέσα από το σημερινό μου άρθρο να σας έδωσα ιδέες και να σας βοήθησα να βρείτε διάφορες δραστηριότητες, με άρωμα πολιτισμού για να περάσετε μαζί με τα παιδιά σας αυτές τις γιορτινές ημέρες. Ο σκοπός όσων σας ανέφερα παραπάνω είναι να φέρουμε τα παιδιά μας σε άμεση επαφή με την ιστορία του πολιτισμού μας και να τα κάνουμε να τον αγαπήσουν, ακόμη και την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων τους διακοπών!

Οτιδήποτε και αν αποφασίσετε να κάνετε από όσα σας ανέφερα παραπάνω, σας εύχομαι να το απολαύσετε με την καρδιά σας!

Κλείνοντας, σας λοιπόν σας εύχομαι το 2024 να φέρει τα καλύτερα στις οικογένειες σας, γεμάτες ευτυχία και αγάπη!

Καλή Χρόνια σε όλους και όλες!

Καλώς ήλθατε 👋

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε εκπληκτικό περιεχόμενο στα εισερχόμενά σας, κάθε εβδομάδα.

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Related Posts